» » » Zaščita lesenih objektov okrog hiše in urejanje okolice pred zimo

Zaščita lesenih objektov okrog hiše in urejanje okolice pred zimo

V zgodnjem, jesenskem času in v obdobju vse tja do prvega snega, seveda večino ljudi v zvezi z urejanjem okolice svoje hiše (in v povezavi z našo, mizarsko branžo), zanima predvsem kako zaščititi svoje lesene objekte (vrtne paviljone, nadstreške, vrtne garniture, ograje, …) pred zimskimi vremenskimi vplivi in kako pripraviti ter urediti okolico naše hiše na zimski počitek.

Zato smo v okviru naših prispevkov, tokrat pripravili zapis, v katerem vam ponujamo nekaj nasvetov za to, da bodo vaši zunanji, leseni objekti dočakali novo pomlad, kot novi in predvsem, neizrabljeni.

.

urejanje okoliceOsnovna zaščita lesenih objektov okrog naše hiše sodi k širšemu pojmu urejanja naše okolice, kot prvo pravilo pri vzdrževanju lesenih objektov, pa si velja zapomniti, da vse premične, lesene objekte, če je le mogoče, pospravimo pod streho.

Vrtne garniture, manjše lesene pergole za rože vzpenjalke, lesena korita in okrasne elemente, poskušamo pospraviti v klet ali shrambo, saj jih s tem umaknemo od direktnih vplivov snega, dežja in mraza.

Nepremičnih lesenih objektov seveda ne moremo prestavljati, jih pa lahko zato zaščitimo na drugačne načine. Manjše lesene objekte, ki se jih ne da prestavljati, pokrijemo z polivinilastimi folijami ali drugimi pregrinjali (ki ne prepuščajo vlage, če tudi nanje pade sneg).

.

Večje lesene objekte je na zimo potrebno pripraviti drugače.

Urejanje okolice za zunanjo enoto toplotne črpalke

V zadnjih letih, vse več stanovanjskih hiš in tudi skupnih stanovanjskih kompleksov, svojo okolico hiše uredi tudi za postavitev zunanje enote toplotne črpalke, saj toplotna črpalka deluje po principu tlaka, volumna plina in zunanje temperature. Ko plinu povečamo tlak, se mu poviša temperatura, s tem pa iz zunanje enote v notranjost hiše prenesemo topel zrak za ogrevanje.

Ker gre pri zunanji enoti za t.i. krogotok, kjer zunanji vir energije (iz zunanjega zraka ali podtalnice) preko toplotne črpalke pripeljemo ogrevan v notranji ogrevalni sistem, je seveda razumljivo, zunanjo okolico hiše mora za toplotno črpalko, ustrezno pripraviti. Toplotno črpalko v okolici hiše postavimo v bližino vira, kadar gre za podtalnico oz. na ustrezno mesto, kadar gre za kroženje zraka, sicer pa si lahko celoten postopek kako deluje toplotna črpalka, ogledate na povezavi.

Zunanje lesene objekte najbolje zaščitimo tako, da jih koncem poletja obrusimo (težko premične ali nepremične vrtne garniture, lesene nadstreške, opaže, vrtne paviljone, itd…) in prelakiramo z zaščitnimi laki. Barv, s katerimi ponavadi okrasimo in poživimo lesene objekte, v jesenskem času ne uporabimo, saj je bolj primerno obdobje za poživitev okolice naše hiše v sveže barve, pomladni čas (s čimer pa po naravni poti, dvakrat na leto poskrbimo za zaščito našega lesa).

Med ostale segmente urejanja okolice seveda sodijo še spravilo ostalih premičnih objektov, priprava zemlje na zimski počitek, zaprtje objektov, ki jih v zimskem času, ne bomo potrebovali, zaključek del na vrtu, zaprtje letne kuhinje in podobno. Celovite nasvete za urejanje okolice boste našli na povezavi.