» » » 4 stilske in ekskluzivne kuhinjske nape

4 stilske in ekskluzivne kuhinjske nape

V svojem programu modernih kuhinjskih nap, smo posebno vsebino namenili že modernim kuhinjskim napam, predstavitvi kuhinjske nape za otok in tudi praktičnim napotkom za pravilno namestitev kuhinjskih nap.

Ni dvoma, da kuhinjska napa predstavlja enega izmed tistih gospodinjskih aparatov, kjer nas zraven izgleda zanima tudi funkcionalnost in delovanje.

stilske kuhinjske nape
Kuhinjska napa Theorema.

Med najpogostejšimi vprašanji, ki si jih postavimo pri izbiri kuhinjske nape (po tem, ko imamo izbrano želeno razporeditev in dizajn naše kuhinje) je iz kakšnega materiala naj bo kuhinjska napa.

Večina kuhinjskih nap je iz nerjavečih površin, zelo hitro in enostavno pa umazanijo odstranimo tudi iz kuhinjskih nap, ki imajo steklene površine.

Za vzdrževanje čistoče in nemotenega delovanja nape je priporočljivo, da kovinske filtre operemo po štirih do osmih tednih. Odvisno od modela kuhinjske nape, jih večina omogoča pranje v pomivalnih strojih.

Tekstilni filtri na kuhinjskih napah se menjujejo na dva meseca, ogleni (obtočni) filtri pa na vsaj dve leti.

Pri izboru in namestitvi kuhinjske nape bodimo pozorni tudi na višino namestitve – ker imajo različni modeli kuhinjskih nap različno visoko postavljene gumbe za upravljanje kuhinjske nape.

Podrobneje o različnih tipih kuhinjskih nap, smo pisali v tem prispevku.

ekskluzivne kuhinje nape
Kuhinjska napa Aura.

Naslednji dve pogosti vprašanji pri nakupu ugodne kuhinjske nape sta vezani na glasnost in jakost delovanja kuhinjskih nap ter na izbor odzračevalne ali obtočne kuhinjske nape.

Hrup nape, predvsem pri najmočnejšem in najbolj intenzivnem delovanju, je lahko zelo moteč. Hrup različnih modelov nap se giblje od 54dB in vse do 74dB pri glasnejših napah. Obtočne nape so praviloma glasnejše od odzračevalnih. Sodobnejše nape imajo tudi funkcijo samodejnega izklopa nape, ko se ta po vnaprej nastavljenem času, samodejno ustavi.

Predvsem, če iščemo najprej ugodne kuhinjske nape, bodimo pri izboru, pozorni tudi na zahtevnost zamenjave svetil na kuhinjski napi.

ekskluzivne kuhinjske nape
Kuhinjska napa Kosmo.

Kot smo pojasnjevali že v nekaterih drugih naših objavah, je princip delovanja odzračevalnih nap tak, da zrak odvajajo na prosto. Obtočna kuhinjska napa povzroča kroženje zraka v prostoru. Te uporabimo v kuhinjah, v katerih ne moremo speljati neposrednega odvoda zraka na prosto.

V prvem načinu (odzračevalni način delovanja nape), kuhinjska napa srka zrak, ga na poti prečisti (skozi filtre, ki zadržujejo maščobne filtre) in ga pošlje skozi odvodno cev na prosto.

V drugem načinu zrak le zaokroži skozi napo. Izčrpan zrak steče skozi filtre (kovinski, tekstilni, ogleni) in se nato vrne v prostor. Večina nap deluje na oba načina, razlika med obema načinoma pa je v tem, da se pri obtočnem delovanju precej zmanjša pretok zraka.

ekskluzivne kuhinjske nape
Kuhinjska napa Vela.

Celoten program ekskluzivnih kuhinjskih nap si lahko ogledate tudi na tej povezavi. Vabljeni.