Oljen parket

Trend vračanja k naravi se s pridom koristi v različnih branžah in tudi parketarstvo ni nikakršna izjema. Oljen parket je najbolj naravna oblika parketa, ki si jo trenutno lahko privoščite v stanovanju: ta parket je zaščiten s posebnim oljem, ki ohrani naravni in prvotni videz lesa, je pa v primerjavi z lakiranim parketom vzdrževanje drugačno, a spet ne tako zahtevno, kot ga nekateri želijo prikazati.

.

Oljen parket za naraven videz lesa in prostora

.

Kot že rečeno, oljen parket bo po godu vsem tistim, ki obožujete čim bolj naravni videz lesa. V primeru oljenega parketa je les zaščiten s posebnimi olji, ki prodrejo v lesne pore, zaščitijo površino, a hkrati ohranijo videz naravne strukture lesa.

Oljen parket je tudi na dotik veliko bolj naraven kot lakiran parket, ki zaradi zaključka z lakom deluje bolj zaprt in umeten. S takim načinom obdelave parketa dosežemo krasen mat videz parketa, sijajni ali visokosijajni efekt pa v tem primeru obdelave parketa,  nista dosegljiva. V tem primeru se raje odločite za klasičen lakiran parket.

Kar se tiče estetskosti končnega rezultata, bo oljen parket, kljub nekoliko rustikalnem videzu, zaradi izrazite eko note, ki jo prinaša s seboj, odlično ustrezal sodobnim ambientom kot tudi takim prostorom, ki jim želimo vdahniti nekaj retro pridiha.

Izkušnje tistih, ki imajo oljen parket so si v marsičem podobne: zadovoljni uporabniki poročajo o tem, da oljenega parketa ne bi nikoli več menjali za lakiranega, saj je občutek oljenega parketa veliko toplejši, hoja je prijetnejša, vzdrževanje pa ni toliko zahtevno, kot vas želijo prepričati zagovorniki lakiranega parketa. No, razen seveda tisti, ki so ga nespametno položili, recimo v kuhinjo, ki je eden izmed zahtevnejših prostorov v stanovanju, vsaj kar se tiče talnih oblog.

.

oljen parket dnevna soba
Oljen parket v dnevni sobi: mat površina, naraven videz. Vir: http://parquet-flooring.co.uk/

.

Oljen parket in vzdrževanje

.

V primerjavi z lakiranim parketom je oljen parket lažji za vzdrževanje.

Kljub temu, da je potrebno temeljito oljenje parketa ponoviti na 2 do 3 leta (brušenje in lakiranje pa cca. na 10 let), je sanacija poškodb na oljenem parketu bistveno manj zahtevna. V primeru poškodbe na oljenem parketu se lahko sanira samo poškodovana površina, kar je pri lakiranem parketu nemogoče – potrebno je pobrusiti in prelakirati celotno površino, medtem ko pri oljenem parketu pobrusimo in na novo naoljimo samo prizadeto mesto.

Čeprav olje nudi odlično zaščito, moramo nekaj več pozornosti nameniti najbolj obremenjenim delom v prostoru, običajno je to predel okoli vrat, sedežne garniture, mize in stolov: te predele ob rednem čiščenju še dodatno naoljimo in jih na tak način tudi zaščitimo.

Če ste se odločili za oljen parket v spalnici ali katerem drugem, manj obremenjenem prostoru, se potem tudi podaljša čas obveznega naslednjega oljenja, ki je lahko v tem primeru tudi na 4 ali 5 let. Parket lahko naoljimo tudi sami, za razliko od ponovnega lakiranja in brušenja, ko je pomoč strokovnjaka neizbežna.

Redno vzdrževanje oljenega parketa zahteva nekoliko več pozornosti, saj moramo paziti, da uporabimo ustrezna čistila za oljen parket, ki so jim običajno dodana posebna negovalna olja. Tak parket vedno čistimo z vlažno (ne mokro!) krpo in paziti moramo, da takoj do suhega pobrišemo morebitne razlite tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru na parketu ostanejo madeži. Parket lahko seveda tudi normalno sesate.

.

oljen parket spalnica
Oljen parket za veliko in prostorno spalnico. Vir: jordanandrews.com

.

Klasično vprašanje: lakiran ali oljen parket?

.

V končni fazi gre predvsem za estetsko vprašanje. Res je, da je oljen parket nekoliko dražji od lakiranega, a je po drugi strani bolj prijazen v primeru mehanskih poškodb, saj lahko saniramo samo prizadeta mesta. Lakiran parket je, kot že samo ime pove, površinsko obdelan z lakom, zato po eni strani nimamo tega „naravnega“ občutka lesa, po drugi strani pa lahko prav zaradi lakirane površine dosežemo videz parketa v sijaju ali visokem sijaju, a mehanske poškodbe so manj opazne na mat površini, kar je še ena dodatna točka za oljen parket, čeprav je mat zaključek možen tudi pri lakiranem parketu.

Pri končni odločitvi morate upoštevati tudi prostor, v katerem bo parket: oljen parket v kuhinji ni najbolj pametna izbira, medtem ko lahko tam lakirani ali gotovi parket položite brez večjih zadržkov.

Načeloma velja splošno prepričanje, da je lakiran parket primeren za tiste, ki se jim ne da veliko ukvarjati z vzdrževanjem parketa.

To ne drži popolnoma, saj je veliko odvisno od tega, kakšni „uporabniki“ parketa smo, kakšen je naš način življenja in predvsem kakšna je funkcija prostora, v katerega boste položili parket.

Če se bojite zahtevnega vzdrževanja, a vam je oljen parket še vedno zelo pri srcu, se lahko odločite za kompromis: lakiran parket v bolj obremenjene prostore, oljen parket pa za manj obremenjene prostore in bo volk sit ter koza cela!

Če pa je dilema močna, naj vam do končne odločitve pomaga izkušen parketar – kontaktirajte nas in pomagali vam bo rešiti dilemo!

Naslovna slika: Pinterest