» » » Zelo podrobno o razlikah med različnimi vrstami ležišč

Zelo podrobno o razlikah med različnimi vrstami ležišč

Za tiste, ki se zanimajo za ležišča, so v tokratnem prispevku predstavljene razlike med ležišči.

Kako delimo jogije?

V osnovi ležišča delimo na:

 • vzmetnice
 • ležišča iz pene
 • ležišča iz lateksa
 • kombinirana ležišča
 • zračne postelje
 • vodne postelje

Gremo kar po vrsti.

Vzmetnice

Vzmetnice (se pravi staro, dobro ležišče z vzmetmi) so danes še vedno najbolj tradicionalna oblika ležišča. Zato so tudi najbolj razširjena oblika ležišča pri nas.

V njih se nahaja niz vzmeti, ki so med seboj povezane in oblečene v “neko obliko” oblazinjene tkanine.

Vrste vzmetenja so lahko različne:

 • šlarafijsko vzmetenje
 • bonell vzmetenje
 • žepkasto vzmetenje

Šlarafijsko vzmetenje pomeni, da so vzmeti ročno prepletene med sabo. Ponavadi so premera okrog 5 centimetrov in ponavadi se nahajajo v dvojnem okvirju.

Vzmetnice, narejene po tem postopku se ne upogibajo, tako, da uporaba dvižnega letvenega dna in takšne vzmetnice hkrati, ni možna.

Prednost takšnih vzmetnic je v njihovi dolgi življenski dobi, saj je v njih lahko prepletenih tudi med 600 in 800 vzmeti.

Da si boste lažje predstavljali, spodaj še slikca primera šlarafijskega vzmetenja.

razlike med ležišči
Šlarafijsko vzmetenje

V nekaterih primerih je jedro takšne vzmetnice tudi večconsko. To se doseže z dodajanjem vzmeti, tako, da so v nekaterih delih dvojne vzmeti.

Bonell vzmetenje je vzmetnica, ki jo sestavljajo vzmeti v obliki peščene ure. Te vzmeti so po ležišču razporejene enakomerno, med sabo pa povezane s spiralno žico. Na obeh delih vzmeti (spodaj in zgoraj) so vzmeti nekoliko širše kot na sredini.

Vzmetnica z Bonell vzmetenjem velja za tršo ležišče, ker pa je tehnologija za izdelavo teh spiral cenejša, praviloma velja, da so te vzmetnice tudi cenejše.

Med slabosti jogijev s takšnim vzmetenjem sodi, da se hitreje obrabijo od ostalih oblik vzmetenja. Tudi te vzmetnice se ne upogibajo, zato uporaba dvižnega letvenega dna in te vzmetnice skupaj ni možna.

Slika Bonell vzmetenja spodaj.

razlike med ležišči
Bonell vzmetenje

Žepkasto vzmetenje

Jogiji (nekateri pravijo vzmetnice, drugi ležišča…) z žepkastim vzmetenjem, veljajo med temi tremi oblikami za najbolj udobne in z največ podpore telesu. Vzmeti so v tem primeru med seboj ločene, vsaka izmed njih pa je postavljena v svojo “vrečko” iz tekstila. Zato vsaka izmed njih deluje neodvisno od druge in tako se upogibajo samo tiste na katere pritiska telo, ostale pa mirujejo.

V povprečju je vzmeti v takšni vzmetnici med 500 in 900, hkrati pa se lahko z izbiro debeline žice vzmeti, regulira trdota vzmetnice.

Kupci bomo pri različnih vzmetnicah te vrste najverjetneje naleteli na izraze “večconsko (3,5,7) jedro” in podobno.

To preprosto pomeni, da so vzmetnice na več delih (treh, petih, sedmih) narejene iz debelejše žice in na ta način nudijo drugačno oporo telesu na različnih koncih vzmetnice.

Za vzmetnice iz žepkastih vzmeti velja, da so za razliko od zgornjih dveh, bolj gibljive. Zato jih lahko uporabljamo skupaj z dvižnim dnom. Obenem pa med vsemi vzmetnicami (ležišči iz vzmeti) veljajo za najkakovostnejše, saj se zaradi svoje “zgradbe” najbolj optimalno prilagajajo telesu.

razlike med ležišči
Žepkasto vzmetenje

Ostali materiali, ki sestavljajo vzmetnico so še:

 • hladno valjana, imenovana tudi HR pena
 • poliuretanska ali PU pena
 • spominska pena
 • 3d tkanina
 • lateks
 • kokos
 • juta
 • sisal
 • kašmir

Z različnimi kombinacijami teh materialov pri posameznih vzmetnicah dosegamo različne trdote, debeline, različno zračnost in podobno.

Primer

Vzmetnica, ki vsebuje plast kokosa je trša, a dobro diha. Vzmetnica, ki vsebuje hladno valjano ali poliuretansko peno je mehkejša, a ohranja točkovno prilagodljivost telesa vzmetnici. Vzmetnica, katere vzmeti so obdane s spominsko peno, je mehkejša in prilagodljivejša, a diha slabše (zato ni primerna za alergike, astmatike in ljudi, ki se prekomerno potijo).

Ležišča iz pene

razlike med ležišči
Ležišča iz pene

PU ali poliuretanska pena je med materiali najcenejša. Tako za izdelavo kot predelavo. Kakovostnejši proizvajalci ležišč se je praviloma izogibajo.

Slabost ležišč iz pene je v njihovi kompaktnosti. Na začetku delujejo zelo kompaktno. Nato pa zelo hitro to kompaktnost izgubijo in so na nekaterih mestih nekaj centimetrov nižja kot drugod. Prav tako zračnost teh materialov ni plus.

