» » » Plezalna stena Kreal eclimber

Plezalna stena Kreal eclimber

plezalna stenaPlezalna stena je postala nepogrešljiv pripomoček za vadbo športnih in rekreativnih plezalcev.

Sodobna stena za plezanje je tako vse bolj prisotna v športnih centrih, šolskih telovadnicah in  adrenalinskih parkih.

Pogosto je prisotna tudi kot sodobna fitnes oprema ali kot pripomoček za igro in vadbo otrok. Kreal eClimber je napreden plezalni sistem in omogoča povezavo stene preko telefona.

.

Plezalna stena KREAL eCLIMBER

.

Poznamo več vrst plezalnih sten, ki so prilagojene za postavitev v notranje prostore, ali pa so nameščene v naravi. Tudi plezalno steno Kreal eClamber, lahko postavimo kjer želimo, prav tako lahko izbiramo med različnimi velikostmi in oblikami.

Če se odločite za prostostoječo plezalno steno, vam jo strokovnjaki, namestijo na modularno aluminijasto konstrukcijo. Z uporabo aluminija je konstrukcija za steno močna in varna, a vseeno lahka.

Plezalna stena Kreal eclimber, premore še eno inovacijo – to je povezava plezalne stene z mobilnim telefonom. Napredna aplikacija omogoča vključitev v novo plezalno steno, ali pa sistem vgradimo v že obstoječo.

Uporaba aplikacije je enostavna, saj s preprostim uporabniškim vmesnikom upravljamo sistem. Izberemo smer plezanja, ga vnesemo v aplikacijo in na steni se bodo oprimki osvetlili z LED lučkami in nam kazali smer plezanja.

.

plezalna stena

.

Prednosti modularne aluminijaste konstrukcije Kreal za plezalno steno

.

Slovenci smo prvo umetno plezalno steno dobili leta 1988 v Domžalah. Športni plezalci so sicer raje v naravi in plezajo v naravnih pogojih, se pravi v skali.  V naravi so ves čas odvisni od vremena, zato iščejo tudi možnost drugačnega treninga. Notranja umetna plezalna stena je zato idealna za trening, kadar ta ni možen v naravi.

Dodatne prednosti plezanja na umetni steni so tudi lažja dostopnost in izredno varno plezanje. Športno plezanje bi lahko označili kot najbolj varno obliko plezanja, trening na umetni steni, pa kot najbolj varno izvajanje tega športa.

Za dodatno varnost mora biti plezalna stena zgrajena po standardih, plezalci pa morajo vedno uporabljati po standardih narejeno plezalno opremo.

V podjetju Kreal so za varnost plezalne stene še dodatno poskrbeli, saj so zanjo izdelali aluminijasto konstrukcijo, ki je izredno lahka in vzdržljiva.

.

Prednosti aluminija pri izdelavi konstrukcije

.

Aluminij ima izredno majhno težo in veliko vzdržljivost, zato je primeren za izdelavo naprav, ki morajo kljubovati vremenskim razmeram in nositi veliko težo. Uporabljajo ga v letalski in avtomobilski industriji, zaradi izredne stabilnosti ga uporabljajo tudi v gradbeništvu in pohištveni panogi.

Aluminij je odporen na morsko vodo in kemikalije, najbolj pomembno pa je, da ne rjavi. Lahko ga lakiramo, eloksiramo in drugače obdelujemo.

Ima izredno dolgo življenjsko dobo, ne potrebuje vzdrževanja in je naravi prijazen material. To je pri izdelavi konstrukcije za plezalno steno izredno pomembno, saj smo v želji po rekreaciji, v naše okolje postavili že veliko preveč naprav, ki niso preveč prijazne do naše prelepe narave.

.aluminijasta konstrukcija Kreal

Konstrukcija za plezalno steno  iz aluminija bo tako kljubovala vremenskim vplivom v vseh letnih časih, ko pa je ne potrebujemo več, jo lahko 100% recikliramo in kakovost aluminija se  pri tem ne izgubi.

Konstrukcija za plezalno steno moramo pravilno zaščititi! S pravilno zaščito je aluminij na prostem obstojen od temperature +80, pa vse do temperature -37 stopinj C. Zaradi teh edinstvenih lastnosti, aluminij imenujemo tudi material visoke tehnologije, ki je hkrati prijazen do ljudi in narave. (A) 

.

