» » » Nasveti za boljši spanec mladostnikov

Nasveti za boljši spanec mladostnikov

Spodaj so napisani naši nasveti za boljši spanec, ki bodo verjetno bolj koristili mladostnikom, ki imajo težave s spanjem.

.

nasveti za boljši spanecVečina najstnikov potrebuje med 8 do 10 ur spanja vsako noč. Toda mnogi najstniki imajo težave s spanjem.

Nedavna raziskava spletne strani WebMD (1) je pokazala, da ima med najstniki kar 15 milijonov mladostnikov in otrok težav s spanjem, pomanjkanje spanja pa lahko vpliva na vse: od naših čustev, do tega kako dobro smo osredotočeni na naloge, kot je učenje, obšolske aktivnosti, itd…

Pomanjkanje spanja lahko vpliva na športno zmogljivost, poveča verjetnost za pridobitev bolezni, pri nekaterih mladostnikih pa je pomanjkanje spanca, povezano tudi s prekomernim pridobivanjem telesne teže.

Več informacij boste našli še na: Zdravapostelja.si

.

Eden izmed najbolj osnovnih napotkov in postopkov za izboljšanje kakovosti spanja mladostnikov, otrok in pravzaprav vseh odraslih, sledi spodnjim korakom:

.

  • pred spanjem vzpostavimo rutino (npr. vsakodnevno tiho, polurno poslušanje glasbe, mlačen tuš, lahkotno 15 minutno branje,…)
  • izklopimo svoj telefon in druge elektronske naprave (tablice,…)
  • spat se odpravimo prej
  • opazujemo svoj napredek pri kakovosti spanja (spanec in težav s spanjem ne vzamemo za samoumevne, temveč se z njimi “spopademo” na premišljen način).
  • preverjamo svoje rezultate in izboljšave

.

.Spodaj so združeni nekateri najbolj učinkoviti nasveti za boljši spanec (na podlagi raziskav različnih hiš in študij: 234)

.

Bodite aktivni čez dan

.

Verjetno ste že opazili, koliko, čez dan, majhni otroci pretekajo. In kako trdno spijo. Vzemite si zgled po otrocih in si zadajte najmanj 60 minut aktivne telovadbe na dan. Telesna dejavnost (ob kateri se spotimo, torej ne lahkoten sprehod ali delo na vrtu) lahko zmanjša stres in pomaga, da se počutimo bolj sproščeno. Pri tem moramo biti samo dovolj pozorni, da telesne aktivnosti ne izvajamo tik pred spanjem, saj nas intenzivna vadba prej zbudi, kot upočasni.

.

Izogibajte se alkoholu in zdravilom

.

Veliko ljudi misli, da alkohol pomaga k sproščenemu spancu in, da nam pomaga zaspati. Enako velja tudi za zdravila. A slednje ne drži.

Zdravila in alkohol motijo spanec, že z majhnim vnosom alkohola pa si samo še povečamo možnosti, da se bomo sredi noči zbujali.

.

Elektroniki recite lahko noč

.

Strokovnjaki priporočamo uporabo spalnice samo za spanje.

V realnem življenju, pa se vse prevečkrat zgodi, da postane naša spalnica, tehnično območje in laboratorij z vse mogočimi elektronskimi napravami. Vse elektronske naprave bi praviloma morali nehati uporabljati že najmanj 1 uro pred spancem, v praksi pa se največkrat zgodi, da zaspimo ob prižganem televizorju. In ob mobilnem telefonu na nočni omarici.

.

Najdite svojo rutino spanja

.

Spanje, ob istem času, vsak večer, pripomore k temu, da naše telo pričakuje spanec.

Ustvarjanje točno določenega zaporedja lahkotnih aktivnosti, ki se iz dneva v dan ponavljajo, vodi k izboljšanemu sprostitvenemu učinku. Najboljši postopek za doseganje “pred spalnega” vzdušja in rutine, je lahkotno branje, poslušanje glasbe, preživljanje časa s hišnim ljubljenčkom, pisanje, igranje sudoku ali karkoli drugega, ki vas sprošča.

.

Pričakujte dober spanec

.
Vsakodnevni stres lahko sproži nespečnost, tako, da bolj kot se mučimo z vprašanjem o tem zakaj ne moremo zaspati, večja je nevarnost, da bomo budni strmeli v strop. Namesto skrbi, da nam znova ne bo uspelo zaspati, se raje večkrat zavestno opomnimo, da bomo to noč spali čudovito. Obenem se osredotočimo na naše dihanje ali izvajanje nežnih joga vaj tik pred spanjem.