» » » Če se ogrevate za postavitev zimskega vrta

Če se ogrevate za postavitev zimskega vrta

Ker smo za zaščito vozil že poskrbeli in ker prihaja obdobje, ko posedanje na terasah ne bo več preveč prijetno zaradi mraza in hladnega vetra, je pravi čas, da tokrat besedo namenimo zimskim vrtovom.

3 glavni razlogi za postavljanje zimskega vrta

Gospodinjstva se za izdelavo zimskih vrtov najpogosteje odločajo zaradi treh razlogov:

1.) Praktični – preprosto zato, ker potrebujejo več bivalnega prostora.

2.) Čustveni – ker bivanje bližje naravi blagodejno vpliva na počutje.

3.) Estetski – ker zimski vrt kot prizidek k objektu, le temu daje prav poseben pečat.

Zimski vrt po naročilu
Zimski vrt po naročilu, namenjen za jedilnico.

Kot dodaten razlog, se za zimski vrt po naročilu, odločijo tudi gospodinjstva, ki zimski vrt vidijo kot investicijo. Ustrezno izdelan zimski vrt je namreč “varovalno območje”, ki precej doprinese k varčevanju z energijo. Tako poleti kot pozimi.

Zimski vrt v prvi vrsti služi temu, da pridobite več prostora in svetlobe. “Steklena ovojnica” okrog njega pa obenem deluje tudi kot zaščitni pas za shranjevanje sončne toplote.

Zaradi tega se stroški za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti, zmanjšajo.

Razlika med temperaturo zunanjega zraka in temperaturo zraka v objektu, je pri tistih, ki imajo zimski vrt bistveno manjša, kot v tistih brez njega. Jasno, če je zimski vrt, narejen po vseh predpisih in normativih za to.

Slika spodaj:

Zimski vrt po naročilu
Zimski vrt je “varovalno območje”, ki vam pomaga poleti in pozimi varčevati z energijo.

O primerni lokaciji zimskega vrta

Preden se lotimo izgradnje zimskega vrta, najprej dobro premislimo o lokaciji, kjer bo postavljen.

Zimski vrt na severni strani hiše običajno poleti ne potrebuje dodatne zaščite pred soncem, moramo pa računati na to, da ga bo pozimi verjetno potrebno ogrevati.

Razširitev objekta z zimskim vrtom na južni strani objekta poskrbi za zajemanje sončne energije in toplote za celotno hišo, vendar ga bo v zelo vročih poletnih dneh potrebno zaščiti pred soncem in vročino.

Zimski vrt po naročilu
Primer zimskega vrta postavljenega na zahodni strani hiše.

O namenu zimskega vrta

Pred samo izgradnjo dobro razmislimo, kakšnemu namenu bo zimski vrt služil. Zimski vrt, ki bo služil za razširitev življenjskega prostora potrebuje drugačno opremo, kot tisti, ki služi zgolj kot prostor za prezimovanje vaših rastlin.

Obenem, bomo glede na namen zimskega vrta, zasnovali tudi dostop naravne in umetne svetlobe, morebitne prehode iz zunanje strani, vrsto in material kritine, na koncu koncev pa tudi interier in njegov izgled.

Zimski vrt po naročilu
Zimski vrt kot rastlnjak čez zimo.

Kako poskrbimo za primerno klimo v zimskem vrtu?

Odvisno od namena uporabe, je v zimskem vrtu potrebno primerno poskrbeti za ogrevanje, prezračevanje in zaščito pred soncem.

Zimski vrt se v poletnih mesecih lahko zelo ogreje. Z različnimi pristopi za zaščito pred soncem lahko v njem uživate tudi v poletni vročini. Najpogostejši so:

  • platnene strehe in markize,
  • žaluzije,
  • zasteklitev stekel z visoko odbojnostjo
  • s fizičnimi ali mehanskimi prezračevalnimi napravami.

Toliko za danes 🙂

Če sem kakorkoli pomagal k odločitvi ali boste šli v izdelavo zimskega vrta tudi sami, se priporočam z hitro izdelavo informativne ponudbe tudi sam.

V nasprotnem pa vabim, da se spremljamo še naprej.