» » Vezi v kolenu [opis in slika kolenske vezi]

Vezi v kolenu [opis in slika kolenske vezi]

Napisano v: Zdravje | 0

Koleno, ključen sklep v našem gibalnem sistemu, predstavlja izjemno kompleksno strukturo, ki omogoča gibanje in nosi telesno obremenitev vsakodnevnega življenja.

Eden izmed ključnih dejavnikov, ki zagotavljajo stabilnost in integriteto tega sklepa, so kolenske vezi.

vezi v kolenu slika

V tem članku se bomo poglobili v svet veziv v kolenu, raziskali njihovo strukturo, vlogo ter pomen v kontekstu ohranjanja optimalnega delovanja kolenskega sklepa.

Razumevanje, kako delujejo te vezi, in zakaj so ključnega pomena za naše gibanje, nam bo pomagalo bolje skrbeti za zdravje kolena ter preprečevati morebitne poškodbe, ki bi lahko vplivale na našo sposobnost vsakodnevnega življenja.

Kaj so in kako zgledajo vezi v kolenu

kolenske vezi slika

V kolenu se nahajajo številne vezi, ki povezujejo kosti med seboj in zagotavljajo stabilnost sklepa.

Glavne vezi v kolenu vključujejo krčne vezi (ligamenti), ki se prečkajo skozi sklep in pomagajo omejevati gibanje kosti. Obstajajo štiri glavne krčne vezi v kolenu:

 1. Prednja križna vez (PKV):
  • Nahaja se v sredini kolena in preprečuje, da bi golenica drsela preveč naprej glede na stegnenico. Pomaga pri omejevanju prekomernega gibanja kolena naprej.
 2. Zadnja križna vez (ZKV):
  • Prav tako se nahaja v sredini kolena, vendar je manj pogosto poškodovana kot prednja križna vez. Pomaga pri omejevanju prekomernega gibanja golenice nazaj glede na stegnenico.
 3. Medialna kolateralna vez (MKV):
  • Nahaja se na notranji strani kolena in povezuje stegnenico z golenico. Pomaga pri stabilizaciji kolena, predvsem pri preprečevanju prekomernega gibanja kolena navznoter.
 4. Lateralna kolateralna vez (LKV):
  • Nahaja se na zunanji strani kolena in povezuje stegnenico z golenico. Pomaga pri stabilizaciji kolena, predvsem pri preprečevanju prekomernega gibanja kolena navzven.

Vezivno tkivo v teh ligamentih je zelo močno, vendar hkrati dovolj prožno, da omogoča gibanje kolena. Po drugi strani pa so ti ligamenti dovzetni za poškodbe, zlasti med športnimi aktivnostmi ali nesrečami, kjer pride do nenadnih gibov ali trkov.

Glede na smer, v kateri potekajo, se vezi v kolenu imenujejo tudi krčne vezi. Krčne vezi so nujne za stabilnost kolena in omogočajo normalno gibanje sklepa. Kakršne koli poškodbe ali raztrganine teh vezi lahko vodijo do težav z gibanjem, bolečinami in nestabilnostjo kolena.

Zakaj so pomembne vezi v kolenu

vezi v kolenu

Vezi v kolenu so izjemno pomembne za ohranjanje stabilnosti, integritete in pravilnega delovanja sklepa. Njihova vloga vključuje:

