» » » Nasveti strokovnjakov: Oblikovanje logotipa, ki pripoveduje zgodbo vašega podjetja

Nasveti strokovnjakov: Oblikovanje logotipa, ki pripoveduje zgodbo vašega podjetja

Dober logotip igra ključno vlogo v strategiji blagovne znamke in trženju vsake organizacije ali dejavnosti. V prispevku bomo preverili, zakaj je pomembno, da imate dober logotip, kaj upoštevati pri izdelavi in oblikovanju logotipa, kako pomembno je, da obvladate grafično oblikovanje ter komu zaupati oblikovanje logotipa. Odgovorili bomo tudi na vprašanje, ali imate v današnjem času sploh lahko unikaten logotip.

Grafično oblikovanje je izjemno pomembno pri izdelavi (VIR Freepik)

Zakaj potrebujete dober logotip?

 1. Prvi vtis: Logotip je pogosto prva stvar, ki jo potrošnik vidi, ko pride v stik z vašo blagovno znamko. dober logotip lahko ustvari pozitiven prvi vtis, ki vzbudi zanimanje in zaupanje.
 2. Prepoznavnost: Dober logotip pomaga pri prepoznavnosti vaše blagovne znamke v različnih medijih, kot so spletne strani, vizitke, oglasne table in socialna omrežja.
 3. Razlikovanje od konkurence: V konkurenčnem trgu lahko kakovosten logotip pomaga vaši blagovni znamki izstopiti in se razlikovati od drugih.
 4. Profesionalnost: Kvalitetno oblikovan logotip lahko pokaže profesionalnost in zavezanost h kakovosti, kar lahko vpliva na zaupanje strank in poslovnih partnerjev.
 5. Komunikacija vrednot: Oblikovanje logotipa pomeni, da lahko komunicirate osnovne vrednote, misijo ali vizijo svoje dejavnosti. Lahko pripoveduje zgodbo ali predstavlja določene lastnosti vašega podjetja.
 6. Zaupanje in zvestoba: Prepoznaven in konsistenten logotip lahko sčasoma spodbuja zvestobo in zaupanje med vašimi strankami. Ko ljudje vedno znova prepoznajo vaš logotip, lahko to poveča njihovo zaupanje v vaše izdelke ali storitve.
 7. Učinkovito oglaševanje: Dobro oblikovan logotip je lažje uporabiti v različnih oglaševalskih in tržnih kampanjah. Postane učinkovit vizualni element, ki lahko privlači in zadrži pozornost potrošnikov.
 8. Čustvena povezanost: Nekateri logotipi lahko ustvarijo čustveno povezanost s potrošniki, ki lahko presegajo samo vizualni dizajn. Tako lahko logotip postane simbol določenih občutkov, vrednot ali izkušenj, povezanih z blagovno znamko.
 9. Dolgoročna naložba: Čeprav lahko izdelava kvalitetno oblikovanje logotipa zahteva začetno naložbo, je ta naložba običajno dolgoročna. Dober logotip lahko služi vaši dejavnosti več let ali celo desetletij.

V sodobnem poslovnem svetu, kjer je konkurenca močna in prepoznavnost ključna za uspeh, je torej dober logotip bistven za vsako dejavnost, ne glede na njeno velikost ali dejavnost.

Lastnosti dobrega logotipa (VIR 1)

Kakšen je dober in učinkovit logotip?

Oblikovanje logotipa zahteva razumevanje osnovnih načel oblikovanja in strategije blagovne znamke. Tukaj je nekaj korakov in načel za izdelavo učinkovitega logotipa:

 1. Razumevanje blagovne znamke: Preden začnete z oblikovanjem, morate popolnoma razumeti, kaj blagovna znamka predstavlja. Kakšno zgodbo pripoveduje? Kdo je vaša ciljna publika? Kaj so vrednote vašega podjetja? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali oblikovati logotip, ki ustreza identiteti vaše blagovne znamke.
 2. Preprostost: Dobri logotipi so običajno preprosti. Prekomerna kompleksnost ali pretirane podrobnosti lahko otežijo prepoznavnost logotipa, zlasti v manjših formatih ali na digitalnih zaslonih.
 3. Prilagodljivost: Vaš logotip bi moral biti učinkovit v različnih velikostih (od vizitk do velikih plakatov) in na različnih platformah (spletne strani, socialna omrežja, tiskani materiali). Prav tako mora biti berljiv tako v barvi kot v črno-beli različici.
 4. Edinstvenost: Čeprav je pomembno, da je vaš logotip relevanten za vašo industrijo, se želite tudi izogniti klišejem in ustvariti nekaj, kar bo izstopalo.
 5. Brezčasnost: Medtem ko je pomembno, da je vaš logotip aktualen, ne želite, da bi bil preveč vezan na trenutne modne trende, ki se lahko s časom spremenijo. Razmislite o tem, ali bo vaš logotip še vedno relevanten čez 10 ali 20 let.
 6. Barva: Barve lahko pomenijo različne stvari in vplivajo na čustva ljudi. Razmislite o psihologiji barv in kako se lahko uporabljajo za vašo blagovno znamko.
 7. Tipografija: Če vaš logotip vključuje besedilo, bodite pozorni na izbiro pisave. Pisava mora biti berljiva in odražati značaj vaše blagovne znamke.

