» » » 3 primeri polaganja zunanjih talnih oblog iz wpc desk

3 primeri polaganja zunanjih talnih oblog iz wpc desk

Ker smo o prednostih wpc zunanjih talnih oblog (predvsem za različne terase), že govorili v prispevku na povezavi, lahko v nadaljevanju tega prispevka vidite nekaj različnih primerov, kjer pridejo zunanje talne obloge iz wpc desk, najbolj v poštev.

.

Zunanje talne obloge na novi terasi

.

talne obloge
Izdelava nove zunanje terase na betonsko ploščo – pogled na pod konstrukcijo.

.

Na zgornji sliki je najprej prikazan primer polaganja zunanjih talnih oblog na novo izdelano betonsko ploščo. Že iz prispevka, v katerem smo podrobneje razložili postopek polaganja wpc desk (na povezavi), lahko razberete, da mora biti naklon površine, ko gre za polaganje zunanjih oblog na betonsko podlago, najmanj 5 mm na kvadratni meter površine.

Razmak med dvema podložnima letvama mora biti največ 35 cm, na stikih, kjer prideta skupaj dve wpc deski, pa je vedno potrebno podstaviti dve wpc pod konstrukciji.

Zaključki zunanje talne obloge iz wpc desk so zaključne letve v obliki črke L in se ne montirajo ob stene in zidove, ampak samo na odprte dele terase. K montaži in polaganju zunanjih oblog iz wpc desk sodijo tudi zaključni pokrovčki, ki so namenjeni za pokrivanje ravnih delov desk. Število zaključkov je odvisno od količine robnih površin.

Slika po izvedenem polaganju, je prikazana spodaj:

.

zunanje talne obloge
Položena zunanja terasa.

.

Tako položeno teraso lahko pustimo odprto, ker je življenjska doba zunanjih talnih oblog iz wpc desk več kot 25 let, lahko pa jo zapremo z lesenim nadstreškom.

Posebej pripravljen vodnik, za tiste, ki se zanimajo za izdelavo lesenih nadstreškov za terase in avtomobile, je predstavljen na povezavi.

Zunanja terasa na zgornji sliki je iz dvoriščne strani zaključena z betonskimi obrobami, hkrati pa ste lahko na prvi sliki (zgoraj) videli, da je v nižjem (spodnjem) delu betonske plošče, vzidana tudi kanaleta za odvodnjavanje deževnice.

.

Prenova balkona

.

Na spodnji sliki prikazujemo primer prenove povsem dotrajanih, lesenih balkonskih tal v blokovskem stanovanju. Za razliko od klasične, pravokotne oblike, se stanovanje nahaja na robnem delu bloka in je zato balkon, zaključen polkrožno.

Prva slika, spodaj, prikazuje, dotrajan in uničen zunanji balkonski pod:

.

prenova balkona
Dotrajan in uničen balkon.

.

Na drugi sliki, spodaj, je prikazan balkon, po prenovi in zamenjavi desk:

.

zunanje talne obloge na balkonu
Prenovljen balkon.

.

Glede na to, da zunanje talne obloge iz wpc desk ne trohnijo, ne vpijajo vode in so odporne na gnilobe in plesni, bo prenovljen balkon ob normalni uporabi s takšno podlago, dočakal starost 25 let.

Dodatna prednost wpc materiala je v tem, da lahko po njem hodimo bosi, saj se za razliko od lesa, material ne cepi.

WPC (na povezavi angleška razlaga iz Wikipedije) je kratica za wood plastic composite. To je material, katerega osnovni sestavini sta lesna vlakna bambusa in recikliran material termoplastov.

.

Izdelava večje moderne, zunanje in dvignjene terase

.

Na spodnjih dveh slikah lahko vidite primer izdelave večje moderne terase, ki smo jo nekoliko dvignili od tal. Celotna pod konstrukcija je postavljena na betonske nosilce, ker pa vzdolžni razmak med posameznimi letvicami ne sme biti daljši od 35 cm, so le te, oddaljene ena od druge cca. 30 cm.

Celotna zunanja terasa obsega zunanji prostor od ene do druge zidne stene v blokovskem stanovanju v pritličju bloka:

.

zunanja terasa polaganje talnih oblog
Priprava pod konstrukcije.

.

V primerih, ko se namesto wpc talnih zunanjih oblog, vseeno odločimo za lesene talne obloge za terase, je priporočljivo pokrivanje terase. V primeru, kot je prikazan na zgornji sliki, pokrivanje terase, ni potrebno.

Zunanje talne obloge za teraso so debele 25 mm, širina posamezne deske pa je 150 mm. Dobavljive so v različnih dolžinah in sicer 200, 300 in 400 cm, po naročilu pa je mogoče dobiti tudi druge dimenzije.

Delno položeno teraso, prikazuje spodnja slika:

.

zunanja talna obloga

.

Če se tudi vi zanimate za zunanje talne obloge in še posebej, če se tudi sami ogrevate za wpc talne obloge, se priporočamo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti. Z veseljem bomo pripravili ugodno ponudbo tudi za vaš primer.