» » » Stopnice iz masivnega lesa za ozko in strmo stopnišče

Stopnice iz masivnega lesa za ozko in strmo stopnišče

O tem, da se v našem podjetju, predvsem obračamo na kupce, ki so jim všeč mizarski izdelki, izdelani iz masive, govorijo dovolj že same naše dosedanje objave. V predstavitvi v nadaljevanju spodaj, predstavljamo stopnice iz masivnega lesa za ozko in razmeroma strmo stopnišče.

Opisan primer prikazuje izdelavo masivnega stopnišča iz hrasta, vključno s stopniščno ograjo vred.

Če so stopnice iz masivnega lesa, narejene skrbno, ne predstavljajo samo element, s katerim premostimo prehod iz nižjih v višja nadstropja, ampak predstavljajo tudi močan oblikovno estetski element, ki pomembno vpliva na estetski izgled in celoten ambient našega domovanja.

Vrste stopnic glede na način vgradnje in izvedbo

Stopnice iz masivnega lesa (in tudi drugih vrst materialov), se v osnovi med seboj razlikujejo glede na izvedbo podporne konstrukcije in načinu vpetja, v grobem pa jih ločimo na:

  • samonosilne stopnice, kjer so vsi elementi izdelani iz masivnega lesa, konstrukcija pa je samostojna in samonosilna
  • lesene stopnice s kovinsko konstrukcijo, kjer za izdelavo nosilne konstrukcije uporabimo kovinske elemente, pohodne ploskve pa izdelamo iz masivnega lesa
  • konzolne stopnice, kjer skrita kovinska konstrukcija daje videz navideznega lebdenja pohodnih ploskev
  • lesene stopnice, pritrjene na betonsko podlago, kjer betonsko konstrukcijo stopnic obdelamo s pohodnimi lesenimi ploskvami
stopnice iz masivnega lesa
Krivljene in strme stopnice iz masivnega lesa.

Kateri les je najprimernejši za izdelavo stopnic?

Za izdelavo stopnic se najpogosteje uporablja les hrasta, bukve ter jesena, sicer pa lahko za izdelavo uporabimo tudi les po izbiri stranke.

Ker mora biti stopnišče že samo po sebi dovolj stabilno in trdno, se tudi pri izbiri drugih vrst lesa, priporoča uporaba trdih vrst lesa.

Glede na želeno obliko in želen izgled stopnic, se stopnice najpogosteje izdelajo v enakem materialu kot je recimo parket. Če je naš parket iz npr. akacije, bambusa ali dimljenega hrasta, se lahko stopnice izdelajo tudi iz parketnih ploščic.

Stopnice iz masivnega lesa ni priporočljivo lužiti ali barvati s cenenimi materiali, ker je želen učinek kratkotrajen. Barva in lužilo se relativno hitro obrabita predvsem na hojnem delu stopnišča, kar pa je pri vgrajenih stopnicah zelo težko kakovostno popraviti.

lesene stopnice po meri
Zavite lesene stopnice po meri.

Lesene stopnice iz masivnega lesa v novogradnji

Na slikah, ki spremljajo to objavo in za tiste, ki se zanimajo za lesene stopnice, prikazujemo primer izdelave razmeroma strmih lesenih stopnic iz masive. Hkrati je prostor ostro krivljen in ozek, zato je stopnišču dodana tudi lesena ograja iz struženih stebričkov. Tako konstrukcija kot stopnice in ograja so v celoti izdelani iz naravnega, hrastovega lesa.

lesene stopnice po meri
Izvedba zavitih lesenih stopnic, v celoti izdelanih iz naravnega lesa.

Pri izbiri lesa smo bili pozorni predvsem na to, da se bo končni izdelek estetsko, kot tudi barvno, ujemal s prostori in pohištvom v njih, obenem pa tudi s talnimi oblogami ter podboji in vratnimi krili na hodniku.

lesene stopnice po meri
Tudi ograja je v celoti narejena iz lesa.

V enakem materialu je izdelana tudi čelna ploskev vrhnje pohodne plošče, ki smo jo v celoti oblekli v naraven hrast.

stopniščna ograja
Struženi stebrički ograje ter zavit leseni ročaj.

V predstavitvah izdelkov in naših del se osredotočamo predvsem na obiskovalce spletne strani, ki se zanimajo za mizarske izdelke iz masivnega lesa. Naj si gre za stopnice, postelje, jedilne kote ali kuhinje – v vsakem primeru bomo veseli vašega povpraševanja in pogovora z vami.

Lahko kar preko kontaktnega obrazca spodaj ali po elektronski pošti.