Logotip spletne strani (VIR Majda Rogelj)

Kaj potrebujete za izdelavo logotipa:

 1. Programska oprema: Programi, kot so Adobe Illustrator, CorelDRAW ali brezplačni alternativi, kot sta Inkscape ali GIMP, vam omogočajo ustvarjanje vektorskih logotipov, ki jih lahko prilagodite brez izgube kakovosti.
 2. Navdih: Raziščite druge logotipe, obiščite spletne strani za oblikovanje logotipa ali uporabite platforme, kot je Pinterest, da dobite ideje.
 3. Znanje in veščine: Poznavanje osnov grafičnega oblikovanja je bistveno. Če nimate potrebnih veščin, razmislite o najemu profesionalnega oblikovalca.
 4. Povratne informacije: Preden dokončno potrdite logotip, pridobite povratne informacije od kolegov, ciljne publike ali mentorjev na področju oblikovanja.
 5. Strateški pristop: Razmislite o tem, kje in kako boste uporabljali logotip, da lahko ustrezno prilagodite njegovo obliko.

Z ustrezno pripravo, raziskavami in strateškim pristopom lahko ustvarite močan logotip, ki bo učinkovito predstavljal vašo blagovno znamko.

Ali logotip lahko oblikujete sami?

Ali boste sami oblikovali logotip ali najeli profesionalca, je odvisno od vaših veščin, potreb in proračuna. Oba pristopa imata svoje prednosti in slabosti. Poglejmo oba.

Samostojno oblikovanje logotipa

Prednosti:

 • Stroškovna učinkovitost: Ne boste imeli dodatnih stroškov za najem oblikovalca.
 • Popoln nadzor: Imeli boste popoln nadzor nad celotnim oblikovalskim procesom in končnim izdelkom.
 • Osebni pristop: Logotip bo morda bolj oseben, saj ga oblikujete glede na svoje videnje in predstavo o blagovni znamki.

Slabosti:

 • Manjka strokovnega znanja: Če nimate izkušenj z grafičnim oblikovanjem, morda ne boste poznali osnovnih načel oblikovanja, kar lahko vpliva na kakovost končnega izdelka.
 • Čas: Če se ne ukvarjate profesionalno z oblikovanjem, bo izdelava kakovostnega logotipa morda trajala dlje.
 • Omejena perspektiva: Ker delate sami, nimate zunanje perspektive ali povratnih informacij, ki bi jih lahko ponudil profesionalni oblikovalec.

Najem profesionalca

Prednosti:

 • Strokovno znanje: Profesionalni oblikovalci imajo izobraževanje in izkušnje ter poznajo načela in prakse grafičnega oblikovanja.
 • Visokokakovosten rezultat: Verjetnost, da boste dobili visokokakovosten logotip, ki odraža vašo blagovno znamko in se povezuje s ciljno publiko, je večja.
 • Učinkovitost: Profesionalci imajo orodja in postopke, ki omogočajo hitrejšo in učinkovitejšo izdelavo logotipa.

Slabosti:

 • Stroški: Najem profesionalnega oblikovalca ne bo poceni.
 • Komunikacija: Morda boste morali jasno komunicirati svoje želje, vrednote in vizijo blagovne znamke, da bi oblikovalec ustrezno prevedel vaše ideje v koncept.

Če torej imate veščine in orodja za oblikovanje ter čas in željo po ustvarjanju lastnega logotipa, je to lahko zelo nagradno. Vendar pa, če želite logotip, ki je profesionalno oblikovan in odraža vse sodobne oblikovalske trende in načela, je morda bolje najeti strokovnjaka. Najbolj pomembno je, da izberete pristop, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu.

Koliko dejansko stane oblikovanje logotipa?

