» » Plezalne stene – pregled vseh različnih vrst umetnih, plezalnih sten

Plezalne stene – pregled vseh različnih vrst umetnih, plezalnih sten

Plezalne stene so postale priljubljene v zadnjih dveh desetletjih. Naravna plezališča so običajno oddaljena in težko dostopna, medtem ko so umetne plezalne stene običajno postavljene v športnih objektih, šolskih telovadnicah ali v raznih adrenalinskih parkih.

.plezalne stene

Z razmahom plezalnih sten, se je močno razširilo tudi športno plezanje, ki se je iz naravnih sten, preselilo na umetne. Večino tekmovanj v športnem plezanju poteka na umetnih stenah, saj jih je tako lažje organizirati in so neodvisna od vremena.

.

Katere vrste plezalnih sten poznamo?

.

Visoke plezalne stene

.

Visoke plezalne stene so praviloma višje od 4,5 metra in imajo varovanje urejeno z vrvjo. Primerne so za plezalce, ki želijo poleg plezanja spoznati tudi vrvno tehniko.

.

Običajno so visoke plezalne stene opremljene z varovališči in vmesnimi varovalnimi točkami. Izpostavljeni robovi so opremljeni z zaščito pred obrabo vrvi, luknje z maticami za nameščanje plezalnih oprimkov pa so razporejene tako, da ima plezalec možnost postavitve več plezalnih smeri.

.

.

V Sloveniji imamo kar nekaj kvalitetnih plezalnih sten, ki so večinoma postavljene v šolah in plezalnih centrih. Ena takšnih  visokih plezalnih sten je na Jesenicah, v  objektu Stara Sava. K visoki plezalni steni so leta 2013 dogradili tudi nizko, balvansko steno in dodali nekaj pripomočkov za trening.

.

Visoka plezalna stena na Jesenicah, je z višino 12,60 metrov in prostornino 215 m2, ena največjih in najvišjih plezalnih sten v Sloveniji. Plezalne plošče so moderne in močno razgibane, levi del stene je primeren tudi za hitrostno plezanje.

.

Velikost stene in predvsem izredno raznolika konfiguracija, pa omogočata plezanje smeri vseh težavnosti.

.

plezalne stene
NASVET STROKOVNJAKA: Zadnja leta (2019/2020), plezalne stene, upravičeno sodijo med najbolj priljubljena otroška igrala , tako za javne kot zasebne površine. Ponudba nizkih plezalnih sten na trgu se deli na enostavne plezalne stene, modularne (sestavljive) plezalne stene, premične stene za plezanje, še posebej pa v ospredje vstopajo t.i. PAMETNE PLEZALNE STENE. Razlike med plezalnimi stenami si poglejte na povezavi Plezalne stene za otroke.

Nizke plezalne stene

.

Nizke plezalne stene so najbolj razširjene in tudi najbolj priljubljene. Primerne so za šole, vrtce ali športne objekte, kjer ni ves čas prisoten usposobljen strokovnjak, ki zna upravljati z vrvmi, ki so potrebne pri visokih plezalnih stenah.

.

Najbolj priljubljene so otroške plezalne stene, ki so vedno nizke in manjše. Na njih se otroci spoznavajo z osnovami športnega plezanja in razvijajo koordinacijo in gibalne sposobnosti.

.

Nizke stene imajo številne oprimke in stope, kar plezalcu omogoča mnoge plezalne kombinacije in težavnostne smeri. Na takšne način ima plezalec možnost razvijati tehniko, spretnost in narediti večje število treningov, kot pa na naravnem plezališču.

 

.

Prav tako lahko na nizkih stenah trenira več plezalcev naenkrat, kar močno olajša delo voditeljev.

.

Balvanske plezalne stene, kakor jih tudi imenujemo, lahko postavimo v notranjost ali zunanjost objekta. Običajno se jo s konstrukcijo fiksira na steno, lahko pa je tudi prosto stoječa ali premična.

.

