» » » Kje vam bodo vgradne garderobne omare najbolj pomagale izkoristiti prostor?

Kje vam bodo vgradne garderobne omare najbolj pomagale izkoristiti prostor?

Same po sebi, se garderobne omare, na splošno, najprej delijo na samostoječe garderobne omare in na vgradne garderobne omare.

Najbolj očitna in enostavna razlika med njimi je v tem, da samostoječe garderobne omare (ponavadi) vsebujejo obe omarni stranici in niso izdelane od tal do stropa, medtem, ko vgradne garderobne omare postavimo od enega do drugega zidu ter od tal do stropa.

Med vgradne garderobne omare prištevamo tudi te, ki jih na eni strani zapira zidna stranica, na drugi pa omarna.

.

vgradne garderobne omare
Notranjost vgradne garderobne omare na hodniku.

.

Praktičnost vgradnih garderobnih omar se kaže v glavnem v tem, ker z njimi v celoti izpopolnimo prostor, po drugi strani pa se praktičnost samostoječih garderobnih omar kaže v tem, da jih lahko premikamo po prostorih, glede na naše potrebe in želje.

O vrstah in izboru materialov za vgradne garderobne omare, sem pripravil prispevek na povezavi, sicer pa si lahko več dejanskih primerov postavitev vgradnih omar po meri, ogledate tudi na drugi povezavi.

Dodatno prednost, če se boste odločili za vgradno garderobno omaro, boste našli tudi v tem, da jo lahko, ker je le ta, izdelana povsem po merah prostora, povsem prilagodite raznim stenskim anomalijam, izboklinam in posebnostim (dimniške ovire, elektro inštalacije, strešna okna, radiatorji in radiatorske cevi, električne omarice, poševni stropi v mansardnih prostorih, ipd….).

Kako vse je mogoče vgraditi vgradne garderobne omare, smo lepo prikazali na priloženi povezavi, kjer boste hkrati lahko lepo videli, da jih nekateri uporabljajo kot klasične omare, ki se vgradijo ob stene in v kote, drugi pa jih uporabljajo kot vgradne predelne omare.

.

Primeri, v katerih vgradne garderobne omare
v celoti izkoristijo prostor

.

Kot je že omenjeno višje v prispevku, vgradne garderobne omare (izdelane po naročilu in merah individualnih prostorov) pridejo še posebej prav v nekaterih primerih, v katerih moramo ponavadi s klasičnimi pohištvenimi rešitvami, delati kompromise.

.

Opremljanje mansard

.

Vgradna garderobna omara v mansardi bo prostor pod poševnim stropom izkoristila v celoti. V nekaterih primerih lahko praznino, “trikotnik”, ki nastane med zgornjo omarno stranico in poševnim stropom, pustimo odprt za spominke, družinske albume in knjige, v drugih primerih lahko z drsnimi ali klasičnimi vrati, ta trikotnik zapremo. V nekaterih primerih, ko je tega prostora manj, bomo preprosto z okrasno masko, povezali strop in omarni del (slika spodaj):

.

vgradne-omare-mansarda
Okrasna maska med vodoravnim vrhnjim vodilom drsnih vrat in stropom mansarde.

.

Prilagoditev zidovom

.

Še lepši primer izkoristka vgradne garderobne omare v mansardi je prikazan na spodnji sliki. Prostor za vrati, ki mnogokrat preprečuje, da bi za njim takoj postavili omaro klasične globine okrog 60 cm, lahko izkoristimo tako, da za širino krila vhodnih vrat v prostor, vgradno garderobno omaro, vgradimo z nekoliko manjšo globino.

Na ta način bomo vrata v prostor vseeno uporabljali in odpirali povsem normalno, obenem pa bomo z vgradnjo omare v nadaljevanju (z globino 60 cm), vseeno v celoti izkoristili prostor.

Na sliki spodaj se lahko lepo vidi tudi rešitev “trikotnika” pod poševnim delom mansarde (na sliki levo), sicer pa si lahko celotno predstavitev in predloge za vgradnjo omar v mansardnih prostorih ogledate tudi na spletni strani, ki je namenjena samo predstavitvi vgradnih omar.

.

omara-za-vrati (1)
Vgradna omara v mansardnem prostoru. Nižja globina v prostoru za vrati ter zaprt trikotnik na levi.

.