Stroški za oblikovanje logotipa se lahko močno razlikujejo glede na več dejavnikov, vključno z:

 1. Oblikovalcem ali agencijo: Stroški se lahko razlikujejo glede na to, ali najamete samostojnega oblikovalca, manjše oblikovalske studio ali veliko oblikovalsko agencijo.
 2. Izkušnje in ugled oblikovalca: Več kot je oblikovalec izkušen ali priznan v industriji, višja bo njegova tarifa.
 3. Obseg dela: Nekateri logotipi zahtevajo obsežne raziskave, več konceptov ali več iteracij. Nekateri projekti lahko vključujejo tudi celostno grafično podobo ali blagovno znamko, kar bo povečalo stroške.
 4. Lokacija: Oblikovalci v večjih mestih ali državah z višjim življenjskim standardom bodo morda zaračunavali višje tarife.
 5. Časovni okvir: Nujni projekti, ki zahtevajo hiter obrat, lahko stanejo več.

Da bi dobili boljšo predstavo o stroškovnem razponu:

 • Samostojni oblikovalci (npr. Majda Rogelj): Lahko zaračunavajo od 50 do 500 € ali več za logotip, odvisno od njihove izkušenosti in zahtevnosti projekta.
 • Manjše oblikovalske agencije: Stroški se običajno gibljejo med 500 in 5.000 €.
 • Velike oblikovalske agencije: Za oblikovanje logotipa lahko zaračunajo od 10.000 do 50.000 € ali več, zlasti če je projekt namenjen večjim korporacijam.
 • Spletne platforme za oblikovanje logotipa (kot so 99designs, Fiverr itd.): Stroški se lahko gibljejo od 5 do 2.000 € ali več, odvisno od kakovosti oblikovalcev, ki jih najamete, in ravni storitve.

Pomembno je, da se ne osredotočate izključno na ceno. dober logotip je naložba, ki bo v prihodnosti prinesla donos v obliki prepoznavnosti blagovne znamke, zaupanja strank in profesionalnosti. Preden se odločite za oblikovalca ali agencijo, preučite njihovo preteklo delo, pridobite priporočila in se prepričajte, da razumejo vašo vizijo in potrebe.

Logotip – referenca Majda Rogelj

Ali imate v današnjih časih sploh še lahko unikaten logotip?

Danes, ko smo priča neskončni poplavi vizualnih vsebin in ko se število podjetij in blagovnih znamk povečuje kot še nikoli doslej, je ustvarjanje popolnoma unikatnega logotipa resničen izziv. Vendar pa je s pravim pristopom, kreativnostjo in raziskavami še vedno mogoče oblikovati logotip, ki je prepoznaven in se razlikuje od konkurence. Tukaj je nekaj točk za razmislek:

 1. Neskončne možnosti: Čeprav se morda zdi, da je bilo že vse narejeno, je kombinacija barv, oblik, tipografij in dizajnerskih elementov skoraj neskončna. S pravim kreativnim pristopom je mogoče ustvariti nekaj edinstvenega.
 2. Pomen in kontekst: Unikatnost logotipa ne izhaja le iz vizualnega dizajna, temveč tudi iz pomena in zgodbe za njim. Dva zelo podobna logotipa lahko predstavljata popolnoma različne blagovne znamke z različnimi zgodovinami, vrednotami in občinstvi.
 3. Raziskave in preverjanje: Preden se odločite za določen logotip, je pomembno raziskati trg in konkurenco. To vam bo pomagalo prepoznati morebitne podobnosti z obstoječimi logotipi in se jim izogniti. Uporaba orodij za preverjanje avtorskih pravic ali blagovnih znamk je prav tako koristna.
 4. Kulturni in globalni dejavniki: Zaradi globalizacije je morda težje ustvariti logotip, ki je unikaten v svetovnem merilu. Nekaj, kar je unikatno v eni državi ali kulturi, je morda že uveljavljeno drugje.
 5. Dinamični in prilagodljivi logotipi: Nekatera podjetja se odločajo za dinamične logotipe, ki se lahko spreminjajo ali prilagajajo glede na kontekst, v katerem se uporabljajo, kar dodatno pripomore k unikatnosti.
 6. Minimalizem: Trendi se v zadnjem času nagibajo k preprostosti in minimalizmu. To ne pomeni nujno manj originalnosti. Pogosto preprosti in čisti logotipi ostanejo bolj prepoznavni in učinkoviti.

Čeprav je ustvarjanje popolnoma unikatnega logotipa v današnjem digitalnem svetu izziv, je s pravim pristopom, raziskavami in kreativnostjo še vedno mogoče doseči izstopajoč in prepoznaven dizajn.

VIR (1) Medium