Notranje plezalne stene

.

Notranje plezalne stene so nameščene v notranjih prostorih, največ jih najdemo v športnih dvoranah in šolskih telovadnicah. Uporabljajo se kot učni in rekreacijski pripomoček, vse bolj priljubljene so tudi v vrtcih, saj je plezanje naravna oblika gibanja, ki pri otrocih spodbuja motorični razvoj in izboljša koordinacijo.

.

Notranje plezalne stene so običajno lesene ali iz poliestrskih materialov, konstrukcija pa je najboljša iz aluminija, ki je izredno lahek in hkrati močan material.

.notranje plezalne stene

Notranje plezalne stene so lahko nizke ali visoke, namenjene so tako rekreaciji predšolskih in šolskih otrok, kot tudi rekreaciji starejših in za resen trening šprtnih plezalcev.

.

Zunanje plezalne stene

.

Zunanje plezalne stene so postavljene na prostem. Zaradi vremenskih vplivov jih pogosto zavarujejo s streho in s tem povečajo njihovo uporabnost in življenjsko dobo.

.

Plezalne stene, ki so postavljene v zunanjih objektih, so namenjene predvsem rekreativnim plezalcem, uporabljajo jih tudi za plezalne tečaje ali kot popestritev v kampih, hotelih in adrenalinskih parkih.

Prav tako so lahko fiksno nameščene, ali pa so na premični konstrukciji.

.

Premične plezalne stene za izvedbo dogodkov (team buildingi, predstavitve in promocije, športne prireditve,….)

.

Premične plezalne stene običajno postavijo na različnih dogodkih in športnih prireditvah, kjer se lahko obiskovalci preizkusijo v športnem plezanju. Postavitev premične plezalne stene močno prispeva k promociji športnega plezanja, saj je zanimanje na raznih sejmih, koncertih ali športnih prireditvah, vedno veliko.

.premične plezalne stene

Med premične plezalne prištevamo tudi mobilni plezalne stolpe, ki jih vse pogosteje srečamo na raznih prireditvah. Primerni so za izvedbo team building dogodkov, saj se udeleženci lahko preizkusijo v čudoviti adrenalinski izkušnji. Ena najbolj znanih slovenskih agencij, ki se ukvarja z organizacijo team building programov, ETC Adriatic.si, uporablja premične plezalne stene, v svojih programih, praktično vedno, ko gre za organizacijo adrenalinskega teambuildinga, ne samo slovenska, temveč tudi hrvaša in druga tuja podjetja, pa ETC Adriatic poznajo ravno po izvajanju zanimivih plezalnih iger in izzivov.

.

Plezanje na plezalnem stolpu poteka z varovanjem z vrha, za kar potrebujemo plezalno opremo. Običajno so plezalni stolpi visoki do 7 metrov in imajo več plezalnih smeri. (A) (B) (C)

.

Kako so narejene plezalne stene?

.

Plezalne stene so narejene iz konstrukcije, plezalne plošče, oprimkov, stopov in varovalne opreme.

Konstrukcija je pri plezalnih stenah nosilni element, na katerega so pritrjene plezalne plošče. Konstrukcija mora biti močna, varna in narejena po določenih standardih.

.

Vse pogosteje za konstrukcijo proizvajalci uporabljajo aluminij, ki je izredno vzdržljiv material in hkrati lahek. Pogosto za izdelavo konstrukcije  uporabijo tudi konstrukcijski les, varjene jeklene profile in kovinske vezi.

Preglejte še: Izdelava plezalne stene

.

Posebej je pomembno, iz kakšnega materiala je konstrukcija za zunanje plezalne stene, saj mora biti zaščitena pred korozijo. Najbolj primeren je aluminij ali  pocinkano jeklo.

.

Plezalne plošče so nameščene na konstrukcijo in so vidni del plezalnih sten. Na plošče so pritrjeni stopi in oprimki, po katerih plezalci plezajo in predstavljajo plezalne površine.

