» » » Kakšen kuhinjski pult naj izberem? Vrste kuhinjskih pultov

Kakšen kuhinjski pult naj izberem? Vrste kuhinjskih pultov

Poplava možnosti, ki jih danes najdemo na trgu kuhinj in kuhinjskih elementov je prispevala k temu, da imamo pri opremljanju kuhinj, možnost izbirati tudi med različnimi vrstami kuhinjskih pultov.

Če je bilo še pred nekaj leti nazaj možno izbirati kuhinje med zgolj ponujanimi modeli in materiali, lahko danes praktično vsaki kuhinji izbiramo vrsto kuhinjskega pulta, ki nam najbolj ustreza. Da bo odločitev lažja, tokrat predstavljam vrste kuhinjskih pultov ter prednosti in slabosti izbire različnih materialov.

Pri izbiri kuhinjskega pulta bodimo najprej pozorni na to, da bo naša kuhinja omogočala dovolj delovne površine za kuho in pripravo jedi. Večina ljudi ob izbiri kuhinje pozabi na to, da bomo svojo kuhinjo z leti zagotovo dopolnjevali s številnimi kuhinjskimi aparati in napravami. Trg je iz dneva v dan poln novih zamisli za pripravo, shranjevanje, rezanje in obdelovanje hrane. In, jasno, vsem se skozi čas, ne bomo odrekli.

.

******

Do hitre informativne cene za enostavno in ugodno kuhinjo pridete na tej povezavi.

.

Med njimi bo nekaj takšnih, ki bodo prav gotovo zahtevale postavitev na delovni pult. V teh primerih pa hitro zmanjka uporabne delovne površine, ki smo jo imeli in načrtovali ob nakupu kuhinje. Več o praktični razporeditvi kuhinjskih elementov sem spisala že v prispevku Kako razporediti pohištvo po kuhinji.

Zraven dovolj velikega prostora za kuhinjski pult je dobro, da smo pozorni tudi na vrsto materiala, saj se različni materiali različno odzivajo na vodo, olja, umazanije in drugo.

Kuhinjski pulti iz ivernih plošč

V praksi so še vedno, predvsem pri cenejših izbirah kuhinj, najbolj v uporabi kuhinjski pulti iz ivernih plošč. Pri njih gre dejansko za stisnjeno iverko, oblepljeno s tankim ultrapasom iz umetne mase. Ta se med prešanjem namesti na iverico.

Takšni kuhinjski pulti so zelo prijazni uporabniku, cenovno dokaj dostopni, danes pa za razliko od preteklosti, tudi bolje obdelani, v materialih se ne uporablja več formaldehid, iverice so stisnjene kvalitetno, folije pa so obdelane z različnimi kakovostnimi premazi, ki podaljšujejo življenjsko dobo materialov.

Kuhinjski pulti iz ivernih plošč bodo v morebitnih stikih med seboj (če sta dva ali jih je več) in pri stikih s steno, zahtevali namestitev lesenih, aluminijastih ali plastičnih letev.

Pri njih je izbira barv in vzorcev najširša. Dobimo jih v eni barvi, v kombinacijah in vzorcih različnih barv, v imitacijah lesa ter tudi imitacijah kamna.

vrste kuhinjskih pultov
Kuhinjski pulti iz iverice

Kuhinjski pulti iz masivnega lesa

Kuhinjski pulti iz masive so v Sloveniji že tradicionalno zelo priljubljeni, saj zraven uporabne vrednosti, zelo prispevajo k bogatemu in estetskemu izgledu kuhinje. Leseni kuhinjski pulti iz masivnega lesa ne sodijo samo k kuhinjam iz masivnega lesa. Odlično se podajo kuhinjam, ki kombinirajo različne materiale, predvsem aluminiju, kamnu, steklu in nerjavečemu jeklu.

Kuhinjski pulti iz masivnega lesa zahtevajo nekoliko več vzdrževanja. Občasno (najmanj enkrat letno) jih bo potrebno naoljiti in morda tudi obrusiti (v primerih, ko se nam njih pojavijo rezi). Pri izdelavi kuhinjskih pultov iz masive bodimo še dodatno pozorni na stike med ploščami zaradi vplivov vode in toplote, ki prihajajo iz bližine štedilnika in umivalnika.

Obenem je izdelava kuhinjskega pulta iz masive v primerjavi z iverko, dražja.

vrste kuhinjskih pultov
Kuhinja iz masive in barskim pultom iz masive

Kuhinjski pulti iz nerjavečega jekla

Predvsem moderne kuhinje se zelo rade spoglejujejo z materiali, ki jih v običajnih kuhinjah nismo vajeni. Med te sodi tudi nerjaveče jeklo (ki ga poznamo iz industrijskih kuhinj ter kuhinj v restavracijah in gostinskih obratih). Nerjaveče jeklo je material, ki omogoča najlažje čiščenje, je trd in obstojen, neporozen (voda nanj nima vpliva) in zagotavlja, da se na njem ne bodo razvile bakterije.

