» » » 6 praktičnih nasvetov za boljši izkoristek prostora v kuhinjah

6 praktičnih nasvetov za boljši izkoristek prostora v kuhinjah

Ko se odločamo za nakup nove kuhinje, nas v prvi vrsti zraven izgleda in stilske povezanosti z ostalim pohištvom po stanovanju, zagotovo zanima funkcionalnost kuhinje, izkoristek prostora ter seveda cena.

O izkoristku prostora in možnostih postavitev kuhinjskih elementov, smo podrobneje pisali tukaj. V današnjem prispevku pa nekaj več besed o praktičnih rešitvah in primerih kuhinjskih elementov, z namenom, da bodo živila in kuhinjski pripomočki hitro dostopni in pregledni.

Kako na pregleden način shranjevati žitarice in začimbe?

V prvem primeru (slika spodaj) prikazujemo eno izmed možnosti razporeditev kuhinjskih elementov, še posebej pa poudarjamo kuhinjski element, ki omogoča shranjevanje in pregledno ločevanje začimb in žitaric. Posodice so steklene in omogočajo takojšen pregled nad vsebino posamezne posodice.

Element je nizek, nemoteč in enostavno stilsko vkomponiran v celoten pohištveni sestav kuhinje.

nakup nove kuhinje
Kuhinjski element za pregledno shranjevanje začimb in žitaric.

Spodaj še podrobnejša slika elementa:

steklene posodice
Steklene razdelilne posodice še od bližje.

Kje najpogosteje pozabimo na izkoristek kuhinjskih elementov?

Dodaten prostor za shranjevanje začimb lahko najdemo tudi na vratih posameznih kuhinjskih elementov.

V vsaki kuhinjski prej ali slej prostor za živila, hrano ter vse sodobne kuhinjske pripomočke in aparate, zmanjka. Najprej ponavadi zapolnimo s kuhinjskimi aparati ravno delovne površine in pulte, medtem, ko pogosto na ostale površine v kuhinji, niti ne pomislimo.

Med ene izmed slabše izkoriščenih površin v kuhinjah, sodijo tudi notranje stene vrat kuhinjskih elementov. Če le te še izkoristimo na kuhinjskih elementih v spodnjih vrstah, na zgornje marsikdo pozabi.

Na sliki spodaj prikazujemo primer opremljenosti in izkoristka prostora na notranji strani vrat visečih kuhinjskih elementov.

nakup nove kuhinje
Izkoristek prostora na notranjih vratih visečih elementov.

Neizkoriščen kuhinjski prostor, kot boste opazili v večini kuhinj, je tudi prostor pod spodnjimi kuhinjskimi elementi (ki so cca. 10 centimetrov dvignjeni od tal in jih zakriva pokrivna maska).

Namesto praznega prostora za masko in same pokrivne maske, lahko ta prostor uporabimo za izvlečne predale.

Slika spodaj:

nakup nove kuhinje
Izkoristek prostora pod spodnjimi kuhinjskimi elementi.

Prostor ob štedilniku in kuhalni plošči

Ker imamo za svoje električne aparate, predvsem za kuhalno ploščo in štedilnik, pogosto že vnaprej predvidene pozicije in speljane napeljave tudi za kuhinjsko napo, nemalokrat kaj dosti izbire kam postaviti kuhinjsko ploščo in štedilnik, niti nimamo.

Zaradi tega boste v precej kuhinjah opazili, da so lastniki prostor tik ob štedilniku, zapolnili z odprtimi policami. Na katere shranjujemo serviete, brisačke in podobno.

Na spodnji sliki primer izkoristka prostora ob štedilniku z izvlečnim elementom, katerega lahko izkoristimo za postavitev osnovnih živil za pripravo jedi (kis, olja, moka,…).

nakup nove kuhinje
Izvlečni predal ob kuhalni plošči in štedilniku.

Kam z vsemi kuhinjskimi pripomočki (mesoreznice, kruhoreznice, ipd…)?

Strinjali se boste, da prostora v kuhinji, ravno tam kjer ga najbolj potrebujemo (to je na delovnem pultu), najhitreje zmanjka. Vsakodnevne novotarije in vse boljši kuhinjski pripomočki prej ali slej najdejo svoj prostor tudi v naši kuhinji.

Če prostora na delovnem kuhinjskem pultu hitro zmanjka, nikjer ne piše, da le tega, dodatnega, ne moremo najti pod pultom.

Na sliki spodaj primer izkoristka prostora in pridobitve dodatnega površine za odlaganje kruhoreznice ter spravilo kruha ter pekovskih izdelkov.

Izvlečna kuhinjska polica pod delovnim pultom:

nakup nove kuhinje
Praktično in uporabno.

Da predali ne motijo drug drugega

Še posebej kuhinjski koti in elementi v njih, so v marsikateri kuhinji zasnovani tako, da onemogočajo uporabo enih predalov v trenutku, ko uporabljamo druge. Če v nekem trenutku potrebujemo živila ali pripomočke iz obeh, to zahteva, da najprej enega zapremo in nato uporabimo drugega.

Razen, če se odločimo za spodnjo rešitev.

Izvlečni, kotni kuhinjski predal, ki se potegne na stran in hkrati omogoča tudi uporabo predalov na desni:

kotni kuhinjski predal
Kotna kuhinjska rešitev.

Toliko v praktičnih nasvetih za kuhinje, tokrat. Vabljeni k nadaljnemu spremljanju, obisku naše spletne strani ali preprosto, da se nam oglasite čez spodnji obrazec. Veseli bomo pogovora z vami.