 1. Stabilnost sklepa: Glavna vloga vezi v kolenu je zagotavljanje stabilnosti sklepa. Vezi omejujejo gibanje med kostmi in s tem preprečujejo prekomerno raztezanje ali nenaravne premike v kolenu. Stabilnost sklepa je ključnega pomena za izvajanje vsakodnevnih dejavnosti, kot so hoja, tek, skakanje in dvigovanje.
 2. Usmerjanje gibanja: Vezi v kolenu delujejo kot vodila za gibanje, kar pripomore k ohranjanju pravilne poti gibanja sklepa. To pomaga preprečevati nenadzorovano ali nenaravno gibanje, ki bi lahko vodilo v poškodbe.
 3. Omejevanje prekomernega gibanja: Vezi preprečujejo, da bi se kosti v kolenu premikale preveč in preprečujejo prekomerno raztezanje sklepa. To je še posebej pomembno pri preprečevanju poškodb, ki bi lahko nastale zaradi prekomernega gibanja ali nestabilnosti.
 4. Absorpcija obremenitve: Med gibanjem in obremenitvijo kolena vezi pomagajo absorbirati sile in obremenitve, ki delujejo na sklep. To zmanjšuje tveganje za poškodbe in preprečuje pretirano stresanje sklepa.
 5. Zagotavljanje strukturne celovitosti: Vezi so sestavni del strukturne celovitosti kolena. Skupaj s hrustancem, mišicami in drugimi tkivi prispevajo k vzdrževanju oblike in pravilnega delovanja sklepa.

Pomembnost vseh štirih glavnih krčnih vezi (prednje in zadnje križne vezi, medialna in lateralna kolateralna vez) se pokaže, ko pride do poškodbe katere koli od teh struktur. Poškodbe vezi v kolenu lahko privedejo do izgube stabilnosti, bolečin, otekanja, omejenega gibanja in drugih težav, ki vplivajo na sposobnost posameznika za izvajanje vsakodnevnih dejavnosti ter športnih in rekreativnih aktivnosti. Zato je ključnega pomena ohranjati zdravje in integriteto vezi v kolenu ter skrbeti za pravilno preventivo in rehabilitacijo ob morebitnih poškodbah.

Katere so najpogostejše poškodbe kolenskih vezi

Pred pregledom najpogostejših poškodb kolenskih vezi, poglejte:
Poškodbe kolenskega sklepa [vrste,vzroki in hitra rehabilitacija]

križne vezi kolena poškodbe

Koleno je kompleksen sklep, in poškodbe kolenskih vezi so precej pogoste, zlasti med športniki in aktivnimi posamezniki. Najpogostejše poškodbe kolenskih vezi vključujejo:

 1. Poškodba prednje križne vezi (PKV):
  • PKV poškodbe so ena najpogostejših in resnejših poškodb kolena. Pogosto se pojavijo med športnimi aktivnostmi, ki vključujejo zavoje, skoke in nenadna zaustavljanja. Lahko se kažejo kot trganje ali raztrganje PKV, kar povzroči nestabilnost kolena.
 2. Poškodba meniskusa:
  • Meniskusi so hrustančaste strukture v kolenu, ki delujejo kot blažilci. Poškodbe meniskusa se pogosto pojavijo pri vrtenju kolena, še posebej pri kombinaciji upogibanja in obračanja. Lahko se kažejo s bolečino, oteklino in omejeno gibljivostjo.
 3. Poškodba medialne kolateralne vezi (MKV):
  • Poškodbe MKV se običajno pojavijo pri udarcih na zunanjo stran kolena. To se lahko zgodi na primer pri kontaktnih športih ali nesrečah. MKV poškodbe lahko povzročijo bolečino, oteklino in omejeno gibljivost.
 4. Poškodba lateralne kolateralne vezi (LKV):
  • LKV se poškoduje manj pogosto kot MKV, saj je notranja stran kolena bolj zaščitena. Poškodbe LKV se lahko pojavijo pri udarcih na notranjo stran kolena. Simptomi so podobni tistim pri poškodbah MKV.
 5. Poškodbe vezi v kombinaciji (večstrukovne poškodbe):
  • V nekaterih primerih pride do poškodb več ligamentov hkrati. Na primer, kombinacija poškodbe PKV in MKV ni redka in se pogosto pojavi pri hudih nesrečah ali športnih poškodbah.
 6. Patelofemoralni sindrom:
  • Gre za bolečine v predelu kolena, ki se pojavijo zaradi nepravilnega sledenja pogačice po brazgotinah kolčne komolca. To stanje pogosto povzročajo dejavniki, kot so nepravilna drža, oslabelost mišic in prekomerno obremenjevanje.
 7. Osteoartritis:
  • Čeprav ni neposredna poškodba vezi, se osteoartritis pogosto razvije kot posledica obrabe in staranja sklepa. To lahko povzroči bolečino, oteklino in omejeno gibljivost kolena.
   Dodatno: Šta je osteoartritis ili osteartroza