Med slabost nerjavečega jekla edino sodi to, da ni odporen na praske, a tudi za odpravljanje teh danes na trgu obstajajo že različne kreme in premazi, ki pomagajo zakriti tudi precej globoke reze.

vrste kuhinjskih pultov
Kuhinjski pulti iz nerjavečega jekla

Kerrock

Vse bolj popularen material v sodobnih kuhinjah je kerrock. Gre za umeten material, ki imitira keramiko in kamen v enem. Prihaja v najrazličnejših barvah in odtenkih, prilega se praktično vsaki vrsti kuhinjskega pohištva, zraven tega pa s seboj prinaša lastnost, ki mu omogoča, da ne boste imeli z uporabo kuhinjskega pulta iz kerrocka težav z praskami in rezi.

Na prostor vpliva z izgledom kamna, ima pa zraven enostavnega vzdrževanja z brušenjem in ponovnim poliranjem tudi to lastnost, da je iz njega mogoče izdelati tudi kuhinjska korita in druge elemente ob delovnem pultu. Tako lahko dobimo enoten in fantastičen izgled celotne kuhinje.

Pri uporabi kerrocka se odsvetuje uporaba temnejših barv, saj se na njih razice zelo hitro vidijo – kar pa zahteva pogostejša brušenja in poliranja materiala.

vrste kuhinjskih pultov
Kuhinjski pulti iz umetnih mas

Kuhinjski pulti iz okite in silagranita

Kuhinjski pulti iz okite in silagranita so tudi izjemno priljubljeni, saj podobno kot kerrock, dajejo imitacijo kamna in granita. Za razliko od kerrocka, kjer kuhinjski pult dobimo v enem kosu, bodo spoji pri silagranitu in okite vidni, razlika s kerrockom pa je tudi v deležih in lastnostih polimernih materialov, ki se kot veziva uporabljajo zato, da zmlete kamne ponovno združijo v celoto.

Kuhinjski pulti iz keramike in stekla

Moderni trendi in sodoben čas narekujejo tudi možnost, da si kuhinjski pult omislimo s keramiko ali steklom. Steklo se povečini uporablja za hrbtno ploščo, ki se pravokotno stika z delovnim pultom in ima lastnost lahkega vzdrževanja in čiščenja. Obenem pa sodobna ponudba omogoča, da ga dekoriramo s trpežnimi vzorci, gravurami ali celo peskanjem.

Podobne lastnosti ima tudi keramika, ki jo poznamo že iz sestavov starejših kuhinj. Z manjšimi keramičnimi ploščicami na delovnem pultu lahko z vmesnimi dekoriranimi ploščicami ustvarimo fantastične stilske podrobnosti, ki bodo našo kuhinjo naredile še posebej privlačno in individualno.

Keramika, za razliko od stekla, velja za obstojnejši material, kar se praviloma kaže skozi čas pri nerodnostih (padci posode) ali rokovanju s težjimi posodami, kjer se nemalokrat steklo rado zlomi ali okruši.

Po drugi strani, se marsikdo zaradi stikov med keramičnimi ploščicami, ne odloča za kuhinjske pulte iz tega materiala, saj zahtevajo sprotno čiščenje in brisanje s suhimi krpami z namenom, da se na njih ne nabira vlaga, plesen in vodni kamen.

vrste kuhinjskih pultov
Kuhinjski pulti iz keramike

Kuhinjski pulti iz pravega kamna ali umetnega materiala

Umetni materiali in imitacije kamna so kerrock, silagranit in okite, ki sem jih opisovala zgoraj. Pravi kamen, granit in marmor imajo svojo privlačnost. Imajo svojo naravno strukturo, s katero se zelo težko kosa katerikoli umeten material. Granit ima čudovito lastnost, da se kosa z madeži limon in olja ter je zelo odporen na praske. Marmor ima lastnost, da je izredno odporen na reze in praske, ima čudovito strukturo, ki se zelo lepo poda kateremukoli materialu in možno ga je kombinirati z različnimi oblikami kuhinjskih sestavov.

Seveda pa nas bo uporaba teh materialov najbolj udarila po žepu, saj med vso ponudbo materialov za kuhinjske pulte, veljajo za najdražje (a tudi najbolj obstojne/večne).

vrste kuhinjskih pultov
Kuhinjski pult iz granita.