» » » Blok kuhinje in zakaj bi jo imeli

Blok kuhinje in zakaj bi jo imeli

Vsaka prava gospodinja si danes želi krasno, prostorno kuhinjo, v kateri bo lahko z veseljem kuhala in pripravljala številne dobrote za svojo družino in goste. A naj vam zaupamo, da ogromna kuhinja danes ni več edina in tudi ne vedno najbolj ustrezna ter učinkovita izbira. Odločite se za blok kuhinje!

Številni namreč prisegajo na blok kuhinje, ki so odlična alternativa klasičnim kuhinjam z mnogo prednostmi. Kompaktna zasnova namreč lahko prihrani dragoceni prostor, je stroškovno ugodnejša in ustvari učinkovitejšo delovno območje, v katerem pripravljamo hrano in kuhamo.

V spodnjem prispevku preberite, kaj so sploh blok kuhinje, kakšna je njihova kakovost, kje so najbolj uporabne in katere so glavne prednosti.

Kaj so blok kuhinje in kje se najbolj pogosto uporabljajo?

Blok kuhinje so manjše ali mini kuhinje, ki jih namestimo predvsem tja, kjer imamo bodisi prostorsko stisko ali pa v prostoru ne bivamo vsak dan. Idealne so torej za :

  • garsonjere ali manjša stanovanja
  • vikende
  • aparatmaje
  • kot začasna rešitev na deloviščih
  • poslovne prostore
  • študentske sobe
Estetska kuhinja v barvi lesa (VIR 1)

Blok kuhinje so večinoma že vnaprej zasnovane oz. sestavljene, določena podjetja pa ponujajo tudi možnost dodatnih elementov oz. prilagoditev glede na vaše zahteve za že tipske blok kuhinje. Blok kuhinja je lahko sestavljena zgolj iz dveh elementov ali pa večih – odvisno od vaše prostora oz. želja. Najpogosteje so blok kuhinje oblikovane za eno steno, na voljo pa imate tudi kotne – spet odvisno od proizvajalca.

Kakšno je razmerje med kakovostjo in ceno blok kuhinj?

Vsekakor je blok kuhinja zaradi manj elementov in že vnaprej pripravljene tipske zasnove bistveno cenejša od klasičnih kuhinj. Osnovno oz. manjšo blok kuhinjo boste tako lahko dobili že za neverjetnih 200 evrov. Naj pa na tem mestu poudarimo, da zaradi cene prav nič ne „trpi“ kakovost.

Oz. če povemo po domače – blok kuhinje kvalitetnih proizvajalcev so ravno tako odlične kot njihove klasične, večje kuhinje.

V kolikor pa se odločite za dobavitelja vprašljive kakovosti žal ne moremo zagotoviti niti, da bo kakovostna njihova najdražja kuhinja, kaj šele mini kuhinje. Pomembno je torej izbrati preverjene proizvajalce, ki imajo za sabo leta izkušenj in dobrih referenc.

Blok kuhinje niso samo kakovostne, ampak tudi po izgledu nič ne zaostajajo za klasičnimi kuhinjami. Danes tako na trgu lahko najdete krasne blok kuhinje za vsak okus – izbirate lahko med elegantnimi, sodobnimi, rutikalnimi, modernimi slogi …

Materiali, ki se uporabljajo za blok kuhinje

Lahko bi rekli, da imajo mini blok kuhinje vse lastnosti maksi kuhinj. Tako lahko kupite blok kuhinje, kjer so osnovni, sprednji elementi iz:

  • iverne plošče – iverala
  • različnega kakovostnega masivnega lesa (hrast, češnja, bukev …)
  • mediapana
  • oplemenitene plošče
Izbirate lahko med številnimi barvami delovnih površin (VIR 1)

Vse kuhinje so seveda opremljene tudi s klasičnimi delovnimi pulti po vaši izbiri (iz naravnega masivnega lesa, tehničnega kamna, granita) ter belo tehniko, ki jo lahko izberete sami.

Osnovni elementi so tudi ustrezno lakirani oz zaščiteni. Pri večini proizvajalcev oz. dobaviteljev lahko izbirate med številnimi barvami tako sprednjih elementov kot pulta, izbereta pa tudi način oz. končni izgled lakiranja.

Kakovostne blok kuhinje se ponašajo tudi z mehkim zapiranjem predalov, vključujejo pa vodila in okovja priznanih proizvajalcev.

Glavne prednosti, s katerimi se ponašajo blok kuhinje

Stroškovno ugodne

Kot smo že zapisali, ker so blok kuhinje tipske, so cenovno izjemno ugodne in privlačne za vsak žep.

Prihranek prostora

Opremisidom z blok kuhinjo in prihrani dragocen prostor – sploh če boste izbrali enostensko blok kuhinjo.Vsa delovna območja, kot so umivalnik, kuhalnik, hladilnik in pomivalni stroj, so namreč vzdolž ene stene. To pušča veliko prostora za jedilno mizo ali, alternativno, kot odprt dnevni prostor.

Enostenska blok kuhinja prihrani ogromno prostora (VIR 1)

Oblikovno elegantne

Z blok kuhinjo ne kupite nečesa osnovnega in površnega, ampak imate lahko ravno tako stilsko in oblikovno dovršeno kuhinjo po vašem okusu.

Idealne za ozke prostore

Blok kuhinja za eno steno je idealna za dolge ozke prostore, v katerih kuhata samo ena ali dve osebi. Treba je samo paziti, da se učinkovito uporablja delovna območja. Npr. da je umivalnik nameščen med hladilnikom na enem koncu in kuhalno ploščo na drugi strani.

Manj čiščenja

Tudi čiščenje je včasih lahko pomemben faktor za vse tiste, ki se tega opravila ne lotijo prav radi. Zaradi manj elementov in manjše površine je torej posledično manj čiščenja. Super, kajne!

Sklep

Blok kuhinja je torej v sodobnem svetu odlična rešitev tako z vidika kakovosti in funkcionalnosti kot tudi dovršenega oblikovanja. Priročna je za številne primere in situacije, v vse več primerih pa je zaradi zgoraj opisanih lastnosti tudi ne samo alternativa, ampak kar prva izbira.

VIR (1) Opremi si dom