» » Prodajni lijak [Kaj je & čemu služi]

Prodajni lijak [Kaj je & čemu služi]

Kaj pomeni prodajni lijak

Prodajni lijak (eng. sales funnel) je marketinški koncept, ki se uporablja za opisovanje poteka procesa prodaje in interakcij med podjetjem (ali prodajalcem) ter potencialnimi strankami, pri čemer se uporablja metafora lijaka. Ta lijak predstavlja postopek, skozi katerega potencialne stranke potujejo od prvega stika z izdelkom ali storitvijo do končnega nakupa. Na splošno se prodajni lijak lahko razdeli na več faz, ki vključujejo:

 1. Zavedanje (Awareness): Na začetku lijak potencialne stranke postanejo zavedne vašega izdelka ali storitve. To se lahko zgodi prek oglaševanja, družbenih medijev, blogov, SEO itd.
 2. Interes (Interest): Ko se potencialne stranke zavedajo vašega izdelka ali storitve, jih morate zainteresirati za to, kar ponujate. Lahko jim ponudite koristne informacije, vsebine ali izvedete marketinške akcije, ki pritegnejo njihovo pozornost.
 3. Želja (Desire): V tej fazi želite, da potencialne stranke razvijejo željo po vašem izdelku ali storitvi. To lahko dosežete s poudarjanjem njegovih prednosti in reševanjem njihovih potreb.
 4. Akcija (Action): Končna faza prodajnega lijaka je akcija, kjer potencialne stranke dejansko opravijo nakup ali izvedejo želeno dejanje (na primer izpolnijo kontaktni obrazec ali naročijo izdelek).

Med potekom prodajnega lijaka se lahko število potencialnih strank zmanjša, saj ne vsi, ki se zavedajo vašega izdelka, bodo dejansko končali nakup. Koncept prodajnega lijaka pomaga podjetjem razumeti, kako učinkovito privabljajo, zadržujejo in konvertirajo potencialne stranke ter omogoča optimizacijo marketinških pristopov za boljše rezultate pri prodaji.

prodajni lijak

Preverite: Brezplačni tečaj za izvajanje SEO na svojih spletnih straneh

Čemu služi razumevanje pojma prodajni lijak

Razumevanje pojma prodajni lijak ima več pomembnih koristi za podjetja in organizacije:

 1. Načrtovanje prodajnih strategij: Prodajni lijak omogoča podjetjem, da načrtujejo in oblikujejo svoje prodajne strategije na bolj učinkovit način. Z razumevanjem, kako potencialne stranke prehajajo skozi različne faze lijaka, lahko podjetja prilagodijo svoje marketinške in prodajne dejavnosti za boljše rezultate.
 2. Izboljšanje konverzij: Ko razumete, kje se potencialne stranke morda “zataknejo” ali izstopijo iz lijaka, lahko izboljšate svoje prodajne procese in odpravite morebitne ovire, ki preprečujejo konverzije. To vodi do boljše učinkovitosti in povečanja prihodkov.
 3. Ciljanje potencialnih strank: Prodajni lijak vam omogoča ciljanje potencialnih strank na bolj natančen način. Glede na to, v kateri fazi lijaka se nahajajo, lahko prilagodite svoje sporočilo in aktivnosti, da bolj ustrezajo njihovim potrebam.
 4. Izmerljivost uspeha: Prodajni lijak omogoča merjenje uspešnosti vaših prodajnih in marketinških naporov na vsaki stopnji. To vam omogoča oceno, kaj deluje in kaj ne, ter omogoča prilagajanje vaših strategij glede na rezultate.
 5. Optimizacija virov: Razumevanje prodajnega lijaka pomaga podjetjem bolje upravljati svoje vire, tako časovne kot finančne. Lahko se osredotočite na tiste faze lijaka, kjer je največja priložnost za izboljšanje prodajnih rezultatov.
 6. Dolgoročno načrtovanje: Spremljanje prodajnega lijaka lahko pomaga pri dolgoročnem načrtovanju in strategiji podjetja. Pomaga vam razumeti, kako se bo vaša baza strank razvijala in rastla v prihodnosti.

V skupnem smislu razumevanje prodajnega lijaka pomaga podjetjem bolje razumeti potencialne stranke, izboljšati njihovo izkušnjo in povečati prodajo. Omogoča bolj natančno usmerjanje prodajnih in marketinških naporov, kar vodi k boljšim poslovnim rezultatom.

prodajni lijak oblikovanje

Dodatno: Nubia.si za učinkovito izvajanje OFFSITE SEO optimizacije

Primer uporabe prodajnega lijaka na spletni strani

Uporaba prodajnega lijaka na spletni strani je lahko izjemno učinkovita za pretvorbo obiskovalcev v stranke. Razumevanje koncepta učinkovitega prodajnega lijaka lahko močno vpliva na to kako boste zasnovali strukturo svoje spletne strani.

Tukaj je primer, kako lahko implementirate prodajni lijak na svoji spletni strani:

1. Zavedanje (Awareness):

Na vrhu vaše spletne strani se osredotočite na privabljanje obiskovalcev in zavedanje o vašem izdelku ali storitvi. To dosežete z:

 • Izdelavo vabljivega naslova in privlačnega uvodnega besedila na domači strani, ki takoj pritegne pozornost obiskovalcev.
 • Uporabo vizualnih elementov, kot so slike, grafike ali videoposnetki, ki prikazujejo vaš izdelek ali storitev.
 • Vključitev jasnih klicev k dejanju (CTA), ki obiskovalce spodbujajo k nadaljnjemu brskanju po spletni strani ali izpolnitvi obrazca za več informacij.

