» » » Samonosilne lesene stopnice

Samonosilne lesene stopnice

Kaj so samonosilne lesene stopnice?

Samonosilne lesene stopnice imenujemo tiste stopnice, ki imajo v celoti podporno konstrukcijo iz lesa.

Za razliko od ostalih vrst stopnic glede na tip konstrukcije (stopnice na beton, stopnice na železne konstrukcije), samonosilne lesene stopnice, v največji meri naročajo tisti, ki so ljubitelji lesa, ker lesni material med vsemi materiali pač dopušča več kreativnosti in domišljije, obenem pa je po tehnikah izdelave mogoče stopnice izdelati z različnimi linijami ter v različnih oblikah (spiralne stopnice, zavite stopnice, okrogle stopnice, račje stopnice,….)

samonosilne lesene stopnice
Samonosilne lesene stopnice z ograjo v kombinaciji inox-les.

Kateri materiali so primerni za samonosilne lesene stopnice?

Najprej povejmo, da je tako kot v ostalih mizarsko pohištvenih dejavnostih, tudi pri izdelavi stopnic, le te mogoče ločiti na dvoje:

 • tipske (standardizirane) samonosilne lesene stopnice in
 • samonosilne lesene stopnice po meri oz. po naročilu.

Odvisno od tega izbora, igra najpomembnejšo vlogo pri izboru materiala oz. vrsti lesa, njegova trdnost.

Kako se meri trdnost lesa?

Trdnost lesa se določa po Brinellovi lestvici s standardi ISO.
Metoda za merjenje trdote lesa je naslednja:

Jekleno kroglo premera 10 mm z določeno močjo (ki je odvisna od gostote in lahko znaša 100, 200, 500 ali 1000 newtnov) 15 sekund pritiskamo na površino izbranega lesa. Nato jo 30 sekund pustimo na tem mestu in potem v roku 15 sekund odstranimo. Potem izmerimo površino odtisa na lesu.

Vrednosti, ki jih dobimo se sicer spreminjajo glede na območje rasti drevesa in tudi glede načina rezanja lesa oz. položaj letnic.

Lestvico izmerjenih vrednosti lahko vidite tukaj.

Višja kot je izmerjena vrednost, bolj trde so stopnice, a priporočljivo je, da za svoj prostor izberemo takšno trdoto, ki je po eni strani odporna na udarce, po drugi strani pa bomo trše materiale uporabili pri izdelavi samonosilnih lesenih zunanjih stopnic.

Samonosilne lesene stopnice po katerih hodimo v copatih pač ne zahtevajo enake trdote kot samonosilne lesene stopnice, ki so namenjene zunanji uporabi.

Sicer pa se za lesni material za stopnice priporoča vrsta lesa, ki ima vsaj vrednost vsaj 3,0 po Brinellovi lestvici
(hrast, bukev, jesen,…).

samonosilne lesene stopnice ograja
Izdelava ograje in celotnega stopnišča.

Izbor oblike, stila in estetike samonosilnih lesenih stopnic

Že desetletja velja, da še posebej lesene stopnice, ne prinašajo v domovanje samo svoje funkcionalne rešitve in vrednosti, ampak veljajo vse bolj tudi za estetski stavbni element, ki sooblikuje podobo nekega domovanja.

Oblika, stil in estetika samonosilnih lesenih stopnic je zato zelo odvisna od:

 • izbire vrste lesa (posamezne vrste se različno obdelujejo),
 • konstrukcije in videza (stopnice modernega videza, rustikalne stopnice, zavite stopnice, moderne stopnice, stopnice, ki potrebujejo vmesne podeste, ipd….)
 • dodatkov in dekorja (stopniščne ograje, inox, steklo, ….)

Seveda je eden najpomembnejših elementov pri določitvi stila stopnic tudi dimenzija prostora, ki ga imamo na voljo in višinske razlike med etažami, ki jih s samonosilnimi lesenimi stopnicami, želimo premagati.

lesene stopnice ograja detajl
Stopniščna ograja – detajl iz druge strane.

Na estetiko in celoten izgled stopnišča zraven pohodnih površin pomembno vpliva tudi izbor in izdelava ograje.

Ravno les, ki ga lahko poljubno obdelujemo, omogoča, da je le ta, lahko v celoti lesena, z vertikalnimi ali horizontalnimi prečkami, v kombinaciji s kovinami (inox, medenine, železa,…), v kombinaciji s kaljenimi ali pleksi stekli ter v kombinaciji z drugimi materiali (kamen, vrvi, pletenice,…).

Ne samo za samonosilne lesene stopnice, ampak tudi za druge lesene površine in elemente po hiši, velja, da posebno pozornost namenimo zaščiti in barvi lesa.

V ta namen se za obdelavo lesa uporabljajo različne tehnike:

 • beljenje lesa,
 • luženje,
 • barvanje s pokrivnimi barvami po lestvici RAL,
 • lakiranje,
 • oljenje,
 • voskanje, ipd….
pogled na stopnice od zgoraj
Pogled na stopnice od zgoraj.

Če vam je naš primer izdelanih samonosilnih lesenih stopnic všeč, bomo veseli, v kolikor boste za izdelavo ponudbe, preverili tudi pri nas.