» » » 3 primeri opremljanja kuhinj v nevsakdanjih prostorih

3 primeri opremljanja kuhinj v nevsakdanjih prostorih

Ko gre za opremljanje prostora kuhinje, si nedvomno vsak želi čimbolj praktično in funkcionalno izkoriščen prostor, hkrati pa tudi, da oprema kuhinje sovpada s celostnim izgledom in estetiko ostalega interierja.

V ta namen tudi predstavljamo ideje in izvedbe kuhinj iz dejanskih in praktičnih primerov postavitev. Na povezavi v članku 4 primeri izdelanih manjših, modernih kuhinj, lahko vidite kako lahko v različnih stilih opremimo manjše prostore.

V primerih spodaj so predstavljeni 3 primeri kjer je prostora za kuhinjo na voljo nekaj več. Še vedno v njih ne gre za predstavitev “strašansko” velikih kuhinj, temveč za kuhinje, ki v večini primerov zasedajo povprečne površine, namenjene kuhinjskim prostorom.

Opremljanje prostora kuhinje se začne že z inštalacijo in zasnovo prostora samega. V novogradnjah je inštalacijo (vodovodno in elektro) še mogoče prestavljati in spreminjati v prostoru, pri prenovah kuhinj, se za prestavitev inštalacij lastniki odločajo v manjših merah.

Navsezadnje tak poseg pomeni vračanje nazaj v tretjo gradbeno fazo, hkrati pa tudi prenovo stenskih oblog, tal in stropov. V nekaterih, sicer redkih primerih, se pri prenovi kuhinje odločajo ljudje tudi prenoviti vhode in dostope naravne svetlobe v kuhinjske dele prostora.

.

Opremljanje prostora kuhinje v obliki pet kotnika

.

Na prvi sliki spodaj lahko vidite opremljanje prostora kuhinje v klasični novogradnji, kjer je značilen večkotni prostor zasnovan ali za opremo jedilniškega kota ali pa za opremljanje s kuhinjo.

.

opremljanje prostora kuhinje
Opremljanje prostora kuhinje v obliki pet kotnika.

.

Glavna odlika takšnega prostora je obilo naravne svetlobe, ki prihaja v prostor skozi dve veliki okni.

Petkotnik v zgornjem primeru smo izkoristili za vgradnjo kuhinje, pri čemer smo iz leve proti desni začeli z izdelavo večje omare za vgradnjo hladilnika, zamrzovalnega dela in pečice. Od velike omare naprej se v petkotniku nadaljuje delovna plošča ter skladno z njo lomljena spodnja vrsta kuhinjskih elementov.

Ker je prostor več kot dovolj širok, smo na sredino prostora namestili kuhinjski otok (3 kataloške primere kuhinj z otokom smo predstavili na povezavi) v katerega je vgrajena kuhalna plošča, nad njim pa montirana kuhinjska napa (o kuhinjskih napah in izbiri pravilne, je objavljen prispevek v priloženi povezavi).

Spodnji kuhinjski niz je po večini opremljen s predali na izvlek (mehko zapiranje) ter v ličnicah bele barve visokega sijaja. Ravno del petkotnika smo izkoristili za vgradnjo pomivalnika ter kuhinjske hrbtne obloge, na katero smo postavili nekaj polic za odlaganje začimb in reči, ki jih potrebujemo pri roki.

Na skrajno desni se je našlo dovolj prostora, da na steno montiramo dodatne viseče kuhinjske elemente.

.

Opremljanje kuhinje v mansardi

.

Tudi o kuhinjah v mansardah smo že govorili. Na isti, zgornji povezavi (4 primeri izdelanih kuhinj) boste v enem primeru našli enkraten primer kuhinje, ki smo jo opremljali v mansardnem prostoru. Sicer pa nov, svež primer, opisujemo in prikazujemo na sliki spodaj.

V tem primeru smo imeli za kuhinjo na voljo prostor v kotnem delu mansarde. Ki je tudi pod poševnim stropom dovolj visoka, da tudi v najožjem delu postavimo spodnji del kuhinjskih elementov.

Pozorni boste opazili, da smo pri opremljanju prostora za to kuhinjo bili še posebej pozorni na obstoječa okna. Ker pomeni naraven dotok svetlobe, smo ob njih zasnovali na eni strani dovolj delovne površine (prosti delovni pult), pod strešnim oknom pa pomivalnik (ki prav tako potrebuje osvetljenost).

Vgradne in večje omare ali prostor za postavitev hladilnika, v večini primerov v mansardnih kuhinjah, najdemo na mestih, kjer je omogočena normalna stojna višina, saj vemo, da je večina gospodinjskih aparatov velikih in visokih in zato potrebujejo normalno višino za vgradnjo.

Pri spodnji sliki bi radi opozorili še na dovolj veliko mero prostora, ki ga pustimo delovnim površinam in delovnemu pultu. Nemalokrat se skozi čas zgodi, da nam delovne kuhinjske površine začnejo zapolnjevati nakupi novih gospodinjskih aparatov kot so mikrovalovna pečica, aparat za peko kruha in podobni.

Zato je dobro, da to upoštevamo že pri sami zasnovi kuhinje.

.

opremljanje prostora kuhinje v mansardi
Opremljanje prostora kuhinje v mansardi.

.

Barvno je priporočljivo še posebej za mansardne prostore, da kuhinji privoščite svetle barve ter temu podredite tudi barve kuhinjskih oblog, delovnega pulta, sten ter tudi tal.

Če prostor (kot na sliki zgoraj) ne omogoča vgradnje zgornjega kuhinjskega niza, lahko zožano hrbtišče kuhinje uporabite za montažo nosilcev, manjših poličk, regalov po meri in podobnega. Za svetlo kuhinjsko oblogo lahko uporabite kar belo steno, belo lesno ploščo ali belo motno steklo, z nekaj dekorja.

.

Opremljanje prostora kuhinje ob večjih oknih in steklenih površinah

.

V zadnjem času se, še posebej v sodobni novogradnji, prostoru kuhinje namenja vedno več dotoka naravne svetlobe. Rešitve in ideje snovalcev za njihov dostop so pogosto zelo izvirne in unikatne. V precej primerih boste našli prostoru kuhinje namenjeno spodnjo rešitev.

Ožja, a podaljšana okna, zahtevajo, da si kuhinjski sestav, praviloma omislimo zgolj v spodnjem kuhinjskem nizu. Namesto zgornjega, kjer zaradi višine oken, do elementov več ne bi mogli normalno dostopati, smo v spodnjem primeru predlagali in izdelali estetsko ujemajoč naslonski strop, na katerega smo montirali led svetila za polno in dodatno osvetlitev delovnega pulta in pomivalnika.

.

opremljanje kuhinje
Opremljanje prostora kuhinje ob večjih steklenih površinah.

.

Vgradna kuhinjska plošča je v tem primeru nameščena na nasprotno stran v obliki kuhinjskega polotoka (kataloški primer bele in moderne kuhinje s polotokom smo predstavili tudi v tej priloženi povezavi).

Za več primerov vas povabimo, da “skočite” še na našo spletno stran ali, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti.