» » » Novo pri nas – Pametna plezalna stena za otroke eClimber

Novo pri nas – Pametna plezalna stena za otroke eClimber

plezalna stena za otrokePlezalna stena za otroke je vse bolj priljubljen rekvizit med mlajšimi in malo starejšimi otroci, ki so se šele podali na pot športnega plezanja.

Mnogi starši se izdelave lotijo sami, a običajno že pri iskanju materialov obupajo. Za varnost otrok moramo poskrbeti s kvalitetno izdelavo, kar pomeni, da ne bomo uporabili navadne iverne plošče, ki ni dovolj stabilna za vijačenje oprimkov.

Tudi pri izbiri oprimkov moramo biti previdni, zato vedno izberemo kvalitetne in iz prijaznih materialov. Predvsem pa moramo imeti v mislih dejstvo, da bo otrok kmalu napredoval in bo želel imeti na plezalni steni vse bolj zahtevne smeri, zato bomo morali oprimke in stope, ves čas nadomeščati.

.

.

Plezalna stena za otroke eClimber

.

Otroci se učijo skozi igro in plezanje je vsekakor dobra motivacija in spodbuda. Vse pogosteje so naši otroci vključeni v zunajšolske dejavnosti, kjer je v porastu tudi športno plezanje po umetni plezalni steni.

Sanje vsakega otroka, ki se začne ukvarjati s športnim plezanjem, je vsekakor svoja lastna plezalna stena.

Tukaj je predstavljen razvit sistem plezalne stene za otroke, ki je nadgrajena s svetlobnimi in zvočnimi učinki. Ta nadgradnja omogoča načrtovanje, vodenje in spremljanje treninga preko mobilne in spletne aplikacije.

.

.

Izkušeni plezalci dobro vedo, da se učenje plezanja prične pri oprijemih, kjer zadoščajo manjše plezalne stene.

Prednost inovativne plezalne stene eClimber je tudi v tem, da je prilagojena potrebam in željam kupcev. Pri izbiri svoje lastne plezalne stene, se tako lahko odločamo med različnimi velikostmi, nakloni, podlagami in med poljubnim številom oprimkov.plezalni oprimki za otroke

Prav tako se lahko odločimo za prosto stoječo plezalno steno, ki je pritrjena na modularno aluminijasto konstrukcijo. Prednost aluminija je ta, da je konstrukcija za plezalno steno močna, a hkrati izjemno lahka.

Ko pa želimo, da je rekvizit za plezanje fiksno pritrjen, se plezalna stena enostavno pritrdi na steno v hiši, ali po želji na zunanjo steno, na fasado.

.

Kako upravljamo s plezalno steno za otroke eClimber?

.

Navadna mala plezalna stena, ki jo plezalci imenujejo balvan ali boulder, ima običajno leseno osnovo različnih naklonov, na katero so nameščeni oprimki in stopi najrazličnejših velikosti in oblik.

Takšne stene so prevlečene z nedrsečo hrapavo snovjo, ki spominja na skalo. Ta snov omogoča večje trenje in daje steni lepši videz.

Male športno plezalne stene so zelo varne in omogočajo plezanje na odskočni višini. Omogočajo dovolj pogosto vadbo, sprotno in preprosto izdelovanje plezalnih smeri.

Predstavljene plezalne stene so nadgrajene s sistemom eClimber, ki je nov in edinstven plezalni sistem, kjer so oprimki opremljeni z LED lučkami in omogočajo povezavo med steno in aplikacijo na telefonu.

Plezalna stena za otroke, ki je opremljena z LED lučkami na oprimkih, je preprosta za opravljanje. Na aplikaciji preprosto izberemo težavnostno smer, ki jo želi naš otrok preplezati. Oprimki, ki označujejo začrtano smer, se bodo osvetlili in označevali začrtano smer.

Na začetku bomo otroku pomagali izbrati lažje smeri, kjer bodo oprimki gosteje posejani po steni, a skozi trening bo naš otrok kmalu izbiral težje smeri.kako narediti plezalno steno

Na aplikaciji lahko izberemo tisoč različnih smeri, stimuliramo resnične stene ali po želji izdelamo svojo lastno smer.

To je seveda namenjeno že odraslim in izkušenim plezalcem, tako da je sistem eClimber resnično inovacija, ki omogoča usmerjen trening, vse rezultate pa lahko shranimo v aplikaciji, kar omogoča redno spremljanje treninga.

Plezalno steno eClimber lahko uporabimo v domačem okolju za trening otrok, kot orodje za vadbo ali pa samo za zabavo. Namenjena je tudi za plezanje v turističnih objektih in je primerna za otroke, rekreativce in tudi za profesionalne športne plezalce.

.

Pomen športnega plezanja na gibalne sposobnosti otrok

.

V zadnjem desetletju so se umetne plezalne stene za otroke, pojavile tudi v slovenskih šolah. Tako je ta prelep šport, postal tudi sredstvo športne vzgoje. Plezanje ima mnogo pozitivnih učinkov na gibalne sposobnosti otrok, saj močno izboljša koordinacijo, zboljša gibljivost ter poveča moč rok in ramenskega obroča.

Vse te telesne sposobnosti otrok, seveda lahko izpopolnimo v običajnih telovadnicah, ki so opremljene s standardnimi plezali, a otroci želijo nekaj več.

Letveniki, plezala in lestve, so izgubili privlačnost, zato je plezalna stena dobrodošla sprememba v učnem načrtu športne vzgoje otrok.

V tem duhu, je v Sloveniji vse več telovadnic, ki imajo tudi plezalno steno, športno plezanje pa je uvrščeno v učni načrt šolske športne vzgoje v okviru izbirnih predmetov.

Mnogo otrok se je tudi že seznanilo z izvrstnimi dosežki naših športnih plezalcev, ki so preplezali najtežje plezalne smeri in spadajo v sam svetovni vrh. Njihovi uspehi otroke privabijo na treninge, ki so izredno koristni za njihov telesni razvoj in samozavest.

.izdelava plezalne stene

2 preprosti vaji za otroke na plezalni steni

.

Otroci si običajno še ne znajo sami sestaviti plan treninga, niti ni varno, da so sami na plezalni steni. Za popestritev treninga in za razgibavanje, jim lahko pokažemo nekaj plezalnih iger.

.

Kroženje na plezalni steni za otroke

.

Plezalna stena za otroke je poleg plezanja gor in dol, primerna tudi za plezanje v krogu. Na sredini stene izberemo oprimek, ga pokažemo otroku in ves čas vaje, ne sme stopiti na njega, niti se ga ne sme dotakniti z roko.

Otrok naj pleza okoli izbranega oprimka in ga ne sme uporabiti za napredovanje, niti ga ne sme prestopiti ali preplezati. Vaja je zabavna in otrok mora ves čas razmišljati, kako se bo izognil oprimku.

.

Križ kraž na steni

.

Otroci se v plezalni šoli hitro naučijo osnovnih plezalnih gibov, ki jih želijo potem doma ponavljati. Za popestritev jim lahko pokažemo vajo, kjer bodo vse čas v steni roke in noge križali.

Otroku naročimo, da mora ves čas med plezanjem levo roko križati čez desno in levo nogo pod desno.

Vaja je dobra za učenje križanja in prestopanja, za otroke bo tudi zabavna, saj bo mogoče imel nekaj težav pri križanju rok in nog.

.

Kakšno opremo potrebujejo otroci za plezanje?

.

Ko se naši otroci odločijo, da bodo postali plezalci, jim moramo seveda kupiti tudi osnovno opremo. Na začetku nikar ne pretiravajmo, saj za prve poskuse plezanja ne potrebujejo vrhunske opreme.

Osnovna plezalna oprema je podobna, kot jo ima otrok pri urah športne vzgoje. Po nekaj začetnih treningih, ko bo otrok pridobil prve izkušnje, se bomo na podlagi vtisov odločili, da mu kupimo tudi dodatno opremo za športno plezanje.

Majhni otroci ne bodo nikoli sami plezali, a po nekajletnih treningih bodo pripravljeni na resnejše športno plezanje, v družbi inštruktorja ali izkušenega športnega plezalca. Oprema bo otrokom omogočala učenje osnov plezalne tehnike in jim omogočala varno, lažje in bolj preprosto plezanje.

K osnovni opremi plezalca spadajo udobna oblačila, otroška plezalna čelada, plezalne copate ali plezalke, čelada vrečka za magnezijo, plezalni pas in plezalna vrv.

.

Kakšno obutev potrebuje naš otrok za plezanje?

.

Na začetnih treningih se bo otrok skozi igro učil osnov plezanja. Mnogi trenerji športnega plezanja, otroke motivirajo in spodbujajo s pomočjo elementarnih iger in iger za prosti čas.plezalna stena

V tem obdobju otroci še ne potrebujejo opreme za plezanje, saj se šele seznanjajo z osnovami športnega plezanja.

A kmalu bo tudi naš otrok potreboval plezalnike, vrečko za magnezijo in varovalni pas.

Plezalniki ali plezalke, kakor pravimo športnim čevljem za plezanje, so prepoznavni po gumi, ki prekriva večji del obuvala. Oblika omogoča tesno oprijemanje noge, zato lahko z njimi stopimo na najmanjše stope in skalne razčlembe.

Ko se naš otrok odloči, da bo nadaljeval s plezanjem, je torej nakup plezalnikov nujno potreben.

Za nakup plezalnikov si moramo vzeti dovolj časa, otrok naj preizkusi vsaj tri modele različnih proizvajalcev. Za nasvet lahko prosimo izkušenega športnega plezalca ali učitelja, ki uvaja našega otroka v skrivnosti plezanja.

Plezalniki za vrhunske plezalce in za otroke se močno razlikujejo! Otroška noga še raste in se razvija, zato je ne smemo obuti v tesno prilagajoče in toge plezalnike, kakršne uporabljajo vrhunski plezalci.

Otroški plezalniki morajo biti dovolj veliki, funkcionalni in udobni.

.

Nakup prvega plezalnega pasu za otroka

.

Glavna naloga plezalnega pasu je ta, da zadrži padec in sile, ki nastanejo pri padcu, razporedi na čim večjo površino. To pomeni, da se sila porazdeli na sam pas, na osebo, ki varuje, na varovalne pripomočke in na plezalno vrv.

Plezalni pas je nepogrešljiv del opreme, tako za otroke, kot za rekreativce in za plezalce, ki že tekmujejo. Pas je življenjskega pomena, saj zagotovo ublaži posledice morebitnega daljšega padca.

Za nakup plezalnega pasu za najmlajše, si moramo prav tako vzeti dovolj časa. Za otroke so primerni kombinirani plezalni pasovi, ki dajo otroku večji občutek varnosti in udobja.

Kasneje, ko otroci pridobijo že več izkušenj in že vedo, da bodo nadaljevali s športnim plezanjem, jim kupimo plezalni pas, kakršnega imajo vaditelji.

.

plezalna stena za otroke cena

Vrečka za magnezijo za otroke

.

Magnezijo in vrečka za magnezijo sta neločljiv del športne opreme za športne plezalce. Med otroci in mlajšimi plezalci je razširjeno mnenje, da beli prah na rokah, daje posebno moč. Namen magnezije pa je predvsem ta, da preprečuje znojenje prstov in rok, služi pa tudi za povečanje trenja.

Otroci magnezija za plezanje na prvih treningih običajno še ne potrebujejo, a si jo vseeno zelo želijo imeti med svojo opremo.

.

Športno plezanje je za otroke izredno koristen trening, zato ga pri njegovi dejavnosti spodbujajmo in mu, če je to le mogoče, postavimo svojo plezalno steno za otroke. (A) (B)