» » » Še o opremljanju mansard

Še o opremljanju mansard

Opremljanje mansardnih stanovanj se najpogosteje, vsaj, če nas mika maksimalna izkoriščenost prostorov, ponavadi snuje že v zgodnji, tretji, gradbeni fazi. Najkasneje takrat, ko razmišljamo o tem kako speljati električno in drugo inštalacijo po mansardi, kako razporediti prostore v mansardnem stanovanju, kje in kam umestiti strešna okna in kje postaviti pregradne stene, je hkrati dobro razmsliti tudi o tem kje bomo postavili kakšno vrsto pohištva.

notranja oprema mansarde
Postavljanje notranjih polic za nizke omare pod poševnimi stropi

Mansardni prostori imajo za razliko od etažnih svoje značilnosti. Pogosto so zaradi spuščenih ali poševnih stropov nagnjeni k temu, da v njih ob nepravilni razporeditvi pohištva ostajajo neizkoriščene prostorske niše, temačni kotički, katerim smo “pozabili” napeljati električno inštalacijo ali globoki predeli pod stropovi v katere lahko odlagamo zgolj odvečno kramo ali reči, ki jih ne potrebujemo več.

notranja oprema mansarde
Izkoriščanje prostora na prehodih v mansardi

Najpogostejši spremljevalci mansardnih prostorov so dimniške ovire, ki onemogočajo postavitev klasičnih omar in komod ob njih, poševni stropi, ki prav tako ne dovoljujejo postavitev omar standardnih višin, strešna okna, ki zaradi dostopa do njih, zahtevajo, da se pod njimi ne izkoristi prostor z dodatnimi kosi pohištva in še kaj.

Ko se ukvarjamo z notranjim opremljanjem mansardnih prostorov, je edini prostor, ki ga lahko v celoti izkoristimo, pravzaprav samo sredinski prostor mansarde. Ker imajo sredine mansardnih stanovanj edine stojno višino, ta predel najpogosteje uporabimo za prehode in hodnike.

notranja oprema mansarde
Montaža nizke omare po meri pod poševnim stropom

Desno in levo od njih pa s pregradami iz lažjih materialov (knauf, lesene statične in premične pregradne stene,…) načrtujemo količino uporabnih prostorov.

V kolikor bo mansardno stanovanje služilo kot prostor za ločeno gospodinjstvo, moramo pri snovanju le te, upoštevati še vhod v mansardo, električne in vodne inštalacije za postavitev kopalniških in kuhinjskih prostorov ter potrebne odtoke iz kopalnic, sanitarij in kuhinj.

Ob postavitvi pregrad in zidov za ločevanje prostorov bodimo pozorni, da si z njihovo postavitvijo ne zatemnimo preveč posameznih prostorov. Predvsem dnevni, jedilniški ter otroški prostori bodo zahtevali zadostno količino naravne svetlobe.

notranja oprema mansarde
Posamezne prostorske kote (kjer so npr. električne omarice ali inštalacije) v mansardi zapremo s predelnimi knauf stenami

Svetlobo v kuhinji, lahko, če prostor omogoča, dodatno omogočimo z montažo stranskih in stenskih oken.

Dimniške ovire in lesene tramove, ki služijo kot nosilci strehe, lahko obdamo z montažnimi, knauf stenami, ivernimi ploščami ali kar pohištvom, ki ga prilagodimo stenam.

V globlje predele mansard, kjer je stojna višina onemogočena, bomo postavili nizke omare, po možnosti z drsnimi vrati. Z njimi bomo prostor v mansardi dodatno prihranili.

Za še večjo prostornost in izkoriščenost otroških, dnevnih ali spalničnih prostorov v mansardi, lahko med pohištveno opremo poiščemo rešitve s pohištvom, ki ga je enostavno mogoče pospravljati ali prestavljati, da pridobimo več prostora. Za to so primerne dvižne postelje, postelje, ki se pospravljajo ob dnevni uporabi prostora, v omaro, zložljive postelje (kjer je mogoče eno ležišče pospraviti čez dan pod drugo) in podobno.

Če potrebujete nasvet kako razporediti pohištvo in opremo v vaši mansardi, se bom z veseljem odzvala na vaše sporočilo. Spodaj.