» » » Moderne kuhinje z otokom

Moderne kuhinje z otokom

Medtem, ko so že v prispevku o šestih osnovnih možnostih razporeditev kuhinjskih elementov in kuhinj v celoti, omenjene moderne kuhinje z otokom, si lahko v nadaljevanju, ogledate nekaj njihovih podrobnosti in primerov.

.

moderne kuhinje z otokom
Primer moderne kuhinje z otokom.

.

Predpogoj za postavitev moderne kuhinje z otokom, je dovolj širok in prostoren kuhinjski prostor.

Če računamo, da meri povprečen, samostoječ, kuhinjski otok v dolžino 120 cm ter, da najmanj na notranji strani kuhinjskega prostora, vsebuje tudi izvlečne kuhinjske predale, med katerimi mora, ko so ti odprti ter nasprotnim kuhinjskim nizom, ostati vsaj 60 cm prostora, mora biti kuhinja po svoji globini, globoka najmanj 310 cm.

Približno 60 cm potrebujemo za prost prehod okrog kuhinjskega otoka, če so na vsaj eni izmed njegovih stranic, odprti izvlečni predali.

Obenem računajmo še na prost prehod do nasprotnega kuhinjskega niza ter standardno globino osnovnega kuhinjskega elementa in hitro bomo ugotovili ali v naš kuhinjski prostor sodi povprečen kuhinjski otok ali pa ga bomo morali nekoliko prilagoditi. V debatah na slovenskih spletnih forumih, boste zasledili, da največ družin, povprašuje po klasičnih kuhinjskih otokih.

Na prvi sliki zgoraj je prikazan primer takšne moderne kuhinje z otokom. Z uporabnimi, izvlečnimi predali je kuhinjski otok, zapolnjen iz notranje strani elementa, zunanja stran otoka je uporabljena za postavitev dveh jedilniških stolov. Delovna plošča na otoku je zamaknjena nekoliko v zunanjost – s tem je omogočena lažja uporaba otoka tudi kot jedilne ali servirne mize.

V drugih primerih boste našli kuhinjski otok kot uporaben kuhinjski element, v katerega so vgrajeni tudi različni gospodinjski aparati.

Na spodnji sliki je prikazan primer takšnega kuhinjskega “polotoka”, v katerega je na sredini vgrajena moderna kuhinjska plošča. Otočne stranice so obdelane v beli barvi visokega sijaja, osnovna delovna plošča pa v naravnih lesnih tonih.

Zelo podobne ideje, s sicer dodatno izkoriščenostjo kuhinjskih otokov tudi kot servirnimi pulti in s predali iz zunanje strani, so predstavljene tudi v prispevku z naslovom Kuhinje s šankom.

.

moderna kuhinja z vgradnim polotokom
Moderna kuhinja z vgradnim polotokom.

.

Zelo posrečena in tudi funkcionalno optimalno izkoriščena, je tudi kuhinja na tretji (spodnji) sliki. V tem primeru je osnovni kuhinjski otok postavljen povsem ob zidno steno, njegova zunanja stranica pa služi kot odprti regali za knjige ob dnevni sobi. O takšnih primerih kuhinj je govora v prispevku, kjer so predstavljene jedilnice in kuhinje (ter tudi dnevne sobe) v enem prostoru.

Osnovni, hrbtni kuhinjski niz služi za vgradnjo pomivalnika, dodaten prostor pa smo za kuhinjo našli tudi s postavitvijo manjše delovno, jedilniške mize v obliki črke L, pravokotno na osnovna kuhinjska elementa.

Desno od njiju se nahaja dodatna, večja in vgradna, kuhinjska omara.

.

kuhinja z otokom
Prostorna in moderna kuhinja z otokom. Povezana z dnevnim prostorom.

.

Dodatne ideje za opremljanje kuhinj in še posebej ideje za izbiro ustreznih materialov iz katerih je mogoče izdelati kuhinjo, boste našli tudi v prispevku o vrstah materialov za kuhinjsko pohištvo, sicer pa si lahko še več kuhinj ogledate tudi na naši spletni strani.