» » » Katera vodila uporabiti za drsna vrata

Katera vodila uporabiti za drsna vrata

Vodila za drsna vrata zanimajo predvsem tiste, ki razmišljajo o tem, da bi sami izdelali svojo omaro z drsnimi vrati in tudi za te, ki v večjih trgovinah z materialom nabavijo les ali steklo, sami pa bi radi dokončali izdelavo in montažo drsnih vrat.

Kakšna vodila za drsna vrata je mogoče dobiti?

Osnovna funkcija vodil za drsna vrata je boljši oprijem vrat ter s tem lažje rokovanje z vrati. Nadaljna funkcija drsnih vrat je oprijeti polnilo drsnih vrat, poskrbeti z vodili in ročaji, da se to ne upogiba ter določiti smer drsenja vrat.

Čim večja (tako višja, kot širša) bodo drsna vrata, tem bolj pomembno vlogo imajo vodila. Pri manjših drsnih vratih, kot na primer pri nizki vgradni omari pod poševnim stropom v mansardi, bodo čisto normalno svojemu namenu služila tudi pločevinasta vodila, ali kakšna aluminijasta vodila v osnovnejši izvedbi.

Bolj kot je polnilo vrat višje, bolj stabilnejša in robustnejša vodila, potrebujemo.

V osnovi ločimo pločevinasta in aluminijasta vodila za drsna vrata.

poceni vodila za drsna vrata
Primer profila oz. vertikalnega ročaja za drsna vrata

Vodila za drsna vrata, ki niso kakovostna, so vzrok za slabo drsenje drsnih vrat. Pri višjih vratih, robusten in močnejši material (recimo aluminij) poskrbi, da se vrata ne ukrivljajo in ne trkajo med seboj pri odpiranju in zapiranju. Slaba vodila imajo tudi pogosto za posledico, da drsna vrata iztirjajo iz svojih tirnic.

Največjo vlogo pri drsnih vratih ima spodnje oziroma talno vodilo. To je tisto, po katerem drsna vrata drsijo. Spodnje vodilo se lahko zmontira na praktično vse talne obloge (itisoni, lesene obloge, keramične ploščice …) in ni moteče, pri prehajanju čezenj, saj v višino meri le kakšnih 5 – 6 mm ter je lepo zaobljeno.
Načeloma se lahko spodnje vodilo vgradi tudi še takrat, ko je obloga že vgrajena, a jo je potem seveda treba rezati.

poceni vodila za drsna vrata
Primer spodnjega vodila in koleščka na katerih drsijo drsna vrata

Vrata po vodilih največkrat drsijo oz. se peljejo po kolescih. Ta omogočajo, da vrata enakomerno in gladko tečejo. Zgornja vodila imajo manjšo vlogo pri drsnih vratih. Skrbijo bolj kot ne za to, da vrata ostanejo v pravilnem vertikalnem položaju in se ne nagibajo naprej ter nazaj. Če vrata pri premikanju poskakujejo, je vzrok lahko nepravilna dimenzija vrat (predvsem preozka) ali nepravilna montaža ali nenazadnje nekvalitetna vodila za drsna vrata.

Kako vzdrževati drsna vrata in vodila za drsna vrata?

Pri vzdrževanju in uporabi drsnih vrat bodimo pozorni na to, da v vodila ne zaidejo kakšne smeti, ki bi onemogočale tekoče drsenje vrat. Vsi vemo, kaj vse se včasih znajde na tleh, sploh če nam pri smetenju pomagajo še otroci :): od drobtin, odlomljenih koščkov igrač, barvic, kamenčkov, papirčkov, do še vse druge nemogoče nesnage. Zato se ne pozabimo včasih “odpeljati” s sesalcem preko vodil za drsna vrata ter tako vratom omogočiti prosto pot za premikanje.

Če imamo bolj težko roko in z vrati večkrat “loputamo”, si lahko omislimo blažilce za drsna vrata. Ti omogočajo mehko in elegantno zapiranje drsnih vrat in obenem vrata še dodatno držijo v zaprtem položaju.

Znak kvalitetnih vodil za drsna vrata je tudi njihovo tiho delovanje. ”Cviljenje in škripanje” drsnih vrat pri premikanju, res ni dobra referenca monterja drsnih vrat. Ponavadi to pomeni ali neravno nastavljena vrata, neravna vodila ali pa preveč tesno vpet mehanizem za drsna vrata na polnilih vrat.

Možnosti vodil za drsna vrata

poceni vodila za drsna vrata
Primer enotirnega vodila

Enotirna vodila uporabimo pri drsnih vratih, ki so namenjena prehodu in po tem tiru vrata drsijo v levo in desno stran.

poceni vodila za drsna vrata
Primer večtirnih vodil za drsna vrata

Če za pregrado ali prehod potrebujemo več vrat (ker je na primer prehod preširok), bomo pri odpiranju potisnili ena vrata za druga. Zato bomo potrebovali dvotirna vodila. Če v odprtem položaju stoji eno za drugim, recimo troje vrat, bodo imela vodila tri tirnice. In tako naprej.

Za več informacij o izbiri primernih vodil za drsna vrata, se priporočamo.