» » » Praktični napotki za vzdrževanje parketa

Praktični napotki za vzdrževanje parketa

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste prišli k nekomu na obisk in se niste mogli načuditi, kako lep parket imajo? Kljub temu, da je bil na novo pobrušen in prelakiran davno pred vašim, je njihov videti bolje – videti je, kot da je bil prejšnji teden na sveže prelakiran. Pravilno vzdrževanje parketa bistveno vpliva na njegovo življenjsko dobo in hvaležnost, ki vam jo bo vračal s takim sijajem, da vam ga bodo zavidali vsi gostje.

O tem, kako pomembno je redno lakiranje in brušenje parketa, smo govorili tukaj, v tokratnem zapisu pa smo pripravili nekaj praktičnih napotkov za vsakodnevno vzdrževanje parketa.

.

Splošni napotki za vzdrževanje parketa: primerna temperatura, vlažnost in zaščita

.

Les je naraven material, ki bo zaradi tega tudi odreagiral na zunanje dejavnike, kot so direktna sončna svetloba, vlaga v zraku, na njegovo dobro počutje pa vpliva tudi temperatura zraka v stanovanju.

Za parket je idealno, če je temperatura v prostoru od 18˙C do 20˙C, pri čemer si pozimi pomagamo z gretjem, poleti pa s klimatsko napravo. Idealna vlažnost v zraku je med 50 in 65 %, kar je dobro imeti v mislih, če živite v stanovanju, ki ima bistveno višji odstotek vlage v zraku. V tem primeru vam svetujemo, da si pomagate z razvlaževalcem zraka, pa ne samo zaradi parketa, ampak tudi zaradi vašega boljšega počutja.

Če ste se namesto za parket, odločili za laminat, svetujemo, da v navodilih za uporabo preverite natančne specifikacije primernih bivalnih prostorov, za njih. Prispevek o tem ali se odločiti za laminat ali parket, je objavljen tukaj.

.

Spremembe v barvi parketa so popolnoma normalne

.

Kljub idealnim bivalnim pogojem, se vsak parket sčasoma spremeni.

Nekatere vrste lesa potemnijo, druge posivijo, tretje postanejo svetlejše ali pa se pokažejo v bolj rumenkastih tonih. To je naravni proces, proti kateremu ne moremo kaj dosti, lahko pa na posamezne lastnosti lesa in njegove spremembe, vplivamo že pred samim nakupom lesa.

V zvezi s tem priporočamo tudi članek o gotovem parketu.

Če v stanovanju kadite, lahko pričakujete, da bo cigaretni dim sčasoma obarval tudi parket, škodi pa mu tudi neposredna sončna svetloba, čeprav se da v tem primeru veliko narediti že z izbiro boljšega zaščitnega laka.

Ker je za vzdrževanje parketa bistveno bolj pomembna preventiva kot kurativa, uporabite preproge, bodisi pred prostorom, v katerem je parket (preproga bo prestregla vlago, umazanijo in kamenčke, ki bi lahko poškodovali parket) ali pa neposredno v prostoru, sploh na bolj obremenjenih delih (recimo pred mizo, pred balkonskimi vrati ipd.).

Če imate v prostoru lončnice, uporabljajte podstavke, ki bodo prestregli višek vode, sicer se lahko kmalu zgodi, da se bo pod rožo začel širiti črn madež– gniloba.

Premikajoče pohištvo zaščitite s filcem (noge stolov in miz), dekleta pa naj salonarje in ostale čevlje s peto pustijo pred vrati, ker lahko ti na parketu pustijo trajne posledice.

Za tiste, ki se zanimate za parket v kuhinji, so nasveti zbrani, na povezavi.

.

Za vzdrževanje parketa je pomembno, da zaščitite obremenjene dele s preprogo.
Za vzdrževanje parketa je pomembno, da zaščitite obremenjene dele s preprogo.

.

Pomivanje, čiščenje in preventivno vzdrževanje parketa

.

Parket vam bo najbolj hvaležen, če ga boste umili z vlažno krpo, pa še to ne preveč pogosto (nikakor ne vsak dan, enkrat na 10 ali 14 dni bo čisto dovolj).
Sesajte ga vedno s krtačo z mehkim ščetinami, saj boste s tem preprečili mehanske poškodbe parketa, ki bi sicer nastale, če bi ga agresivno drgnili.

.

Bodite pozorni pri izbiri čistila za parket

.

Loščila in negovalne kreme so v zmernih količinah vedno dobrodošle in pozitivno vplivajo na vzdrževanje parketa, a pazite, da z njimi ne pretiravate in se vedno držite navodil proizvajalca.

Priporočljivo je, da čistilo preizkusite na manjšem in manj izpostavljenem delu in se tako izognete večji škodi. Če boste negovalna sredstva uporabljali nespametno, lahko pustijo konkretne posledice, ki se jih ne boste znebili še nekaj časa. V mislih imamo predvsem madeže po parketu, ki nastanejo zaradi neprimernega loščila ali čistila ali pa nepravilne uporabe le-tega.

Za vzdrževanje parketa je bistveno, da je vedno suh, po končanem čiščenju ga lahko tudi obrišete s suho krpo.

In še nekaj, kar bi sicer moralo biti samoumevno, a velikokrat ni: če ste v omarici našli čistilo za talne obloge, na katerem piše, da se ne uporablja za parket, potem to upoštevajte. Čisto možno je, da je čistilo preveč agresivno in boste na koncu namesto z lepim in sijočim parketom končali z dodatnimi stroški. Če imate doma oljeni parket, bodite toliko bolj pozorni pri njegovem čiščenju.
Na tak način bo vaš parket dlje časa ostal kot nov.

Še enkrat poudarjamo, da je bistvena preventiva, saj boste na tak način podaljšali čas med enim in drugim brušenjem ter lakiranjem parketa.
Za vzdrževanje parketa je tako najboljša vsakodnevna pazljivost in doslednost.