» » » Izdelava notranjih stopnic iz oreha

Izdelava notranjih stopnic iz oreha

V primeru, ki je predstavljen na spodnjih slikah, je prikazana izdelava lesenih stopnic na beton. Lesni material je oreh, zraven pohodnih ploskev, pa je lesno obdelana tudi pokrivna površina betonske stopniščne ograje.

.

Stopnišče se nahaja v moderni, novo stanovanjski stavbi, v obliki črke U, z vmesnim, tudi po stopnicah, dvigajočim se podestom. Pred mizarskim delom izdelave stopnic, je bilo stopnišče dokončno obdelano in pripravljeno na meritev ter izbor lesnega materiala.

.

Pogled na zaključeno, z orehom obdelano betonsko stopnišče, iz zgornje strani, prikazuje spodnja slika:

.

mizarstvo leseno stopnišče
Pogled na stopnišče iz orehovega lesa iz zgornje etaže.

.

Celotno stopnišče je z moderno in prečno ležečim, širokim oknom, ustrezno osvetljeno, zidne stene in ograjni del, pa so prebarvane v belo barvo.

V svetlem tonu je izbrana tudi okenska polica.

.

Zakaj za stopnice izbrati oreh?

.

Za lesne, pohodne stopnice je izbran oreh, ki tudi sicer velja za standarden in najpogosteje uporabljan material pri izdelavi stopnic. Oreh zagotavlja stabilnost, hkrati pa so tudi biološke, mehanske, fizikalne in tehnološke lastnosti oreha takšne, da ustrezajo bivalnim prostorom pri nas.

Priporočljiv les za izdelavo stopnic mora imeti gostoto lesa nad 550/kg na kub.m. in mora biti primeren za kakovostno impregnacijo. Obenem mora les za stopnice biti odporen tudi proti naravnemu, biološkemu razkroju, iz spodnje tabele pa lahko vidite gostote različnih vrst zračno suhega lesa:

.

gostota-lesa-oreh
Vir: Arnes – lastnosti lesa

.

Oreh tudi po svoji trdnosti, spada med trde in izjemno odporne materiale, bolj trd les pa je zaželen še posebej tam, kjer so leseni izdelki bolj izpostavljeni površinski obrabi (parketi, lesene stopnice, pragovi,…)

Dodatna pozitivna lastnost oreha je tudi prožnost materiala, saj večja elastičnost lesa, pomeni, da ta pod vplivom zunanjih sil, lahko spremeni svoje dimenzije, a se lepo vrne v prvotno stanje, ko te sile prenehajo delovati.

.

lesene-stopnice-na-beton
Mizarsko, finalno obdelano betonsko stopnišče z lesenimi, orehovimi, pohodnimi ploskvami. Pogled iz spodnje etaže.

.

Ostale priljubljene vrste lesa za izdelavo stopnic

.

Oreh je izjemno priljubljen material za izdelavo stopnic, sicer pa se zraven oreha, med domačimi listavci, interesenti za izdelavo stopnic, pogosto odločajo tudi za parjeno ali polparjeno bukev, javor, jesen, češnjo, jablano, oljko in jelšo. Med domačimi iglavci, so za stopnice, v najožjem izboru, uporabljane še smreka, bor in macesen.

Od tujih vrst lesa se ljudje odločajo za npr. palisander, sibirski macesen, ameriško češnjo, wenge, kanadski javor, ipd…

Finalni izgled stopnic pa ne določa samo izbor lesnega materiala, ampak tudi vrsta zaključne obdelave. Med temi pogosteje izstopajo npr. barvanje (v primerih, ko ne želimo pretirane izpostavljenosti in vidnosti lesne strukture), oljenje, s katerim poudarimo izrazitost stukture lesa, beljenje (s katerim posvetlimo naravno barvo lesa), luženje, ipd…

.

izdelava-stopnic-na-beton
Pogled na zgornji del stopnišča in obdelano betonsko ograjo iz podesta.

.

*********

.

Če tudi sami iščete primerno mizarstvo za izdelavo orehovih stopnic, se s svojimi izkušnjami in znanjem, priporočamo tudi mi. Veseli bomo, če se nam boste oglasili čez kontaktne možnosti.