» » » Lesene nastopne stopnice na zavitem betonskem stopnišču

Lesene nastopne stopnice na zavitem betonskem stopnišču

Ko iščemo nastopne stopnice, se ponavadi zanimamo za izdelavo zgolj stopniščnih ploskev na betonsko ali kovinsko podlago. Zapisano po domače, nas zanimajo samo lesene ploskve. V nezahtevnih primerih nemalokrat stranke te lesene ploskve montirajo same ali pa imajo za to že izbranega svojega mojstra.

V primeru, ko pa je prostor zahtevnejši ali pa stranka zraven nastopnih ploskev, potrebuje še vertikalne/čelne stranice in obrobe, delo za izdelavo stopnišča v večini primerov, v celoti prepusti nam.

Spodaj si lahko ogledate primer izdelave nastopnih stopnic na zavito betonsko podlago. Dodaten primer izdelave nastopnih stopnic na beton smo objavili tudi na priloženi povezavi.

.

nastopne stopnice
Nastopne stopnice na beton.

.

Pri nastopnih stopnicah je pomembno, da pazimo na višino stopnic, njihovo enakomerno razporeditev ter, da je zadnja stranica v zgornjem nadstropju poravnana z višino podlage tal (parketa, keramike, drugo…).

Ko nastopne stopnice polagamo na beton, priporočamo, da se za polaganje ne uporablja disperzijskih in drugih lepil, ki vsebujejo vodo. Les namreč lahko posrka vlago, kar pa lahko čez čas povzroči pokanje in krivljenje. Nastopne stopnice na betonsko podlago lepimo z lepili, ki ne vsebujejo vode, obenem pa se strdijo, ne glede na debelino nanosa lepila.

Nastopne stopnice na beton tudi ni primerno pritrjevati s purpeno. Ta se s časom uporabe in zaradi obremenitev stisne. Še posebej, ker po stopnicah uporabljamo vsi uporabniki približno isto hojno pot (stopamo na približno podobna mesta po sredini stopnic), začnejo s purpeno lepljene nastopne stopnice na beton, škripati in pokati. Že od samega začetka vgradnje pa bo stopanje po njih, slišati votlo in glasno.

.

nastopne stopnice na beton
Nastopne stopnice na hodniku.

.

Nastopne ploskve so lahko različno debele in kljub temu, da to ne vpliva na končni videz stopnic, je bolje, če imamo za nastopne stopnice, proizvajalca izbranega že v fazi betoniranja stopnic. Na ta način se bomo izognili kasnejšim stroškom morebitne višinske izravnave stopnišča.

Priporočljiva vlaga betonske podkonstrukcije za nastopne stopnice na beton je največ 2,2% vlage v betonu pred polaganjem nastopnih ploskev.

Za merjenje vlage v betonu, se uporabljajo različni kompaktni vlagometri, ki merijo vlago s pomočjo odporov od različnih materialov (les, beton, gips,…) ali preko eksternih sond in senzorjev za različne materiale.

.

Nastopne stopnice slika oz zgoraj
Nastopne stopnice slikane iz zgornje strani.

.

O izboru materialov, ki so primerni za nastopne stopnice, smo precej temeljit prispevek objavili v članku, kjer predstavljamo samonosilne lesene stopnice. Tam boste našli tudi informacijo o tem kako se meri trdota lesa, primernega za stopnice.

Sicer pa vse možnosti raznovrstnih stopnic, ki jih izdelujemo, lahko spremljate  tudi na tej povezavi ali na naši spletni strani..

Ker ima vsak les drugačne fizikalne lastnosti in barve, si za lažjo predstavo, spodaj poglejte razpredelnico barv za posamezne drevesne vrste. Za nastopne stopnice pa siver najpogosteje uporabljamo masivni les javorja, bukve in hrasta.

.

Nastopne stopnice in značilne barve
za posamezne vrste lesa

..

Screenshot 2015-02-11 at 10.10.05
Razpredelnica značilnih barvnih odtenkov posameznih vrst lesa. Vir: Lastnosti lesa.

.

Hvala za vašo pozornost in vabljeni k spremljanju še naprej.