» » » Za tiste, ki se zanimajo za protivlomna vrata

Za tiste, ki se zanimajo za protivlomna vrata

Lesena ali kovinska protivlomna vrata?

Ko razmišljamo o tem, da bi si dali vgraditi protivlomna vrata, se ponavadi najprej ustavimo pri tem ali so boljša kovinska ali lesena protivlomna vrata.

Tako ena kot druga imajo svoje prednosti in slabosti.

Kovinska protivlomna vrata imajo svoje prednosti v robustnosti in težji vlomljivosti že zaradi samega materiala. Je pa res, da kovinska vrata delujejo hladneje, so težja in jih ponavadi ljudje uporabljajo na vhodih v garažne prostore, kleti in shrambe.

Lesena protivlomna vrata dopuščajo več dekorja in stilske usklajenosti z ostalim izgledom stanovanja (hiše, hodnika v primeru blokov), imajo ponavadi več varnostnih točk zapiranja (tudi pet in več), so pa iz varnostnega vidika nekoliko lažje vlomiljiva, predvsem zaradi lesa, ki ga je pač enostavneje uničiti kot kovino.

Klasično zapiranje vrat deluje preko 1 točke. Tam kjer je kljuka, tam imamo tudi ključavnico in zapiralo. Takšna vrata (kljub masivnim in močnim zapiralom) je mogoče najlažje odpreti. Zadošča primerno orodje in nepridipravi takšna vrata najhitreje izkoristijo za to, da pridejo v notranje prostore.

Protivlomna vrata se zraven materiala ločijo tudi po številu zapiral

Hiter dostop v prostor onemogoča večje število zapiral. Zapirala so točke, ki so enakomerno razporejene po vratnem krilu. V različnem številu.

Nekatera protivlomna vrata imajo troje zapiral (sredina, zgoraj in spodaj), druga protivlomna vrata imajo 5 točk zapiral, so pa tudi protivlomna vrata s sedmimi zapirali in več (10 zapiral).

Ko je zapiral več, so ta nameščena tudi na nasprotni strani vratnega krila, pri nekaterih vratih pa tudi zapirala zapirajo tudi podboje.

Nekatera protivlomna vrata ne potrebujejo zapiral na straneh kjer so nasadila (panti), saj so nasadila že sama narejena tako, da onemogočajo dvig vrat in zunanje strani.

Protivlomna vrata in njihov izgled

Protivlomna vrata se razlikujejo tudi po izgledu. Medtem, ko bomo pri nekaterih videli kovinske robove in kovino na podbojih, so druga narejena tako, da kovinskih delov vrat sploh ne opazimo.

Nekatera protivlomna vrata omogočajo tudi različne barve na obeh straneh vrat. Na ta način barvno uskladimo vrata na notranji strani, kakor tudi vrata na zunanji strani (npr. s stopniščem).

Za protivlomna vrata se med materiali iz lesa najpogosteje uporabljajo hrast, bukev, mahagoni, jesen in podobni.

Zanima naj nas tudi toplotna izolativnost vrat

Ko so vrata kovinska so ponavadi podboji, letve ter okvir vratnega krila kovinski. Les velja za približno 250 krat boljši toplotni izolator kot kovina, ker pa so ponavadi temperaturne razlike med prostori kjer se najpogosteje montirajo protivlomna vrata, majhne, pri eni ali drugi izvedbi protivlomnih vrat ne bo velike razlike. Toplotna izolativnost vrat je precej odvisna od polnila vrat samega. Tako od materiala kot od debeline materiala. Dobra protivlomna vrata imajo polnilo debelo od 40 milimetrov naprej.

Zvočna izolativnost vrat

Zvok se po kovini prenaša bistveno hitreje kot po lesu. Zato lesena protivlomna vrata veljajo za boljši zvočni izolator v primerjavi s kovinskimi protivlomnimi vrati.

Kaj naj vsebujejo protivlomna vrata?

Najpogosteje protivlomna vrata sestavljajo (na sliki spodaj)

protivlomna vrata

Seveda pa je od proizvajalca in monterja odvisno katero vrsto varnostnih mehanizmov, kukal, zapiral, tesnil in ojačitev bo uporabil pri svojem delu.