» » » Da bo vaša kuhinja svetla

Da bo vaša kuhinja svetla

Ena izmed zahtev, ki jo najpogosteje srečamo pri opremljanju kuhinj, je zraven prostorske izkoriščenosti in funkcionalne razporeditve kuhinjskih elementov, tudi ta, da je kuhinja svetla. Ne samo pristaši modernih kuhinj in pristaši barvitih ter različnih lesnih vzorcev v svojih kuhinjah, temveč tudi vsi ostali, zelo radi posežejo po belini v kuhinji ter po opremi, ki daje kuhinjskemu prostoru tudi vizualno širino in prostornost.

Dva primera razstavljenih modernih belih kuhinj, smo predstavili s prispevkoma:

A, ker gre v obeh primerih za prikaz kataloških eksponatov naših kuhinj, so v nadaljevanju predstavljeni trije primeri dejansko montiranih svetlih in prostornih kuhinj, iz terena.

.

Svetla kuhinja z izhodom na teraso

.

.

Lastnosti in značilnosti s katerimi lahko praktično vsako kuhinjo naredimo svetlo, so v glavnem tri:

  • kuhinjski prostor z več okni ali vrati z izhodom navzven
  • uporaba bele barve kuhinjskih elementov
  • svetli toni na ostalih večjih površinah (zidne stene kuhinje, tla, delovni pult,…)

Na zgornji sliki prikazujemo primer svetle kuhinje, ki upošteva vse troje.

Kuhinjski elementi so razporejeni kotno na levi strani.
Na nasprotni strani kuhinjskih elementov pa je urejen izhod na terasni del hiše.

Obenem so tudi za tla, stene in delovni pult uporabljene bela in svetli lesni vzorci.

V zgornjem primeru je kuhinja brez ročajev na kuhinjskih elementih.

Od zidu iz izhoda na teraso je povsem v kot, najprej postavljen večji in višji kuhinjski element, ki v svoji sredini (na višini delovnega pulta) ponuja vgradno pečico.

V enakih linijah, si nato v kuhinjskem spodnjem nizu, sledijo izvlečni predali v treh vrstah.
Najvišji so namenjeni kuhinjskemu priboru, drobnarijam, servietam, knjigam receptov in podobnemu.

V (hrbtni) kuhinjski niz, je vgrajena tudi kuhalna plošča, nad njo pa moderna kuhinjska napa.

V enaki liniji se nato tako spodnji kot zgornji kuhinjski niz, nadaljujeta v kot ter po vzdolžni steni proti kuhinjskemu prehodu k jedilnici. V skrajni, levi del vzdolžnega kuhinjskega pulta je vgrajen pomivalnik, za razliko do hrbtnega kuhinjskega niza, pa vzdolžni niz, namesto izvlečnih predalov, ponuja večje predale s krilnim odpiranjem vrat – tako v zgornjem, kot spodnjem kuhinjskem nizu.

V spodnjem nizu smo našli tudi prostor za montažo pomivalnega stroja.

.

Svetla kuhinja v mansardi

.

V primerih, ko moramo kuhinjo postavljati v temnejše prostore (prostori brez naravne svetlobe, mansardni prostori, …), svetlost kuhinje dosežemo z umetnimi svetili. Najbolj uporabna, praktična, varčna in seveda moderna, so danes led svetila, ki omogočajo, da jih po prostoru razporedimo poljubno ali, da z njihovo pomočjo in usmerjeno svetlobo, osvetlimo posamezen detajl v kuhinji.

.

.

V tem primeru smo imeli na voljo za opremljanje kuhinje, še manj prostora, kot v kuhinji na prvi sliki. Zraven tega, da je kuhinja v mansardnem delu (brez oken in dotoka naravne svetlobe), je v prostoru bilo potrebno najti tudi rešitev za jedilnico.

V tem primeru je zato kuhinja zasnovana z visokimi kuhinjskimi elementi, ki se začnejo na levi strani, nato pa pod poševnim stropom nadaljujejo zgolj z nizkim, spodnjim kuhinjskim nizom.

Viseče kuhinjske elemente smo nato lahko znova uporabili na primerni višini desne zidne stranice. Kuhalna plošča in montaža kuhinjske nape je zato sledila na edini, preostali možni del – to je v prečni delovno, servirni in jedilniški pult, ki iz zunanje strani omogoča postavitev dveh stolov in služi tudi kot jedilniški kotiček.

Za tiste, ki jih zanimajo kuhinjske rešitve v manjših stanovanjih in garsonjerah, smo pripravili tudi prispevek Opremljanje kuhinje v manjši garsonjeri.

Sicer pa je tudi v primeru opremljanja kuhinje na sliki, uporabljeno veliko svetle barve, (kuhinjske fronte v beli visokega sijaja, bele kuhinjske obloge) ter svetli toni tudi na zidnih stenah kuhinje.

.

Svetla kuhinja z otočkom

.

.

V tretjem primeru (slika zgoraj) je kuhinja montirana v prostor, ki se na vsaki strani ne zaključuje z enako dolgima zidnima stenama. Svetlobo v tej kuhinji, smo prav tako dosegli z montažo zvezdnega neba s pomočjo led svetil, hkrati pa je tudi pri kuhinjskih elementih, uporabljeno precej bele barve v visokem sijaju.

Moderna kuhinjska napa z belim obodom začenja levi kuhinjski niz.
Ta v spodnjem delu nudi tako vgradno pečico kot kuhinjsko ploščo, dvojno pomivalno korito pa je uporabljeno v hrbtnem kuhinjskem sestavu. Ta je v zgornjem delu opremljen z visečimi kuhinjskimi elementi, ki se odpirajo na poteg. Za kontrast sta nad pomivalnim koritom, dva od njih, opremljena s črnimi, steklenimi ličnicami.

Skrajni desni del hrbtnega dela kuhinje smo opremili z visokim kuhinjskim elementom, v katerega je montiran vgradni hladilnik z zamrzovalnim delom.

Na sredini kuhinje je ravno dovolj prostora, da smo ga zapolnili z majhnim otočkom, ki služi kot dodatna delovna površina pri pripravi hrane ali za odlaganje kuhinjskih pripomočkov.

Za še več idej, vas vabimo, da obiščete tudi našo spletno stran.
Ali, da nam preko spodnjih kontaktnih možnosti pošljete svoje povpraševanje.