» » » Polaganje zunanjih talnih WPC oblog

Polaganje zunanjih talnih WPC oblog

Da bo naša nova terasa lepa, je ena izmed pomembnejših odločitev, tako iz estetskega, ekonomskega, kot tudi praktičnega vidika, odločitev o tem, kako in s katerim materialom, obdelati in zaključiti talno podlago. Eden izmed najprimernejših materialov, ki jih imamo danes na izbiro, je WPC. Za razliko od tradicionalnih in že poznanih načinov obdelovanja zunanjih talnih površin (keramične ploščice, les, kamen,…) je polaganje zunanjih talnih wpc oblog, moderen način, ki se ga poslužuje vedno več poslovnih in pa tudi stanovanjskih objektov.

WPC stavi na moderen izgled, njegove glavne odlike pa so trajnost, odpornost, enostavno polaganje in cena, sicer pa smo temeljito vse prednosti WPC talnih oblog, predstavili v prispevku Prednosti WPC talnih oblog, na povezavi.

.

Polaganje zunanjih talnih WPC oblog
Polaganje zunanjih talnih WPC oblog za odprto teraso.

.

Polaganje zunanjih talnih WPC oblog – postopek

.

Ker se polaganje zunanjih talnih WPC oblog v praksi, le redko začne takoj z nakupom samega materiala, je prva stvar, ki jo moramo vedeti pri polaganju plošč, ta, da je WPC deske potrebno pred vgradnjo, hraniti na dobro prezračenem in suhem prostoru.

Pri polaganju WPC desk morata biti ob stiku dveh desk, vedno podloženi dve letvi in ne ena, hkrati pa mora biti vsak konec deske podložen s svojo podložno letvijo. Razmak med dvema podložnima letvama ne sme biti več kot 35 cm.

Pred vsakim vijačenjem kovinskih sponk oz. pritrdil mora biti predhodno v podkonstrukcijo zvrtana izvrtina premera 2,5 mm.
Ker ima WPC material visoko gostoto, ne dovoljuje neposrednega vijačenja, saj lahko v tem primeru podkonstrukcija poči.

Polaganje zunanjih talnih WPC oblog je mogoče na dve površini:

  • betonska podlaga
  • drenaža

Pri polaganju WPC desk na betonsko podlago mora biti naklon površine najmanj 5mm/kv.m, odvisno od predvidene stopnje pohodne obremenitve pa naj bo razmik med dvema elementoma podkonstrukcije največ 35 mm. Kot rečeno zgoraj, je na mestih, kjer se stikata dve WPC deski, potrebno postaviti dve WPC podkonstrukciji.

Pri polaganju WPC desk na drenažne površine, mora biti konstrukcija točkovno podložena, najbolj primerna razdalja med točkami pa je 500 mm. Točkovno podlago naj v tem primeru predstavlja betonska plošča, dimenzij vsaj 200 x 200 mm. V primeru polaganja zunanjih talnih oblog na drenažne površine, naj ima površina rahel naklon, zato, da omogočimo odtekanje voda.

Zaključki WPC desk so pokriti z zaključnimi letvicami v obliki črke L in jih ne polagamo ter montiramo ob zidove ter betonske robnike. Zaključni pokrovčki so namenjeni za pokrivanje ravnih zaključkov desk in njihovo potrebno število je odvisno od količine robnih površin.

V zvezi s tem, priporočamo še prispevek: pozitivne lastnosti materiala za polaganje zunanjih talnih WPC oblog

.

Polaganje zunanjih talnih WPC oblog
Polaganje zunanjih talnih WPC oblog na odprti terasi letnega vrta.

.

Tisti, ki so za obdelavo tal na svojih terasah že izbrali WPC, ugotavljajo, da za razliko od lesenih, vzdrževanje WPC talnih oblog praktično ni potrebno. Lesene talne obloge zahtevajo redno premazovanje z zaščitnimi premazi. WPC talne obloge so odporne na lesne škodljivce, prav tako pa tudi na plesni in lesno gobo. Za razliko od lesenih, WPC talne obloge ne zbledijo in ne spremenijo barve. WPC se tudi ne ovija in ne poka, čemur pa se pri talnih oblogah iz lesa praktično ni mogoče izogniti.

.

Polaganje zunanjih talnih WPC oblog
Ker je WPC odporen na klor in sol, je primeren za obdelavo površin okrog bazenov, ter površin, ki so izpostavljene vplivom morske vode.

.

Zaradi zgoraj zapisanih lastnosti, se WPC talne obloge lahko uporabljajo na številnih področjih. Lahko jih uporabimo tudi v bivalnih prostorih ali pisarnah. Ker so odporne na sol, so primerne tudi za uporabo na terasah in površinah okrog bazenov, tudi tam, kjer so le te izpostavljene vplivom morja.

Za več informacij in za pripravo informativne ponudbe, bomo čez spodnje kontaktne možnosti, veseli vašega povpraševanja.