» » » Zakaj je investicija v toplotno črpalko smiselna?

Zakaj je investicija v toplotno črpalko smiselna?

Na splošno velja, da so toplotne črpalke energetsko učinkovitejše in okolju prijaznejše od sistemov ogrevanja, ki uporabljajo fosilna goriva. Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive vire energije, temperaturo zraka, podtalnice ali zemlje, in jih pretvarjajo v toploto za ogrevanje ali hlajenje. Ogrevanje s toplotno črpalko lahko zniža stroške za več kot polovico v primerjavi z drugimi sistemi. Pomembna lastnost toplotne črpalke je tudi ta, da si z njo skozi vso leto zagotovimo toplo sanitarno vodo.

Odločitev za nakup toplotne črpalke

Pred leti je med ljudmi veljalo prepričanje, da je investicija v toplotno črpalko draga, ker je začetna cena toplotne črpalke nekoliko višja od nekaterih drugih ogrevalnih sistemov. Investicija v toplotno črpalko je res nekoliko višja na začetku, vendar se običajno povrne v nekaj letih zaradi nižjih stroškov ogrevanja. Pri tem manjšega vpliva na okolje ter brezskrbnega udobja, ki ga pri večini drugih sistemov ne poznamo, niti ne upoštevamo.

Danes, ko je montiranih že ogromno število toplotnih črpalk in ko se glas pozitivnih izkušenj širi, je dilem vse manj. Cena toplotne črpalke je odvisna od moči, vrste sistema, ki ga izberete, in zahtevnosti namestitve. V Sloveniji so najpogostejše tri glavne vrste toplotnih črpalk: zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati pri odločanju.

Vrste toplotnih črpalk

Toplotna črpalka zrak-voda je najpogostejša izbira v Sloveniji, saj je poceni in enostavna za namestitev. Ta sistem izkorišča toploto iz zraka in jo prenese na vodo v ogrevalnem sistemu. Primeren za ogrevanje sanitarne vode in/ali prostorov, poleti pa omogoča tudi hlajenje. Slabost sistema je, da je njegova učinkovitost nižja od geotermalnih toplotnih črpalk. Ta je še posebej opazna pri nižjih zunanjih temperaturah, ko se pri zračnih toplotnih črpalkah vklopijo grelci, prav tako pa lahko zunanja enota povzroča hrup in je podvržena slabim vremenskim pogojem.

Sistema toplotnih črpalk voda-voda ali zemlja/voda sta bolj učinkovita, saj izkoriščata stalno temperaturo podtalnice oziroma zemlje. Te vrste toplotnih črpalk imenujemo tudi geotermalne toplotne črpalke. Primerne so za ogrevanje sanitarne vode in/ali prostorov, poleti pa omogočajo tudi hlajenje. Porabijo manj električne energije in ne potrebujejo dodatnih grelcev. Izvedba sistema je nekoliko dražja, vendar je investitor po izvedbi opravičen višje subvencije Eko sklada. Za izvedbo sistema voda/voda je potrebno pridobiti soglasje Agencije RS za okolje (ARSO) za izkoriščanje podzemnih voda. Za vertikalno izvedbo sistema zemlja/voda (geosonda) je potrebno pridobiti soglasje ARSO, za horizontalni zbiralnik pa je potrebno imeti dovolj veliko parcelo okoli objekta. Vloge za omenjena soglasja v imenu investitorja po navadi uredijo izvajalci del.

Razmislek o investiciji v toplotno črpalko je smiseln, če:

  • Imate potrebe po ogrevanju in hlajenju prostorov in sanitarne vode.
  • Imate primerno lokacijo in razpoložljivost zunanjih virov toplote, kot so zrak, voda ali zemlja.
  • Vam proračun ali kreditna sposobnost to omogočata, glede na pričakovano dobo povračila investicije.
  • Imate željo po brezskrbnem in cenejšem ogrevanju, zmanjšanju ogljičnega  odtisa ter izboljšanju energetske učinkovitosti.

Kakšni so stroški ogrevanja s toplotno črpalko

Za natančen izračun stroškov ogrevanja s toplotno črpalko je potrebno upoštevati specifične karakteristike objekta in individualne potrebe po toploti. Pri trenutnih cenah elektrike in pri porabi okrog 3000 kWh električne energije za ogrevanje, kar je približna poraba povprečne 150 m2 velike enodružinske boljše izolirane stavbe, znaša strošek ogrevanja s TČ zrak-voda okrog 500 EUR na sezono. V primeru ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko je ta strošek le okrog 300 EUR na sezono.

Za koliko lahko višje cene elektrike zvišajo stroške ogrevanja s toplotno črpalko?

Za prihodnje se sicer napovedujejo višje cene električne energije. Vendar je potrebno vedeti, da se bodo v primeru podražitve elektrike, najbrž podražili tudi ostali energenti. Če se cena elektrike realno zviša za 50 odstotkov, bo ogrevanje s toplotno črpalko, glede na vse prednosti, še vedno ugodno.

Višji stroški za ogrevanje bodo v tem primeru prizadeli tista gospodinjstva, kjer še niso izvedli energetske sanacije stavbe, predvsem izolacije sten in strehe ter zamenjave starih oken in vhodnih vrat. Te znajo podražitve občutneje udariti po žepu.

Za takšne primere se svetuje čimprejšnja izvedba sanacije ali investicija v sončno elektrarno, kjer si lahko, po še trenutno veljavni uredbi, električno energijo za zimo pridelajo v poletnih mesecih.

Kombinacija sončne elektrarne in toplotne črpalke je odlična rešitev za učinkovito in okolju prijazno ogrevanje. Sončna elektrarna pretvarja sončno energijo v električno energijo, ki lahko napaja toplotno črpalko in druge električne naprave v gospodinjstvu.