Natančna diagnoza in zdravljenje poškodbe kolena zahtevata pregled s strani zdravnika, običajno s pomočjo slikovnih preiskav, kot je magnetna resonanca (MRI). Zdravljenje lahko vključuje konzervativne metode, kot so fizioterapija, nošenje opornic, vaje za krepitev mišic in počitek, v nekaterih primerih pa tudi kirurški poseg, še posebej pri hudih poškodbah.

Preverite še:

Kaj pomeni pojem acl koleno

acl koleno

Izraz “ACL koleno” se nanaša na poškodbo ali anatomsko strukturo v kolenu, ki vključuje prednjo križno vez (ACL). ACL je krčna vez v kolenu, ki poteka diagonalno v sredini sklepa, povezuje stegnenico (femur) s golenico (tibija) in pomaga stabilizirati sklep.

ACL (angleško Anterior Cruciate Ligament) je ena od štirih glavnih krčnih vezi v kolenu. Njena vloga je omejevanje prekomernega gibanja golenice naprej glede na stegnenico in s tem preprečevanje nestabilnosti kolena. Poškodbe ACL so pogoste, zlasti pri športnikih in tistih, ki se ukvarjajo s športi, ki vključujejo hitre zavoje, zaviranje ali skoke.

Poškodbe ACL se pogosto pojavijo ob nenadnih spremembah smeri gibanja kolena, na primer med vrtenjem, zaviranjem ali skakanjem. Poškodbe ACL se lahko kažejo v obliki raztrganja ali raztezanja veziva, kar vodi do bolečine, otekline, nestabilnosti kolena in težav pri normalnem gibanju.

Diagnozo poškodbe ACL običajno postavi zdravnik na podlagi fizičnega pregleda, zgodovine poškodbe in slikovnih preiskav, kot je magnetna resonanca (MRI). Zdravljenje poškodbe ACL lahko vključuje konzervativne metode, kot so fizioterapija, nošenje opornic, vaje za krepitev mišic okoli kolena in prilagoditve življenjskega sloga. V nekaterih primerih, še posebej pri hudih poškodbah, se lahko priporoča kirurški poseg za obnovo ali popravilo poškodovane ACL.

Katere vaje so primerne za jačanje kolenske vezi

kolenske vezi vaje

Krepitev mišic okoli kolenskih vezi je ključnega pomena za stabilnost in preprečevanje poškodb. Vendar pa je pomembno, da se pred začetkom programa vaj posvetujete s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom, še posebej, če ste imeli preteklo poškodbo ali če imate posebne zdravstvene pogoje. Spodaj so primeri vaj, ki so običajno priporočljive za krepitev kolenskih mišic:

 1. Nizki in visoki sedež:
  • Nizki sedež: Usedite se na stol, ki je postavljen ob steno. Uporabite roke za potiskanje navzgor in navzdol, pri čemer ohranjate kolena v liniji s stopali.
  • Visoki sedež: Uporabite stol, da simulirate gibanje sedenja in vstajanja. To krepi kvadriceps in druge mišice okoli kolena.
 2. Iztegovanje nog:
  • Lezite na hrbet in iztegnite eno nogo. Nato počasi dvignite nogo nekaj centimetrov od tal in jo zadržite. Ponovite z drugo nogo. Ta vaja krepi stegenske mišice.
 3. Vadba s škatlo ali stopnicami:
  • Stojte pred škatlo ali stopnicami. Ena noga naj bo na škatli, druga pa naj visi. Pritisnite s peto na škatlo in se nato dvignite. Ponovite z drugo nogo. To vajo lahko izvajate tudi v smeri navzdol.
 4. Škarje:
  • Lezite na hrbet in dvignite obe nogi od tal. Nato jih razpršite in jih nato prekrižajte. Ta vaja krepi mišice na notranji strani stegen.
 5. Stoječi dvig pete:
  • Stojte in počasi dvignite pete od tal, tako da stojite samo na prstih. Nato se počasi spustite nazaj na pete. Ta vaja krepi mišice meč.
 6. Vaje z elastičnimi trakovi:
  • Uporabite elastične trakove, da izvajate vaje za krepitev kvadricepsa in drugih mišic okoli kolena. Na primer, sidra trak na enem koncu in ga povežite z nogo na drugem koncu ter izvajajte vaje s potiskanjem.
 7. Plavanje:
  • Plavanje je odlična vadba za krepitev mišic brez prekomernega stresa na sklepe. Kravl, hrbtni in prsni slog so lahko koristni.