Hladno valjana pena je izmed vseh pen še najbolj zračna in elastična. Od poliuretanske pene se razikuje tudi po življenski dobi – ta je namreč pri hladno valjani peni bistveno daljša.

Ker je ta material na voljo v različnih trdotah, lahko jogije z hladno valjano peno dobimo tudi v različnih trdotah.

Proizvajalci teh ležišč večconsko ležišče ustvarjajo z različno globokimi utori za različne dele telesa.

Primer

Pri glavi bodo utori v hladno valjano peno drugačni, kot pri nogah ali zadnjici. Najpogosteje se proizvaja to ležišče tako, da so utori v predelu ramen in bokov večji in globji, v ledvenem predelu pa manjši – zato je v ledvenem predelu ležišče trše.

Globji in večji utori pomenijo večjo mehkobo, manjši utori nasprotno pomenijo tršo ležišče.

To vrsto ležišč uporabljajo kakovostnejši proizvajalci ležišč.

Spominska pena

Na otip in glede na trende, je spominska pena izjemno prijetna.

Spominska pena ima lastnost, da pod vplivom toplote material postane še bolj elastičen, zato se našemu telesu dodatno lepo prilagodi.

Vendar pozor. V kolikor bi bilo ležišče samo iz spominske pene, ne bi bilo primerno za spanje, ker bi bilo premehko. Telo pa na ta način ne dovolj podprto.

Zato se spominska pena uporablja zgolj kot vrhnji (zgornji sloj ležišča), za spodnji sloj pa hladno valjana pena ali vzmeti.

Ležišče iz spominske pene ni primerno za ljudi, ki se bolj potijo, ker ni tako zračno.

Ne bo odveč opozoriti tudi na to, da spominska pena ni preveč trda. Zaradi tega se pri našem obračanju in kobacanju po postelji lahko zgodi, da bo trajalo kar nekaj časa, preden se bo ležišče prilagodilo našemu novemu spalnemu položaju.

Ležišča iz lateksa

razlike med ležišči
Ležišče iz lateksa

Podrobneje so lateks ležišča obdelana v tej objavisicer pa osnovno o latekstu, tudi v nadaljevanju.

Kaj je lateks?

Lateks se pridobiva iz dreves kavčukovca.

V samem materialu je lateksa različna količina (med 20% in 80% naravnih surovin), ostalo so umetne snovi.

Zakaj je ležišče iz lateksa dobro?

V preteklosti je bil lateks bolj priljubljen zato, ker gre za naravni material, ki prihaja iz eksotičnih držav.

Res je tudi, da so ležišča iz lateksa udobna in prilagodljiva.

Ležišče iz lateksa je obdano s plastjo, ki ne diha. Zato imajo vsa ležišča iz lateksa narejene luknje.

Kljub luknjam, je zračenje na lateksu slabše kot na primer pri hladno valjani peni. Zaradi tega razloga, isto kot pri spominski peni, velja, da to ležišče ni primerno za ljudi, ki se prekomerno potijo.

Več con pri ležiščih iz lateksa naredijo proizvajalci tako, da luknje v zgornji plasti naredijo različno velike, različno debele in različno oddaljene drugo od druge.

Slabost lateksa je tudi, da ima takšno ležišče krajšo življensko dobo, ker se lateks z leti začne drobiti.

Kombinirana ležišča

razlike med ležišči
Kombinirana ležišča

Kombinirana ležišča sestavljajo materiali različnih debelin:

 • kokos in lateks
 • vzmeti in kokos ter kakšna plast pene

Bodimo pozorni, da sočasna uporaba dveh sicer povsem odličnih materialov, lahko izniči pozitivne učinke enega ali drugega.

Primer

Kombinacija žepkastih vzmeti (ki se same po sebi zelo dobro točkovno prilagajajo) s sočasno uporabo plasti kokosa ali bambusa naredi ležišče kompaktno. Ki se več ne prilagaja točkovno.

Če v zvezi s kombiniranjem različnih materialov, potrebujete nasvet, se lahko preko spodnjega obrazca, obrnete na nas.

Zračne postelje

razlike med ležišči
Primer zračne postelje

Zračne postelje so postelje, kjer ležimo na zraku. Ponavadi so narejene iz več prekatov in tudi več con, z namenom, da za vsakega partnerja posebej napihnemo ali spustimo zrak iz vzmetnice.

Ponavadi so obdane z gumo, nad katero se nahaja še določena plast zračnega materiala, da telo diha. Pri nekaterih modelih zračnih postelj je mogoče dobiti tudi daljinski upravljalnik za dodajanje ali odvzemanje zraka, zato, da si vsaka oseba po svoje prilagodi trdoto ležišča.

Vodne postelje

Vodne postelje izgledajo kot navadna ležišča. Le pri glavi imajo napeljana dva kabla s termostati, ki se priključita na elektriko. Z njuno pomočjo lahko nastavljamo temperaturo vode, ki nam ustreza, saj cca. 200 litrov vode, ki je je v povprečju v vodni postelji, naše telo pač s svojo temperaturo, ne more segreti na primerno temperaturo.

Z dodajanjem ali odvzemanjem vode lahko nastavljamo pri vodnih posteljah tudi trdoto ležišča.

Kar se tiče higiene, velja vodna postelja za vrhunsko rešitev. Zato, ker je voda ogrevana, se postelja sproti suši, kar pa pomeni popolnoma neprimerno okolje za razvoj pršic.

Vodne postelje je mogoče odpirati in v celoti očistiti. Zato veljajo na trgu za najboljša ležišča, res pa je, da je temu primerna tudi njihova cena.

Toliko tokrat.

Če potrebujete naš nasvet, nas lahko kontaktirate kar preko spodnjega obrazca.

V nasprotnem pa ostanite zdravi, ogromno se smejte in uživajte.