» » » Če razmišljate, da bi za svoje ležišče izbrali spominsko peno

Če razmišljate, da bi za svoje ležišče izbrali spominsko peno

Kaj je spominska pena in kako nastane?

.

Spominsko peno so dejansko najprej razvili inžinirji pri Nasi in sicer kot varnostno peno pred močnimi gravitacijskimi silami, ki so jih doživljali astronavti pri vzletanju.

Njihovi raziskovalci so imeli nalogo, da izdelajo material, ki je toplotno občutljiv in, ki omogoča počasno postavljanje materiala v prvotni položaj, potem, ko sile telesa nanj več ne pritiskajo.

Projekt so imenovali tudi “temper memory foam” – toplotna pena. (vir: Wikipedia.)

Spominsko peno so začeli razvijati že leta 1966. Za javno uporabo in komercialo je material iz spominske pene bil na voljo od leta 1990 naprej.

.

prodaja ležišč iz spominske pene

.

Zgodovina spominske pene

.

Najprej je spominsko peno “pograbila” medicina v terapevtske namene. Prednosti tega materiala so namreč v tem, da se ležišča iz spominske pene prilagajajo temperaturi telesa, ki na njih pritiska. Kasneje je material iz spominske pene, hitro “ujela” tudi komerciala, ki je začela tržiti spominsko peno, tudi v ležiščih.

Razvoj spominske pene se je, skozi čas, tudi zelo spreminjal.
Prva generacija ležišča iz spominske pene je bila precej “težka”, zračno zelo slabo prepustna in tudi cenovno nedostopna širši populaciji.
S časom je razvoj spominske pene napredoval v smer nižanja cene dostopnosti za širšo populacijo in tudi strukture celic spominske pene.

S tem so dosegli, da se ležišča iz spominske pene hitreje vračajo v svoje prvotno stanje, postala so še bolj zračna, lažja in pa tudi cenovno dostopnejša kot desetletja nazaj.

Zato je danes na trgu več različic teh pen.

.

Razlika med ležiščem iz spominske in ležiščem iz naravne pene

.

V primerjavi z navadno peno, se visoko elastične celice v spominski peni ob vsakem pritisku stisnejo maksimalno. Ko pritisk izgine, se celice povrnejo v prvotno stanje. Odvisno od posameznega ležišča iz spominske pene, se to zgodi različno hitro.

Čeprav je občutek spominske pene na otip fantastičen, še vedno pri spominski peni velja, da ni za vsakogar. Nekaterim je vračanje materiala v prvotno stanje prepočasno. Za ljudi, ki se prekomerno (ali bolj) potijo, kljub temu, da so najnovejše generacije spominske pene, že veliko bolj zračne in dihajo, še vseeno spominska pena ni dovolj zračna kot ostale vrste vzmetnic in ležišč. Je pa res, da ima ležišče iz spominske pene fantastične terapevtske lastnosti:

.

  • zaradi prožnosti materiala, spominska pena ne povzroča nobenega pritiska na telo
  • zaradi toplotno občutljivega materiala, nam spominska pena daje občutek breztežnosti in sprošča napetosti v vratu in hrbtenici

.

spominska pena
.

Kako deluje spominska pena?

.

Spominska pena je pri nižjih temperaturah trša (bolj gosta, bolj viskozna). Pri višjih temperaturah postane mehkejša in zato bolj elastična.

Zaradi prilagajanja temperaturi telesa, se zato odziva ne samo na našo težo (kot je to pri vzmetnicah), ampak tudi na temperaturo telesa in okolice. Zato moramo biti pri izbiri ležišč iz spominske pene, pozorni tudi na izbor prevlek in toperja. Da ne bo okolica prevroča in ležišče premehko.

Telo na različnih delih telesa različno pritiska na ležišče. Deli, ki so bolj izpostavljeni pritiskajo močneje. Na primer na bokih, kolkih, mečih, lopaticah. Ta pritisk lahko povzroči neudobje, kar pa se v spanju pozna tako, da se premetavamo in obračamo.

.

Zakaj nam je pri izbiri napačnega ležišča lahko pri spanju neudobno?

.

Tam, kjer je pritisk na telo večji, imamo slabše kroženje (cirkulacijo) krvi. To prepoznamo tako, da čutimo mravljince, zaspanost udov, lahko tudi rahle bolečine. Zato izberimo ležišče, ki poskrbi za enakomerno razporeditev pritiskov.

Dodatna prednost spanja na spominski peni, je v tem, da se za razliko od nekaterih drugih vrst ležišč, pri spominski peni ni treba bati, da bi na ležišču nastale grudice ali recimo luknje in udrtine na sredini.

Nekateri drugi materiali (naravni), tega ne omogočajo.

Če potrebujete več informacij, vas vabimo, da nam pišete kar preko kontaktnega obrazca spodaj.
Z veseljem bomo odgovorili.

O prednostih vseh ostalih vrst jogijev, si lahko preberete na povezavi.