» » » Predstavitev možnosti za pokrivanje terase

Predstavitev možnosti za pokrivanje terase

Glede na to, da so med vsemi objavljenimi prispevki na temo izdelave nadstreškov, ki smo jih objavili na tej povezavi, predstavljeni raznovrstni nadstreški in njihova izdelava za najrazličnejše primere, smo v tokratni objavi izbrali takšne primere, kjer je pri postavljanju nadstreška šlo predvsem za pokrivanje terase.

.

pokrivanje terase lexan
Pokrivanje terase gostinskega lokala. Leksan.

.

Pri pokrivanju terase z lesenim nadstreškom najprej preverimo lokacijo postavitve nadstreška. Od tega je odvisno ali bo nadstrešnica povezana z ostalimi obstoječimi objekti (ponavadi hišo), ali bo streha enokapnica, dvokapnica ali več kapnica, ali pa bo šlo za povsem samostoječ objekt.

Glede na to, da je možnosti za pokrivanje terase z moderno ali leseno nadstrešnico več (pokrite terase z leksanom, pokrivanje terase s tendami, trskami in podobno), je v nadaljevanju predstavljen izbor nadstreškov s fiksno izdelanimi leseni konstrukcijami ter različno pokritimi terasami.

.

Pokrivanje terase z leksanom

.

Leksan so v bistvu polikarbonatne plošče, ki se v zadnjem času zelo pogosto uporabljajo za pokrivanje terase, predvsem zato, ker po eni strani omogočajo prepuščanje svetlobe, so ognjevarne in zelo dolgo obstojne.

Različne polikarbonatne plošče so moderen material za pokrivanje teras tudi zato, ker imajo za razliko od drugih materialov, ki prepuščajo svetlobo, tudi UV zaščito in so zelo dobro odporne na udarce.

Material je sicer cenovno dražji od drugih vrst kritin, a, ker je praktično neuničljiv, se dolgoročno njegova investicija, bolj splača, saj kritine z leksanom ne bo potrebno dolgo ne zamenjati.

Tak primer pokrivanja terase z leksanom je predstavljen v prispevku, kjer je predstavljeno pokrivanje terase za gostinski lokal (zgornja, prva slika), sicer pa lahko teraso ob stanovanjskem objektu, pokrito z leksanom, vidite tudi na spodnji sliki:

.

pokrivanje terase z leksanom
Pokrivanje terase z leksanom.

.

Pokrivanje moderne terase s pločevinasto kritino

.

Primer modernega, manjšega lesenega nadstreška, sestavljenega iz lepljencev in namenjenega enemu avtomobilu, je predstavljen na tej povezavi. V njem je podrobno opisano, v čem točno so prednosti pokrivanja terase z lepljenim lesom, obenem pa so v prispevku prikazane tudi slike dejanskega postavljanja modernega nadstreška iz terena.

Na slikah v prispevku lahko vidite, da je lepljen les, predhodno ustrezno obdelan in pobarvan npr. z antracit barvo, enkratna kombinacija, če želimo, da naša terasa izpade moderno.

Slika pokritja terase s pločevinasto kritino pa je prikazana tudi spodaj:

.

pokrivanje terase s pločevinastno kritino
Pokrivanje terase s pločevinastno kritino.

.

Pokrivanje terase z opečno kritino

.

Tretja možnost je, da teraso pokrijemo z opečno kritino. V teh primerih se lastniki največkrat odločijo za izdelavo strehe enake kritini, kot jo imajo na glavnem objektu (hiša, gospodarski objekt).

.

Razloga za to sta predvsem dva:

.

  • ostanek opečne kritine od pokrivanja glavne strehe
  • želja po enovitem izgledu pokrite terase in ostalih objektov

.

Podrobno predstavljen primer pokrivanja letne terase z opečno kritino, ki je enaka osnovnemu bivanjskemu objektu, se nahaja v prispevku z naslovom Štirikapnica za nadstrešek nad teraso.

V tem primeru lahko vidite, da je štirikapnica povsem samostoječe in od hiše ločene terase, najprej v celoti podeskana, na njo pa je postavljena opečna kritina, ki je ostala še od postavljanja strehe. Iz spodnje strani je terasa pokrita z opažem.

Sliko tega primera si lahko ogledate tudi tukaj:

.

pokrivanje terase z opečno kritino
Pokrivanje terase z opečno kritino.

.

Pod kritino je prvotno izdelan opečnat kamin, del terase sloni na betonskih nosilcih, desni, k hiši obrnjen del terase, pa je odprt in postavljen, na lesen, lepljen nosilec. Plošča pod teraso je betonska.

.

Možnosti pokrivanja lesenih teras

 

Pri pokrivanju moderne terase, ki je izdelana iz lesa, imamo v osnovi, na voljo, dve možnosti:

.

  • Po prvi, takšni terasi namenimo nosilce iz navadnega, suhega, žaganega lesa. Najpogosteje se uporabi les smreke, macesna ali kostanja. Ker je terasa pokrita, zadošča, da vsakih nekaj let, les samo osvežimo (po potrebi pobrusimo, zakitamo razpoke in na novo prebarvamo).

.

  • Če je lesena terasa izdelana iz lepljencev, je tega vzdrževanja in obnove manj. Lepljen les je sicer dražji, a ne poka, se ne zvija in upogiba in skratka, na njem ni anomalij, ki s časom in pod vremenskimi vplivi, nastanejo pri suhem, žaganem lesu.

.

Med druge, tudi dokaj pogoste in priljubljene oblike pokrivanja teras, sodi pokrivanje teras s tendami in pokrivanje terase s trsko, v nekaterih primerih pa se na teraso samo postavijo nosilni stebri ter prečne lege, zgornji del pa se zapre z rastjem (pergole za kivi, vinska trta, okrasne rastline, ipd…)

.

Talne obloge na terasi

.

Moderna terasa je tudi pri tleh pokrita z modernimi materiali. Kot je napisano že v ostalih naših prispevkih, v zadnjem času med modernejše in najpogosteje uporabljane materiale za talne obloge na terasah, sodijo wpc deske.

.

zunanja terasa
Zunanja talna obloga moderne terase – wpc deske.

.

Primeri položenih teras z njimi, so prikazani na tej povezavi, sicer pa si lahko še več informacij in primere najrazličnejših pokritih teras, ogledate tudi v Vodniku za ustrezno izbiro nadstreška.

V njem je, takoj za predstavitvijo različnih vrst nadstreškov, tudi zelo podrobno prikazan primer pokrivanja večje terase z leksanom.