Mansarde, zraven poševnih stropov, nemalokrat, “vsebujejo” še druge anomalije. Prostori so zaradi izkoristka posameznih sob, nemalokrat porazdeljeni nesimetrično, strešna okna so nemalokrat postavljena ravno tam, kjer bi si zaželeli omare ali drugega pohištvenega elementa, hodniki (če sploh obstajajo) so ožji od klasičnih, namesto klasičnih sten ponekod uporabimo kar predelne, drsne ali montažne rešitve.

Dimniške ovire so skoraj kot po pravilu, prisotne v večini mansardnih stanovanj. Ob tem, da je ob njih tako ali tako, težje umestiti klasično in tipsko pohištveno rešitev, moramo biti pozorni tudi na to, da do dimniških vratc pustimo odprte dostope. Enako velja tudi pri raznoraznih centralnih pečeh, ceveh, električnih napeljavah in podobnem.

Konkretni primeri zapiranja in opremljanja mansard, so predstavljeni na povezavi z naslovom Primeri prilagajanja omar stenam in zidnim oviram, na spodnji sliki pa si lahko ogledate primer prilagajanja polic vgradne omare dimniški steni.

Sama omara je postavljena od enega zidu do nasprotne omarne stranice ob vhodu v prostor. Ter vgrajena od tal do stropa in zaprta z drsnimi vrati.

.

prilagojena-omara-dimniku
Prilagoditev polic iz zadnje strani vgradne garderobne omare.

.

Izkoristek prostora na hodniku

.

Lastniki blokovskih stanovanj (še posebej malenkost starejše gradnje) so navajeni, da so njihovi hodniki nekoliko ožji. Obenem iz njih v vse smeri vodijo tudi prehodi v druge sobe in prostore in zato je včasih v njih kar malenkost težje v celoti postaviti omaro, ki bi obenem služila za garderobo za goste, po drugi strani pa tudi za našo garderobo, ki jo želimo odlagati v predprostoru.

Vgradna garderobna omara, ki je narejena po meri, lahko zraven zaprtega dela, omogoča tudi izdelavo odprte, obešalne stene z ogledalom. Enkratno lahko zraven te, vkomponiramo tudi izdelavo osnovne omarice za čevlje in morebitne potrebne dodatne komodice.

Pri nakupovanju tipskega pohištva bomo bržčas prisiljeni v kompromis zaradi širine stene, ki jo imamo na voljo na hodniku ali pa (kar se zgodi še pogosteje) zaradi globine omare, ki ne sme biti prevelika, zato, da ne zapremo preveč prostora.

V nekaterih hodnikih moramo biti tudi pozorni na razporeditev pohištva zaradi tega, da ne zapremo svetlobe, ki prihaja iz drugih prostorov skozi npr. steklena ali motno steklena prehodna vrata.

V hišah, kjer je teh ovir manj, ker so predprostori grajeni širše ali, ker je že vnaprej predviden prostor za vgradnjo garderobne omare, se največ želja po izkoristku prostora pojavlja v povezavi z izkoristkom prostora pod stopnišči.

Prostor pod stopnicami je kot nalašč primeren za vgradnjo dodatne omare za čevlje in copate. Če jo opremimo z izvlečnimi predali, si bomo tudi olajšali dostop do njih.

Tak primer vgradne garderobne omare in različnih rešitev, lahko vidite na sliki spodaj:

.

omare-pod-stopnicami-2-300x300
Vgradna garderobna omara z izvlečnimi policami. Pod stopniščem.

.

Če želimo imeti več odprtega prostora pod stopniščem, si namesto zapolnitve prostora v celoti s policami, lahko v notranjosti omislimo police za čevlje, sam dostop pa zapremo s preprostimi vrati na krilno zapiranje (slika spodaj).

.

vgradne-omare-pod-stopniscem
Omara pod stopnicami.

.

Dodatne zanimive in enostavne pohištvene rešitve pod poševnimi stropi ali pod stopnicami, so predstavljene tudi v primerih izdelave pohištva za mansarde v prispevku z naslovom Kratki nasveti za opremo mansarde.

V nekaterih primerih bomo zaradi pomanjkanja prostora v mansardah, namesto postavitve klasične vgradne garderobne omare, postavili samo drsna vrata. Takšne primere si lahko ogledate v prispevku, kjer so predstavljeni primeri pregraditev mansard z drsnimi vrati.

Da ne boste dobili vtisa, da se vgradne garderobne omare, lahko vgrajujejo samo v “ravnih nizih”, predlagam tudi skok na predstavitev rešitev z vgradnimi omarami v kotni izvedbi. Tudi na ta način se da prihraniti precej prostora. Če ne drugo – kakšna dodatna ideja iz tega vseeno lahko nastane.