» » » Ali so barve v otroški sobi pomembne?

Ali so barve v otroški sobi pomembne?

Rojstvo otroka, razvoj in njegovo odraščanje prinese v življenje starša ogromno sprememb in odločitev, ki jih mora modro sprejemati, saj je predvsem na starših, kakšno pot vedenja, interesov in način spoznavanja sveta bo otrok ubral. Marsikdo si misli, da je barva pač neka malenkost, ki ji ni treba posvetiti pozornosti. Toda, kot boste v nadaljevanju prebrali, nam barve pomenijo več kot se marsikdo v tem trenutku zaveda. Barve vplivajo na naše razpoloženje, razvoj in zdravje ter s tem na celotno življenje, zavestno in podzavestno.

.

ali so barve v otroški sobi pomembne

.

Svet se vrti okoli barv

.

Že sama narava nam ponuja širok spekter barv, ki se z letnimi časi spreminjajo in nas s tem spominjajo, da je življenje okoli nas. Barve prebujajo naše čute. V vsakem letnem času se počutimo drugače. Na primer, poleti se počutimo modro in rumeno, saj so v naših mislih in nosu le morje, sonce in seveda krema za sončenje. V naših mislih so dopust, sprostitev, tekanje z otroki po pokošeni travi, slana voda v ušesih …

A tudi vas vse to navdaja z radostjo?

Vidite, že sama misel na vse te barve vas poživlja. Različne barve različno vplivajo na nas. Samo poglejte, kako s pridom barve izkorišča reklamna industrija. Resnično se potrudijo, da nam reklame prav padejo v oči. Naredijo jih barvno očem prijetne in vpadljive. Nekatere barve nas umirjajo, nekatere poživljajo, druge vzpodbujajo domišljijo, pomagajo, da se lažje izražamo, nekatere v nas prebudijo delovni zagon, druge nas polenijo … Barve imajo vlogo tudi v kulturah in religijah. Najbolj poznana nam je feng shui.

.

.

Otroci in barve

.

Kakor mi, se tudi otroci odzivajo na barve. Že dojenčki zaznavajo kontraste, na začetku črno belo, po 4. mesecu pa tudi ostale barve.

Narejenih je bilo ogromno raziskav in študij, kjer so potrdili, da so barve zelo pomembne za otrokov razvoj. Samo spomnite se, kako se njihove očke popolnoma izgubijo v otroških slikanicah. Ob listanju debelolistnih slikanic se vsak otrok nasmeji. Ne morejo se jih naveličati. Znova in znova nam z njimi zlezejo v naročje, jih prelistavajo in zraven veselo žlobudrajo

Vrtci so živobarvno poslikani, polni velikih barvnih likov, blazin in pohištva. Tam se otroci počutijo prijetno in jim zato ni dolgčas. Torej se moramo starši potruditi, da v prostor, kjer se bo otrok igral in spal, vnesemo primerne odtenke, da se bo počutil prijetno in konstruktivno.

.

.

Barve izberite glede na otrokov značaj

.

Starši seveda najbolj poznamo svojega otroka, lahko pa povprašamo še vzgojiteljico v vrtcu, saj v bistvu preživi z vašim otrokom polovico dneva.

To je zelo pomembno, saj lahko napačna izbira:

  • zatira otrokove sposobnosti
  • moti koncentracijo
  • povzroča nespečnost in hiperaktivnost
  • pretirano pomirja

V otroški sobi se je potrebno izogibati črne, sive in rjave barve na večjih površinah, saj je otroci ne marajo. Uporabimo jo v primeru poslikav, pa še to samo za kakšne tanjše obrobe. Rjavo pa je seveda lahko pohištvo, naj bo veliko naravnega lesa. Da pa ne bo preveč monotono, pa lica predalov in vrat popestrimo še z drugimi živahnimi barvami.

V pleskanje in izbiro pohištva njihovega malega raja, jih moramo obvezno vključiti. Naj naredijo kakšno packo, izberejo ali si želijo posteljo, na katero lahko splezajo, ali jim je ljubše pri tleh, odtis rokice, ali pa naj sami določijo, da bo slonček vijolične barve. Zakaj pa ne? To je njihov otroški svet. Kasneje, ko bodo že v najstniških letih, jim bo tisti vogalček, še posebej vedno pri srcu. Verjemite.

.

Barve, ki pridejo v poštev in njihov pomen

.

RUMENA je zelo pozitivna barva, saj je barva sonca. Poživlja nas in spodbuja koncentracijo, kreativnost, komunikativnost in motoriko. Ima dober vpliv na dihalne organe in živčevje. V poštev pride prav vsepovsod v stanovanju.

.

ZELENA je naravna barva, ki simbolizira harmonijo. Ni je dobro kombinirati s črno, rumeno in vijolično. Pomaga pri nespečnosti in glavobolu. V otroških sobah, predvsem v sobah dojenčkov, je zelo primerna predvsem v nežnih pastelnih barvah. Z njo pripomoremo dojenčku, da lažje zaspi.

.

RDEČA je ognjena barva in barva strasti. Ker spodbuja aktivnost, lahko v pretirani meri povzroča nemir in nespečnost pri otroku. Ni primerna tudi za otroke, ki imajo že po naravi preveč energije in ni primerna za  sobe dojenčkov.

.

MODRA deluje sproščujoče in spodbuja natančnost, razumskost, spomin in zrelost. Spada med top barve, ki so primerne za otroško sobo, saj se ob tej barvi otroci lažje skoncentrirajo in učijo. Ima zelo visok spekter odtenkov: turkizna, kraljevsko modra, mornarsko modra, indigo, pastelno modra, ledeno modra …

.

VIJOLIČNA je barva razkošja, domišljije, skrivnostnosti, lahko pa povzroči potrtost in melanholijo, če je uporabimo preveč. Primerna je za otroške sobe, ker spodbuja domišljijo in potrpežljivost. Najbolje jo je uporabiti v pastelnem tonu.

.

ORANŽNA je zelo topla in življenja polna barva. Spodbuja delavnost, veselje in osebnostno rast. Če je vaš malček zaspanček, mu bo v pomoč pri jutranjem vstajanju. Zdravstveno je zelo krepilna za pljuča, apetit, trebušno slinavko in srce.

.

ROZA je barva topline in nežnosti in jo lahko mirne volje uporabimo vsepovsod po malo. Ja, tudi v fantovski sobi.

.

BELA  je nevtralna in umirjena barva, ki je primerna prav vsepovsod. Če je uporabimo preveč, pa lahko deluje preveč hladno in nas spominja na bolnišnico. Najprimernejša je za strop in zidove, ki jih zakriva večja omara ali regal ali z njo naredimo trak na zidu, na katerega lahko prilepimo stenske nalepke, obesimo fotografije ali ga lastnoročno poslikamo sami ali otrok.

Ko se res poglobimo, opazimo, da so barve resnično zelo pomemben element v našem življenju. Spreminjajo naše razpoloženje, aktivnost in vplivajo na zdravje. Preden se lotimo pleskanja otroške sobe, moramo dobro premisliti in preučiti tudi kakšno literaturo in svojega otroka, saj lahko močno »usekamo mimo«. Zelo pomemben faktor je tudi svetloba. le s pomočjo prave svetlobe prostor zažari in prežene sivine.

Dobro premislite in uživajte v skupnem ustvarjanju.