Pomembno je, da vadite s pravilno tehniko in se izogibate pretiranemu obremenjevanju kolena. Za najboljše rezultate in varnost se posvetujte s strokovnjakom, kot je fizioterapevt, ki vam lahko priporoči pravilen načrt vadbe glede na vaše specifične potrebe.

Katere vaje so primerne za lajšanje bolečin v kolenu

Pred vajami preverite:

Vaje za lajšanje bolečin v kolenu morajo biti nežne, raztegljive in osredotočene na krepitev mišic okoli kolena ter izboljšanje gibljivosti sklepa. Priporočljivo je, da se pred začetkom katere koli vadbe posvetujete s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom, še posebej, če imate obstoječe poškodbe ali bolečine. Spodaj so nekatere vaje, ki so pogosto priporočljive za lajšanje bolečin v kolenu:

 1. Rahlo kolesarjenje:
  • Kolesarjenje na stacionarnem kolesu z nizkim odpornostnim nivojem lahko pomaga izboljšati gibljivost kolena in krepiti mišice kvadricepsa brez prekomernega obremenjevanja.
 2. Raztezne vaje za stegna in meča:
  • Redno izvajanje razteznih vaj za stegna in meča, kot so stoječe in sedeče raztezanje, lahko izboljša prožnost mišic okoli kolena.
 3. Vaje za krepitev kvadricepsa:
  • Nizke in nadaljnje dvige nog izvajajte previdno, saj krepijo kvadriceps, ki lahko pomaga stabilizirati koleno.
 4. Plavanje:
  • Plavanje je odlična nizko obremenjujoča vadba, ki krepi mišice okoli kolena in hkrati izboljšuje gibljivost.
 5. Vaje z elastičnimi trakovi:
  • Uporaba elastičnih trakov za lahkotne vaje, kot so zategovanje in sproščanje, lahko okrepi mišice okoli kolena.
 6. Stabilizacijske vaje:
  • Vaje, ki se osredotočajo na stabilizacijo kolena, kot so dvigovanje na eni nogi ali ravnotežne vaje, lahko izboljšajo stabilnost sklepa.
 7. Joga in tai chi:
  • Določene vaje joge ali tai chija, ki so prilagojene posameznikovemu stanju, lahko pomagajo pri izboljšanju prožnosti in krepitev mišic.

Pomembno je, da se izogibate vajam, ki povzročajo dodatno bolečino ali prekomerno obremenjujejo koleno. Če pride do vztrajnih bolečin ali neugodja, se posvetujte s strokovnjakom za ustrezno diagnostiko in zdravljenje.

Magnetoreapija kot alternativna oblika lajšanje poškodb kolena

Magnetoterapija je alternativna oblika zdravljenja, ki vključuje uporabo magnetnih polj za spodbujanje zdravja in pospeševanje procesov celjenja v telesu. Čeprav je magnetoterapija precej raziskana, obstaja nekaj študij in dokazov, ki kažejo, da lahko pomaga pri lajšanju bolečin in pospeševanju celjenja pri nekaterih poškodbah kolena. Vendar pa se pred začetkom magnetoterapije posvetujte s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali je primerna za vaš specifičen primer.

