» » » 3 predlogi za optimalno postavitev kuhinje

3 predlogi za optimalno postavitev kuhinje

Ker je pri opremljanju kuhinj, ponavadi najpomembnejša razporeditev kuhinjskih elementov, glede na postavitev kuhinje, smo v prispevku v nadaljevanju, tokrat zbrali nekaj najpomembnejših nasvetov, ki se tičejo uporabne in praktične razporeditve elementov po kuhinji.

Sicer pa smo praktične zamisli za optimalen izkoristek prostora v kuhinjah, predstavili tudi v prispevku 7 idej za boljši izkoristek kuhinjskega prostora.

.

Kotna postavitev kuhinje

.

kotna postavitev kuhinje
Kotna postavitev kuhinje in razporeditev elementov.

.

Ko imamo namen našo kuhinjo postaviti kotno, so najpogostejše in najbolj optimalne možnosti za izkoristek kotnih prostorov, naslednje:

  • v spodnji niz kuhinjskih elementov vgradimo izvlečni kotni predal (tako imenovana ledvička)
  • v kotni del delovnega pulta vgradimo kuhinjsko ploščo, vrhnji del pa uporabimo za kuhinjsko napo (če imamo za to na voljo električno inštalacijo)
  • kotni del zasnujemo poševno in vanj vgradimo pomivalnik
  • kotni delovni pult pustimo odprt ali ga poševno nadgradimo s povišano polico
  • prazni kot kuhinje uporabimo za postavitev gospodinjskih aparatov (aparat za peko kruha, mikrovalovna pečica,….)

Na zgornji sliki je kotna postavitev kuhinje izkoriščena v zgornjem delu, s kotnimi predali, v spodnjem delu pa je izdelana okrasna, prekrivna maska enakega izgleda kot so elementi ostale kuhinje.

Za optimalen izkoristek kuhinje je priporočljivo v bližino pomivalnika, namestiti vgradni regal za pomivalni stroj, v bližino vgradne pečice in kuhinjske nape pa omarni korpus z več izvlečnimi predali, ki bodo služili za shranjevanje pribora, ki ga potrebujemo pri kuhi (na zgornji sliki, prvi regal s štirimi izvlečnimi predali, desno od vgradne pečice).

Če se odločimo, da bomo v kuhinjo postavili tudi visoke izvlečne predale (na zgornji sliki, skrajno desno), potem je le te, smiselno predvideti na levi ali desni rob kuhinjskega niza (da pri uporabi/izvleki ne motijo prehodnega prostora v kuhinji).

.

Razgibana, enovrstna postavitev kuhinje

.

enovrstna postavitev kuhinje
Enovrstna, razgibana postavitev kuhinje s kuhinjskimi, vgradnimi elementi.

.

V primerih, ko bo naša kuhinja, postavljena v eni vrsti, se lahko monotonost dolge vzdolžne kuhinjske linije, razbije s kombinirano uporabo različnih barv na frontah kuhinjskih elementov, z uporabo različnih materialov (inox, steklo, les, keramika,…) ali pa tako, da del enovrstnih kuhinjskih elementov, preprosto vgradimo.

Na zgornji sliki so skrajno desno, prikazani vgradni kuhinjski elementi, ki prostor izkoriščajo v celoti. Vgrajeni od tal do stropa, s povečano globino in raznolikimi predali (izvlečni predali, omarni korpus s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat,…), omogočajo dovolj odlagalnih površin in delujejo tudi kot shramba za živila, pijače in ozimnico.

Delovno kuhalni del je z zidno steno ločen in postavljen na levo stran.
Vgradna kuhalna plošča, vgradna pečica in kuhinjska napa, so postavljene najbližje shranjenim živilom.

Elementi za shranjevanje krožnikov, pribora in pripomočkov pri kuhi, so postavljeni levo od kuhalnega prostora.

Priporočamo tudi: Enovrstne kuhinje in razporeditve kuhinjskih elementov v njih

.

Postavitev kuhinje v U

.

postavitev kuhinje v U
Postavitev kuhinje v U.

.

Ko naša kuhinja omogoča dovolj prostora, da vanjo postavimo dva ali celo tri, povezane nize kuhinjskih elementov, lahko postavitev kuhinje, izvedemo v obliki črke U (slika zgoraj).

V takšnih primerih, ponavadi krajši kuhinjski krak (na sliki spredaj), deluje povezovalno z ostalimi prostorskimi ambienti (jedilnico, dnevno sobo,..), njegova funkcija, zraven dodatne delovne površine, pa je lahko tudi servirna. Če element izkoristimo tako, da omogoča izvlečne predale tudi iz zunanje strani, bomo s tem prihranili marsikateri korak tudi pri pripravi jedilniške mize.

Dodaten prostor, v takšnih primerih, pridobimo tudi s postavitvijo kuhinjskih elementov v zgornji niz, v nekaterih primerih pa viseče kuhinjske elemente, predvidimo tudi nad krajšim kuhinjskim krakom.

Ko gre za takšno postavitev kuhinje, se največkrat za kuho in vgradno pečico, nameni prostor v hrbtnem (zidnem) kuhinjskem nizu. Tudi hladilnik in zamrzovalna omara, največkrat prostor najdeta ob isti steni.

Prečni krak je lahko uporabljen za vgradnjo pomivalnika ter vgradnjo pomivalnega stroja, pod njim.

Povezovalni (krajši) kuhinjski krak bo najbolje izkoristiti za pospravljanje jedilniških krožnikov in pribora, saj je tudi najbližje jedilnici.

V majhnih kuhinjah, krajši krak pogosto služi tudi kot sama jedilniška miza.
Tak primer smo predstavili v prispevku, kjer je opisana moderna, črno bela kuhinja za manjše stanovanje.

Dodatne primere in kuhinjske rešitve za najbolj optimalno postavitev kuhinje, boste našli tudi na naši spletni strani.