.
plezalni oprimki za otroke
Plezalne plošče so lahko narejene iz različnih materialov, najpogosteje uporabljen material so vezane lesene plošče ali umetne plastične mase.

.

Umetne mase so predvsem polikarbonat ali fiberglas, ki ga kombinirajo s cementom. S takšno maso lahko oblikujejo tridimenzialne plezalne plošče in s tem pridobijo različne oblike plezalnih sten.

.

Običajno so pobarvane z barvo ali premazi, ki ne drsijo. Za izdelavo reliefa na plezalnih ploščah uporabljajo kremenčev pesek in mivko.

.

Glede na obliko, poznamo naslednje plezalne stene: navpična stena, previsna stena, položna stena, streha, raz, kamin, zajeda ali kot in poč.

.

Oprimki in stopi so pritrjeni na plezalno ploščo in so v zadnjem času večinoma narejeni iz umetnih plastičnih mas, kot so poliester in poliuretan. Pogosto uporabljeni materiali so tudi kovina, les, beton ali celo glina.

.

Oprimke in stope proizvajalec pripravi tako, da material vlije v železni model in vanj vstavi kovinski navoj. Ta navoj je namenjen za pritrjevanje oprimkov. Materiali morajo biti dovolj trdni in močni, narejeni pa morajo biti tako, da plezalcem ne povzročajo poškodb na prstih.

.

Oprimki in stopi so v različnih velikostih, ki so določene glede na premer in velikost. Predstavljajo površine, ki se jih plezalci dotikajo in po njih napredujejo.

.izdelava plezalne stene

Oprimki in stopi se razlikujejo po velikosti in po načinu prijemanja oprimkov. Oprimke delimo po velikosti, po obliki in po postavitvi, na podoben način ločujemo tudi stope.

.

Pri stopih je predvsem pomembno, ali jih obremenjujemo samo s sprednjim delom stopala ali z celo površino plezalnega copata.

.

Mnoge plezalne stene omogočajo tudi stopanje brez stopov, pri tej tehniki plezalec svoje težišče pomakne stran od stene in si s tem omogoči, da stopi pravokotno na površino plezalne stene.

.

Poznamo pa tudi pametne plezalne stene, ki jih lahko povežemo z mobilno aplikacijo. Sistem Kreal eclimber omogoča, da enostavno poskeniramo QR kodo, ki se nahaja na plezalni steni in se povežemo s spletno stranjo.

.

V aplikaciji izberemo plezalno smer, ki si jo lahko predhodno ogledamo na zaslonu. Oprimki na plezalni steni se bodo osvetlili z LED lučkami in nam kazali smer plezanja.

.
plezalne stene Kreal eclimber

Aplikacija omogoča mnoge smeri plezanja, program pa omogoča, da rezultate shranimo in jih primerjamo s kasnejšimi treningi.

.

Varovalna oprema je sestavni del vsake umetne plezalne stene.

Na visokih plezalnih stenah je varovanje urejeno z vrvjo.

Varovanje sestavljajo posamezne varovalne točke in vrhnja varovalna točka, ki ji pravimo sidrišče. Sidrišča so na plezalnih stenah nameščena različno, pogosto se nahajajo tudi na začetku smeri in jih uporabljajo inštruktorji, ki varujejo plezalce pri plezanju.

.
kako narediti plezalno steno

Varovanje je pri plezanju izrednega pomena, zato morajo vse varovalne točke izpolnjevati varnostne zahteve. Pritrjene so v nosilno konstrukcijo stene in so prirejene glede na obliko in nosilnost stene. (D) (E)

.

Vse pogosteje v plezalnih centrih nameščajo tudi samovarovalno opremo in s tem plezalcem omogočajo, da plezajo samostojno in ne potrebujejo soplezalca.

.

Na nizkih plezalnih stenah, se pleza brez varovanja z vrvjo. Pod steno se nameščene varnostne blazine, ki ublažijo padec in preprečijo poškodbe plezalcev.