» » » Opremljanje moderne kopalnice

Opremljanje moderne kopalnice

Dandanes zahteva opremljanje moderne kopalnice, vsaj pri večini izmed nas, temeljit razmislek predvsem o naslednjem:

  • kako razporediti kopalniško pohištvo, tako bo naš kopalniški prostor funckionalen in izkoriščen v celoti
  • katere barve izbrati za našo kopalnico
  • katere materiale uporabiti v kopalnici
  • za kakšen stil kopalnice se odločiti

V nadaljevanju prispevka si lahko preberete nekaj nasvetov v zvezi z njimi.

.

opremljanje moderne kopalnice
Opremljanje moderne kopalnice

.

Kako na funkcionalen in praktičen način opremiti moderno kopalnico?

.

Glede na to, da se kopalniški prostori ponavadi prav vsi razlikujejo eden od drugega, je za razporeditev kopalniškega pohištva pogosto potrebno pogledati proti individualnim rešitvam in zamislim, največkrat pa razporeditev kopalniškega pohištva po kopalnici določa že sama razporeditev sanitarij, umivalnika, kadi in druge kopalniške opreme.

Klasična razporeditev kopalniške opreme predvideva umestitev enojnega ali dvojnega umivalnika ob osrednjo kopalniško steno z največ svetlobe. Dodatno svetlobo v temnejši kopalnici zagotovimo z osvetljenim kopalniškim regalom nad umivalnikom.

Desno in levo od umivalnika, odvisno od razpoložljivosti prostora, predvidimo prostor za ožjo garderobno omarico za ličila ter obešalnik za osnovne brisače.

Pri izbiri kopalniške opreme poskrbimo, da je ta enaka za vse sanitarne elemente. WC in bideji so danes stoječi ali viseči, če pa sam kopalniški prostor omogoča več prostora, pa se v moderni kopalnici kad nahaja v njeni sredini.

Idealna pozicija za montažo umivalnika je 90 cm od tal, sicer pa odvisno od ostale sanitarne opreme, lahko le te dobite v različnih modelih s podpornimi nogami ali brez. Opremljanje moderne kopalnice sicer bolj predvideva montažo nasadnega umivalnika, ki stoji ali na kopalniškem pultu, omarici ali pa je montiran povsem samostojno.

Bodimo pozorni, da prostoru za umivalnikom namenimo vsaj 80 cm prostega prehoda.

.

moderna kopalnica

.

Katere barve izbrati v kopalnici?

.

Ne samo za opremljanje moderne kopalnice, temveč pravzaprav za vsako kopalnico, velja že iz čisto praktičnega vidika, da materialom, ki jih je težko zamenjati, ne namenimo preveč kontrastnih barv, temveč raje nekoliko bolj nevtralne.

Če se odločate za keramične ploščice, imejte pred očmi, da vas bodo le te spremljale v povprečju med 15 in 20 leti, sicer pa se za pogumnejše barvne kontraste odločajte za površine in elemente, ki jih je mogoče razmeroma hitro in poceni spremeniti.

V moderno kopalnico v vedno več primerih vstopa naraven les (in njegovi odtenki), hkrati pa se za tople kopalniške barve v kopalnicah odločajo predvsem tisti, katerih kopalniški prostori so manjši in brez vira naravne svetlobe.

Priporočamo tudi: Nasveti za ureditev majhne kopalnice

.

barve v kopalnici

.

Opremljanje moderne kopalnice
z različnimi materiali

.

Različna uporaba materialov za kopalniško opremo, kopalniške zidne obloge in pohištvo, prinaša s seboj različne videze. Izbor določenih deluje na naš kopalniški prostor minimalistično in čisto, nekatere kolekcije zidnih in keramičnih oblog je mogoče poljubno zasnovati z vertikalnimi ali horizontalnimi linijami.

Za vertikalno potekajoče linije na keramičnih oblogah se odločimo v kopalniškem prostoru, ki ga je potrebno dodatno vizualno razširiti, topel in povezujoč učinek bomo dosegli z uporabo nevtralnih in horizontalno potekajočih vidnih linij na keramičnih oblogah.

Sodobna sanitarna oprema je pravokotna in vgradna. Ali pa so njene oblike povsem usklajene z linijami kopalniškega pohištva. Pri vse več keramičnih oblogah se upošteva preprostost, naravna tekstura, umetnost, topel dotik in mehko dopolnjevanje vseh kopalniških elementov.

.

kopalnica materiali

.

Stili kopalnice

.

O uporabi različnih stilov kopalnice in kopalniškega pohištva, smo obširneje pisali v prispevku z naslovom O opremi kopalnice iz prakse in izkušenj.