2. Interes (Interest):

Ko obiskovalci izrazijo zanimanje za vaše izdelke ali storitve, morate ohraniti njihovo pozornost in jih prepričati, da se poglobijo. To dosežete z:

 • Ponudbo podrobnejših informacij o svojih izdelkih ali storitvah na posebnih straneh z več podrobnostmi.
 • Ustvarjanjem bloga z informativnimi članki, ki obravnavajo teme, povezane z vašim področjem poslovanja.
 • Ponujanjem brezplačnih vsebin, kot so e-knjige, bele knjige ali vodiči v zameno za e-poštne naslove obiskovalcev.

3. Želja (Desire):

Ko ste obiskovalce prepričali, da so vaši izdelki ali storitve zanimivi, jih morate prepričati, da jih potrebujejo. To dosežete z:

 • Poudarjanjem edinstvenih prednosti vaših izdelkov ali storitev v primerjavi z drugimi na trgu.
 • Dodajanjem pričevanj strank ali študij primerov, ki kažejo uspešne izkušnje drugih uporabnikov.
 • Ponujanjem posebnih ponudb ali popustov za spodbujanje konverzij.

4. Akcija (Action):

Končni cilj prodajnega lijaka na spletni strani je, da obiskovalci izvedejo želeno akcijo, na primer nakup izdelka, izpolnitev kontaktnega obrazca ali naročilo na e-novice. To dosežete z:

 • Jasnimi klici k dejanju, kot so gumbi “Kupi zdaj” ali “Izpolni obrazec.”
 • Enostavno navigacijo in jasno postavitev načina za izvedbo želene akcije.
 • Sledenjem obiskovalcev prek analitičnih orodij, da lahko ugotovite, kje morda zapustijo spletno stran in kako lahko to izboljšate.

Poleg tega je pomembno, da redno spremljate in analizirate podatke o pretvorbi in obnašanju obiskovalcev na spletni strani, da lahko nenehno izboljšujete svoj prodajni lijak in povečate uspešnost pretvorbe.

Najpogostejše napake pri razumevanju in implementaciji prodajnega lijaka na spletnih straneh

Pri razumevanju in implementaciji prodajnega lijaka na spletnih straneh se lahko pojavijo številne napake, ki lahko vplivajo na uspešnost pretvorbe obiskovalcev v stranke. Nekatere najpogostejše napake vključujejo:

 1. Nejasen cilj: Ena največjih napak je pomanjkanje jasnega cilja za svoj prodajni lijak. Če ne veste, kaj točno želite doseči s svojo spletno stranjo in kako želite, da potencialne stranke potujejo skozi lijak, je težko ustvariti učinkovito strategijo.
 2. Preveč kompleksen lijak: Preveč zapleten prodajni lijak, ki vključuje preveč stopenj ali informacij, lahko prestraši obiskovalce in jih odvrne od konverzije. Lijak mora biti preprost in pregleden.
 3. Neprilagojena vsebina: Če vsebina na spletni strani ni prilagojena stopnji prodajnega lijaka, lahko to povzroči zmedo obiskovalcev. Na primer, če na strani za zavedanje uporabljate agresivno prodajno taktiko, se obiskovalci lahko počutijo preplavljeni.
 4. Slaba optimizacija za mobilne naprave: Vse več obiskovalcev spletnih strani uporablja mobilne naprave, zato mora biti vaša spletna stran prilagojena za mobilno uporabo. Neoptimizirana mobilna izkušnja lahko odvrača obiskovalce.
 5. Pomanjkanje merjenja rezultatov: Če ne merite in analizirate podatkov o svojem prodajnem lijaku, ne boste vedeli, kako dobro deluje. Pomanjkanje analitike lahko vodi v zamujene priložnosti za izboljšanje.
 6. Nepopolna sledljivost: Če nimate jasno določenih ciljev in sledljivih ukrepov za vsako fazo prodajnega lijaka, boste težko ugotovili, kje se obiskovalci ustavijo ali zapustijo spletno stran.
 7. Preveč nadležni klici k dejanju: Če pretiravate z zahtevami za dejanje (CTA) ali jih postavljate na vsakem koraku, lahko obiskovalce preplavite in odvrnete od konverzije.
 8. Neupoštevanje uporabniške izkušnje: Slaba uporabniška izkušnja, na primer dolgi časi nalaganja, zmeden navigacijski meni ali slaba berljivost, lahko zmanjša zaupanje obiskovalcev in zmanjša konverzije.
 9. Ignoriranje segmentacije: Vsaka ciljna skupina potrebuje svoj prilagojen prodajni lijak. Ignoriranje segmentacije in poskus enega lijaka za vse lahko privede do manjše učinkovitosti.
 10. Nepravilno testiranje: Testiranje različnih elementov vašega prodajnega lijaka (npr. naslovi, CTA gumbi, barve) je ključno za izboljšanje konverzij. Nepravilno ali neustrezno testiranje pa lahko privede do napačnih zaključkov.

Če želite ustvariti uspešen prodajni lijak na svoji spletni strani, je pomembno, da se izogibate teh napak in nenehno izboljšujete svojo strategijo na podlagi analize rezultatov.

Preberite še_

Spletne strani, ki dosegajo prvo mesto na Googlu

Spletna optimizacija za prva mesta na iskalnikih