Kako uporabljamo aplikacijo za plezalno steno Kreal eclimber?

.

Aplikacija Kreal eclimber je edinstvena nadgradnja in izboljšava vsake umetne plezalne stene. Aplikacijo lahko uporabljamo na novi ali na že obstoječi steni.

.

Primerna je za zabavno plezanje v turističnih objektih, namestimo jo lahko na plezalno steno za otroke, uporabljajo pa jo tudi profesionalni športni plezalci. Prednost aplikacije je predvsem nastavitev mnogih smeri plezanja, merjenje napredka, primerjanje rezultatov s soplezalci in predvsem veliko zabave. Seveda je najprej treba poskrbeti za izbiro ustrezne plezalne opreme za otroke.

.

Glavne značilnosti aplikacije Kreal eClimber

.

Kot smo že omenili, lahko sistem Kreal eClimber vključimo v že obstoječo ali v novo plezalno steno. Upravljamo ga z uporabniškim vmesnikom, ki je preprost za uporabo in ima možnost dodajanja dodatnih funkcij za specifične potrebe.

.Krealova plezalna stena

Na že obstoječih stenah za plezanje, lahko z fizičnim sistemom, ki je vgrajen v pritrdilni sistem, nadgradimo označevanje smeri. Vodenje in spremljanje plezanja je izjemno natančno, hitro in enostavno. Na osnovi fizičnih parametrov, lahko plezanje spremljamo v realnem času, prav tako pa lahko vgradimo dodatne senzorje.

.

Poleg vseh obstoječih funkcij, nam sistem omogoča dodajanje novih, kot so nadzor nad plezanjem z vgrajenim senzorjem na dotik in spremljanje plezanje s kamero. Ves čas lahko merimo napredek vadbe in informacije primerjamo s trenerji ali soplezalci.

.

Kratka navodila za uporabo aplikacije Kreal eClimber

.

Povezava s steno

.

Glavna značilnost aplikacije eClimber je povezava s steno. Aplikacijo zaženemo tako, da najprej poskeniramo QR kodo na plezalni steni, ki se poveže s spletno stranjo Kreal eclimber. Za uporabo aplikacije se lahko registriramo, a uporabljamo jo lahko tudi brez tega.

.

Izbira plezalne smeri

.

aplikacija Kreal eclimber

Ko smo povezani s spletno stranjo eclimber, lahko izberemo eno od desetih možnih plezalnih smeri. Smer plezanja si lahko vnajprej ogledamo na zaslonu in ocenimo težavnost. Oprimki na plezalni steni bodo osvetlili smer plezanja in lahko se podamo na novo dogodivščino.

Ko končamo plezanje, v aplikaciji označimo katero smer smo preplezali in kakšen rezultat smo dosegli. Označimo tudi delno preplezane smeri in jih shranimo, saj bomo rezultate tako lahko primerjali z naslednjim treningom. Smeri plezanja lahko delimo tudi s trenerjem, ali pa samo za zabavo s prijatelji.

.

Glavne značilnosti rekreativnega in športnega plezanja

.

Rekreativno športno plezanje v Sloveniji

.

Rekreativno športno plezanje je posebej priljubljeno postalo v zadnjem desetletju, saj je precej bolj varna oblika rekreacije, kot prosto plezanje. Vsak posameznik se sam odloča, ali bo plezal za zabavo, ali pa bo svoje dosežke redno spremljal in ocenjeval.

V vsakem primeru, ali za zabavo, ali pa bolj resen trening, je rekreativno športno plezanje čudovita oblika sprostitve in šport za  ohranjanje zdravja.

Pri plezanju delajo mnoge mišice, za katere mogoče sploh ne vemo, da jih imamo. Z rednim plezanjem bomo močno okrepili telo in pridobili kondicijo, tako fizično kot psihično. S časom bo prišla nova  energija in samozavest, naše telo pa bo pripravljeno na nove izzive.

Rekreativni športni plezalci se najraje podajo na naravna plezališča, ki premorejo visoke in balvanske stene. Pogosto jim vremenske razmere in oddaljenost naravnih plezališč ne omogočajo plezanja v naravi, zato vse pogosteje obiskujejo dvorane, kje je postavljena umetna plezalna stena.

