» » » Ideje za ureditev zunanje terase

Ideje za ureditev zunanje terase

Pozdravljeni, ker večino prispevkov vezanih na prenove stanovanj, polnim z vsebinami za notranjo opremljanje, tokrat ponovno ena z idejami za zunanjosti – to je ureditev zunanje terase.

Kakšni naj bodo dostopi do zunanjih teras?

ureditev zunanje terase
Prijetna zunanja, odprta terasa

Pri večini projektantov je za ureditev zunanje terase pomembno, da bo le ta v komunikaciji s kuhinjo. Ni je namreč bolj funkcionalne rešitve kot kratka pot med kuhinjo in teraso na kateri se bodo zadrževali naši gosti.

Goste imamo zato, da jih postrežemo. In vsem nam je znan neprijeten in nelagoden občutek, ko moramo pustiti goste čakati. Dolge razdalje zato umestitvi letne terase niso v prid.

Zato projektanti pri snovanju zunanje terase najprej razmišljamo o poteh, ki bodo vodile do terase.

Ob snovanju nove letne terase, poskušajmo najprej razmisliti ali obstojijo rešitve, ki bi na najkrajši možni način, povezale naše kuhinjske prostore (in tudi shrambene) s teraso.

ureditev zunanje terase
Ureditev zunanje lesene terase s pogledom v gozd

Na katere strani neba biti pozoren pri postavljanju terase?

Včasih, predvsem pri starejših gradnjah in obnovah, najdemo ureditev zunanje terase na severu ali vzhodu neba. Bodimo pozorni na njeno uporabo.

Zunanja terasa, ležeča na vzhodni strani naše hiše, bo imela za posledico, da bomo na njej uživali v popoldanski senci, na severu ležeča zunanja terasa bo hladnejša in zato po vsej verjetnosti manj uporabljana.

Hkrati bo, zunanja terasa na nepravilni strani neba, po vsej verjetnosti kasneje zahtevala dodatne posege (zastirke, pregradne stene, dozidave, nadstreške in podobno).

Po drugi strani, če ob umeščanju naše zunanje terase v prostor razmišljamo že ob njenem snovanju, lahko vsi ti, naknadni stroški, odpadejo.

Odvisno od namena terase, bomo pri njenem snovanju pomislili najprej na potrebne inštalacije. Električna za dodatno osvetlitev in večerno posedanje, vodna za hiter dostop do umivalnikov in zalivalk, je že dobro, če je speljana do vsake zunanje terase.

Če bo našo teraso krasil žar, krušna peč ali druga oblika kurišča, bomo ob terasi poskrbeli še za skladiščenje drv, delovne površine za pripravo jedi, prostor za odlaganje umazanije in drugo.

ureditev zunanje terase
Ureditev letne terase v kamnu in lesu

Koliko prostora namenimo zunanji terasi?

Zunanje terase se glede svoje namembnosti med seboj razlikujejo. Zaradi tega ne velja enotna mera za različne tipe teras.

Na splošno velja, da je priporočeno imeti za vsako teraso ogromno prostora oziroma, če le gre, ga uporabimo kolikor ga je na voljo.

Če želimo postaviti zunanjo teraso za kopalnico, lahko zanjo porabimo toliko prostora, da vanjo postavimo zunanji tuš ali vse bolj priljubljen jacuzzi. Ali savno. Takšno teraso bomo zastrli s pregradnimi stenami ali plezalkami.

Izhod iz spalnice bo imel drugačno teraso. Če ima naša spalnica izhode na terase z okni in vrati od tal do stropa, bomo na spalnično zunanjo teraso namestili pergolo, na njo pa postavili dva udobna naslanjača in kavno mizico. Za terase spalnic je priporočljiva vzhodna stran neba, jasno, če nam razporeditev prostora to seveda omogoča. Terasa na vzhodni strani spalnice je odlično dopolnilo spalnici predvsem za prijetno jutranje posedanje, ko sonce vzhaja. In tudi ob večerih bo tako postavljena terasa prijetno ohlajena ter ravno pravšnja za pogovor ali sprostitev po delovnem dnevu.

ureditev zunanje terase
Ureditev letne terase z leseno pergolo

Dobro opremljena terasa bo seveda pokrita ali vsaj dobro osenčena z veliko jedilno mizo, kjer lahko v miru kramljamo z gosti ali pa kar vsak dan obedujemo z družino.

Zdi se nam, da kar ni konca z idejami o tem katere vse notranje prostore je mogoče povezati s terasami. Če le imamo na voljo prostor in seveda tudi finančna sredstva, da določen prostor povežemo s teraso.

Terasa naj bo namenjena ležernemu ležanju, posedanju, branju. Za te namene je še posebej dobro zasnovati teraso v povezavi z dnevno sobo. Če živimo v idiličnem okolju, lahko takšno teraso umestimo s pogledi na okoliške hribe in doline, hkrati pa njeno funkcionalnost nadaljujemo z vgradnim bazenom, zunanjimi otroškimi igrali ali lepo urejenim zeliščnim vrtom.

Terasa dnevne sobe naj bo na jugu, ker spomladi in jeseni (vse bolj pa tudi poleti) vreme prav rado zagode, tako, da potrebujemo več toplote in nastavljanja sončnim žarkom. Streho na teraso tudi osenčimo, saj nas bo tako obvarovala pred morebitnimi plohami in nalivi.

Če teraso zasnujemo tako, da lahko ob njej še kdaj zakurimo, da nam je topleje, to že diši po letni kuhinji, ki je lahko aktivna več kot pol leta. Kar je hkrati dovolj dolga doba, da si zanjo že ob snovanju, upravičeno vzamemo nekoliko več časa, pravilno načrtujemo inštalacije ter tako imenovan delovni trikotnik; vodo, ogenj in hladilnik.

Osebno, mi je še posebej všeč tako imenovana veranda, ki se nahaja pred vhodom v hišo, je nekoliko dvignjena in jo obdajajo stebri ter ograja. Te pogosto najdemo v ameriških filmih ali v italijanski Provansi. Na vratih so opremljene z gostimi mrežami proti komarjem, pokončnimi stebri z ograjo med njimi, zelenjem ob stopnicah ter dovolj velikim gugalnikom ali s klopmi na njej.

Kakršenkoli že je naš okus, balkoni, lože ali velike terase, ki se nadaljujejo na bivalni vrt, so neprecenljivi dodatek k stanovanju. Ponavadi v popolnosti zaživijo šele takrat, ko so povezane s posameznimi notranjimi prostori tako, da se dopolnjujejo in z njimi komunicirajo, da živijo drug ob drugem po načelu od znotraj navzven in obratno.

Kako tesno bo to bivanje je nemalokrat  odvisno tudi od oblikovalca. Bolj kot je vešč svojega dela, tesnejše bo.

letna terasa
Letna kuhinja in velik kamniti žar