» » » Vrtne garniture iz lesa – 11 primerov

Vrtne garniture iz lesa – 11 primerov

Pravzaprav so kar trije letni časi povezani z obdobjem, ko nas zanimajo vrtne garniture. Le pozimi je čas, ko vrtne garniture iz lesa pospravljamo v garaže in kleti, vse ostale mesece pa, ko urejamo zunanjo okolico hiše, vrtne garniture stojijo zunaj.

.

vrtne garniture iz lesa
Vrtne garniture iz lesa, izdelane po dimenzijah naročnika. Najbolj pogosta je izdelava podaljšane mize in dveh klopi z naslonom.

.

Kako izberemo les za izdelavo vrtne garniture?

.

Les, ki se uporablja za izdelavo vrtnih garnitur je lahko različen.

Masivnejše, kompaktnejše, težje in odpornejše so recimo vrtne garniture, izdelane iz hrasta. Le ta mora biti za zunanjo uporabo primerno posušen.

Lažje in prenosljive vrtne garniture so izdelane iz lesa smreke, kostanja ali macesna.

Je pa izdelava vrtne garniture možna tudi iz drugih vrst lesa (po želji naročnika).

.

manjša vrtna garnitura
Primer manjše vrtne garniture iz lesa smreke. Štirje stoli in miza. Primerna za manjše terase.

.

Pri izboru lesa za vrtno garnituro upoštevamo naslednje:

.

  • ali bo naša vrtna garnitura ves čas postavljena na odprtem (v tem primeru se odločimo za masiven in kompakten les, npr. hrast). Dobro posušen hrast (npr. v kondenzacijski sušilnici) omogoča bistveno boljši oprijem lepil. S tem se poveča trdnost vrtne garniture, pri iglavcih pa se tudi zmanjša možnost smoljenja, ker večji del smole odteče že med samim procesom smoljenja.
  • želena oblika vrtne garniture. Če se nagibamo k naravnemu izgledu vrtne garniture iz lesa, se odločajmo med izborom hrasta ali kostanja. Za obdelane vrtne garniture pravilnih oblik (brušene in z ravnimi linijami, se uporablja npr. smreka).

.

vrtna garnitura miza klopi stol
Vrtna garnitura. Miza 180 cm, dve klopi 180 cm, stol.

.

  • za zaščito in dolgotrajno obstojnost vrtne garniture se uporabljajo premazi na vodni osnovi in različne zaščitne barve. Na spremembo in sploh življenjsko dobo vrtnih garnitur najbolj vplivajo klimatske (vremenske) razmere (sneg, dež, sonce, tudi onesnažen zrak in podobno).
  • izbira zaščitnega premaza za vrtne garniture naj bo odvisna tudi od makro in mikro lege naše vrtne garniture. Makro lega pomeni področje v katerem se sploh nahaja naše domovanje (obmorska lega, gorski kraji, urbano naselje,…). Mikro lega pa predstavlja natančno lokacijo vrtne garniture na naši parceli (senčna lega, v sadovnjaku, ob severni steni, pod vinsko trto, v vrtnem paviljonu, pod nadstreškom,..)

.

svetla vrtna garnitura
Svetla vrtna garnitura za zunanjo teraso.

.

  • na izbor lesa in izgled vrtne garniture vpliva tudi želena funkcija vrtne garniture. Ponavadi so vrtne garniture iz lesa namenjene sprostitvi, posedanju in druženju. V precej primerih pa imajo vrtne garniture tudi kombinirano s sproščanjem, dekorativno funkcijo (parki, sprehajališča, peš poti, rečne promenade,…)

Dodatne primere cenovno ugodnih in po naročilu izdelanih vrtnih garnitur iz lesa boste našli tudi na povezavi.

.

Možne vrste klopi za vrtne garniture glede na izgled:

.

klop izgled naravnega lesa
Primer klopi v izgledu naravne oblike lesa.

.

klop stebri debla
Klopi z nosilnimi stebri iz debla.

.

moderna klop
Moderna klop, primerna za promenade in poti v parkih. Aluminijasti nosilci. Trije dodatni primeri modernih klopi tudi tukaj.

.

klop s stranskimi nasloni
Klasična klop s stranskimi nasloni.

.

dekorativna klop
Dekorativna klopca.

.

Kaj je potrebno vedeti pri premazu
vrtne garniture iz lesa?

.

Osnovni namen zaščite vrtne garniture s premazi je, da preprečimo preveliko navlaževanje lesa. Prevelika vlažnost lesa ima za posledico krajšo obstojnost vrtne garniture in preveč vlažen les povzroča nestabilnost in napetost lesa.

Če ne uporabimo pravilnega premaza za les, to povzroči pokanje in luščenje premaza, zaradi česar sam premaz izgubi svojo zaščitno funkcijo.

Na delovanje zaščitne funkcije lesa vpliva tudi temperatura, ki povzroča krčenje in širjenje premaznega filma. Razlike in vplivi na delovanje zaščitnih premazov so zato lahko vidni že med spremembami temperatur med dnevom in nočjo.

.

vrtne garniture hrast
Vrtna garnitura iz hrasta. Postavljena pod senčno lego letne terase. Deblo drevesa v mizi.

.

Dodatna pozornost za izbiro pravega premaza za vrtno garnituro je potrebna, ker na delovanje lesa vplivajo tudi UV žarki. Če bo naša vrtna garnitura stala ves čas na odprtem, bo nenehno padavinam izpostavljena vrtna garnitura imela vedno tanšji sloj zaščitnega premaza.

Ta, kombiniran s smogom in onesnaženim zrakom (kar velja za vrtne garniture npr. v urbanih naseljih) ter dežjem, tvori kisline, ki povzročajo korozijo in obrabo premaznega filma.

Zelo pomembno je, da takoj, ko opazimo prve spremembe zaščitnega sloja vrtne garniture, zaščito obnovimo.

.

unikatna hrastova vrtna garnitura
Unikatna hrastova vrtna garnitura.

.

Priporočljiva obnova lesa za vrtne garniture iz lesa, je prikazana na spodnji razpredelnici:

.

obnova lesa
Priporočena obnova lesa za vrtne garniture. Vir slike: soncne-barve.si.

.

Če se tudi sami zanimate za izdelavo informativne ponudbe vrtne garniture iz lesa, se priporočamo. Lahko kar čez spodnje kontaktne možnosti.