Mnogo športnikov, ki plezajo za zabavo, svoje počitnice preživi v bližini plezališč. Poznamo mnogo naravnih plezališč, ki so si pridobila svetovno slavo. Med njimi je prav gotovo kanjon reke Verdon v Franciji in prelep otok Kalymnos v Grčiji.

.plezališče Osp

Pri nas rekreativni plezalci najpogosteje obiskujejo plezališča Osp, Mišja peč, Črni kal, Bohinjska bela in Bohinj. Na odločitev, kje se bo plezalo, vplivajo težavnost smeri in pogosto tudi oddaljenost plezališča. (B) (C)

.

Tekmovalno športno plezanje

.

Tekmovalno športno plezanje je še dokaj mlada športna panoga, a ima urejen izredno širok tekmovalni sistem, tako na državni, kot na svetovni ravni. Naši športni plezalci ves čas dosegajo izjemne rezultate na vseh tekmovanjih, kar je pogosto tudi navdih za mlade, da se priključijo temu prelepemu športu.

.športno plezanje tekmovanja

Tekmovalne zvrsti športnega plezanja

.

Pri tekmovalnem športnem plezanju se tekmuje v težavnostnem plezanju v visokih smereh, težavnostno plezanje na balvanih ali kratkih smereh in hitrostno plezanje. Zelo razveseljiv je podatek, da poteka tudi tekmovanje v športnem plezanju za invalide in sicer plezanje v visokih smereh.

.

Lead Climbing – tekmovanje v težavnostnem plezanju v visokih smereh

.

Pri tekmovanju v težavnostnem plezanju v visokih smereh, se tekmovalci pomerijo v visokih zahtevnih smereh, kjer jih varujejo z vrvmi. Plezanje je omejeno na čas, najboljši je plezalec, ki pripleza do najvišjega oprimka v smeri.

.

.
Bouldering – tekmovanje v težavnostnem plezanju v nizkih smereh – balvanih

.

Bouldering je tekmovanje v težavnostnem plezanju v nizkih smereh. Temu plezanju rečemo tudi balvansko plezanje in je izredno priljubljeno, saj je dinamično in zanimivo za gledalce.

Pri tem plezanju imajo tekmovalci nalogo preplezati čimveč zadanih balvanskih težav, v čim krajšem času in s čim manj poskusi. Tekmovanje običajno zajema štiri ali pet balvanskih težav na tekmovalni krog. (D)

.

Speed climbing – tekmovanje v hitrostnem  plezanju

.

plezalna stena za invalide
Paraclimbing – tekmovanje v težavnostnem plezanju v visokih smereh za invalide

Speed climbing ali hitrostno plezanje je bila prva tekmovalna disciplina v športnem plezanju. Kot pove že ime discipline, je naloga tekmovalcev, v čim krajšem času preplezati zadano smer. Med sabo se pomerita dva tekmovalca naenkrat in plezata istočasno v dveh enakih vzporednih smereh, pri čemer sta varovana z vrha stene.

.

Paraclimbing – tekmovanje v težavnostnem plezanju v visokih smereh za invalide
.plezalna stena za rehabilitacijo po poškodbah

Paraclimbing tekmovanje poteka šele krajši čas. Organizirati so ga začeli za športne plezalce invalide, ki tekmujejo pod enakimi pogoji kot njihovi nepoškodovani soplezalci, le s to razliko, da jih varujejo z vrha. (E)

.

Športno plezanje med mladimi na umetnih plezalnih stenah

.

Športno plezanje med mladimi je vse bolj priljubljeno, velike zasluge za to imajo tudi šole, ki vse pogosteje med športne rekvizite, uvrščajo tudi umetno plezalno steno.
Mladim plezalcem ponuja športno plezanje izziv in motivacijo, ki lahko pod skrbnim vodstvom športnega trenerja, pripelje tudi do vrhunskih rezultatov.
Trening športnega plezanja krepi moči ramenskega obroča in rok, tako mladi, kot tudi malo starejši, pa pridobijo izredno koordinacijo, ravnotežje in samozavest.

.

Plezalna stena kot rehabilitacijski rekvizit

.

V našem največjem rehabilitacijskem centru Soča, so uvedli novost, kjer športno plezanje skupaj z fizioterapijo, uporabljajo za rehabilitacijo po težkih poškodbah ali boleznih.
Plezalna stena je narejena posebej za njihove potrebe, kjer poškodovanci izvajajo vaje za razvoj motoričnih sposobnosti.