Nekateri potencialni načini, kako magnetoterapija vpliva na poškodbe kolena, vključujejo:

 1. Lajšanje bolečin: Magnetoterapija naj bi imela analgetične učinke, kar pomeni, da lahko pomaga zmanjšati bolečino pri posameznikih s poškodbami kolena. To je lahko koristno pri zmanjševanju vnetja in neugodja.
 2. Pospeševanje celjenja: Nekatere študije predlagajo, da magnetoterapija lahko spodbudi proces celjenja in obnove tkiva. To bi lahko pomagalo pri hitrejšem okrevanju po poškodbah kolena.
 3. Zmanjšanje vnetja: Magnetoterapija naj bi imela protivnetne učinke, ki lahko pomagajo zmanjšati oteklino in vnetje v kolenu. To je lahko koristno pri obvladovanju simptomov po poškodbah.

Uporaba magnetoterapije za lajšanje bolečin in pospeševanje celjenja po poškodbah kolena običajno vključuje izpostavljenost magnetnemu polju s pomočjo posebnih naprav ali magnetnih oblog, ki se namestijo na prizadeto območje. Pomembno je omeniti, da čeprav so nekateri posamezniki poročali o koristih magnetoterapije, rezultati raziskav še vedno niso povsem konsistentni, in dodatne študije so potrebne za boljše razumevanje njenega mehanizma delovanja in učinkovitosti.

Kot pri vsaki alternativni metodi zdravljenja je priporočljivo posvetovati se s svojim zdravnikom, preden začnete uporabljati magnetoterapijo, da se zagotovi, da je varna in primerna za vašo specifično situacijo.

Sodobne možnosti lajšanja bolečin so tudi na področju odpravljanja bolečin v kolenih ponudile možnost magnetne terapije, ki se jo izvaja na domu.

Preverite:

Ali pomenijo pojmi “vezi v kolenu”, “kolenske vezi” in križne vezi kolena” eno in isto. Če da, zakaj so potem v rabi različni izrazi

vezi v kolenu kolenske vezi križne vezi kolena

Izrazi “vezi v kolenu,” “kolenske vezi,” in “križne vezi kolena” se nanašajo na različne strukture v kolenu, vendar vse izražajo povezavo in stabilnost kolenskega sklepa. Kljub temu pa imajo posebne razlike v pomenu:

 1. Vezi v kolenu: Ta izraz se nanaša na vse vezi, ki se nahajajo v kolenu. To vključuje prednjo in zadnjo križno vez, medialno in lateralno kolateralno vez ter druge manjše vezi. Uporaba tega izraza je bolj splošna in obsega vse ligamente v kolenu.
 2. Kolenske vezi: Ta izraz se prav tako nanaša na vezi, ki se nahajajo v kolenu. Uporablja se lahko kot sinonim za “vezi v kolenu.” Vendar pa je lahko nekoliko bolj specifičen in se običajno nanaša na glavne ligamente, ki povezujejo stegnenico z golenico.
 3. Križne vezi kolena: To je še bolj specifičen izraz, ki se nanaša na dve glavni vezi v kolenu, tj. prednjo križno vez (PKV) in zadnjo križno vez (ZKV). PKV preprečuje prekomerno gibanje golenice naprej, medtem ko ZKV preprečuje prekomerno gibanje golenice nazaj glede na stegnenico.

Različni izrazi se včasih uporabljajo zato, da bolj natančno opisujejo določene vezi v kolenu ali pa so preprosto del tradicionalne rabe izraza. Uporaba enega ali drugega izraza se lahko razlikuje glede na kontekst, ki se uporablja, in včasih lahko pride do nekaterih nesporazumov zaradi različnih terminologij.

V vsakem primeru je pomembno razumeti, da so vezi v kolenu ključnega pomena za stabilnost in funkcionalnost sklepa, in če pride do poškodb, lahko to vpliva na sposobnost gibanja in povzroči različne težave.