» » » Fantastično zanimive in ugodne rešitve za dnevne sobe

Fantastično zanimive in ugodne rešitve za dnevne sobe

Že iz preteklosti veljajo dnevne sobe za osrednji družbeni in družinski prostor. In že od nekdaj velja, da si dnevne sobe po eni strani želimo opremiti prostorno in funkcionalno, po drugi strani pa še posebej pri njih pazimo na praktičnost in uporabnost.

.

O opremljanju dnevnih sob na splošno

.

Še posebej v zadnjih letih, ko sodobno gradnjo in zasnovo notranjih prostorov, spremlja povezanost le teh z ostalimi bivalnimi prostori, velja, da želimo dnevne sobe opremiti v stilu in skladno s pohištveno linijo, ki jo prinašamo iz drugih prostorov.

Tako želimo po eni strani v dnevnih sobah najti prostor za foto albume, knjižne in multimedijske zbirke, spominske reči iz potovanj ter tudi garderobo, po drugi strani pa nas mika sodoben in minimalističen trend, s katerim dnevne sobe ne “okrancljamo” preveč.

Dodatne informacije: Dnevne sobe – vse o njih (kako jih opremimo, kako izberemo pohištvo, kakšni stili dnevnih sob obstajajo, kako adaptiramo dnevno sobo,…)

.

Moderne dnevne sobe

.

Predvsem za opremljanje moderne dnevne sobe, je danes značilno, da le te vsebujejo prej manj kot več, elementov in raznovrstnih sestavov za dnevne sobe, posamezni pohištveni kosi, pa so izdelani v minimalističnem stilu, premišljeno in z veliko več poudarka na detajlih in okraševanju.

Sodobni regali za dnevne sobe so tako npr. razpršeni po celotnem dnevnem bivalnem prostoru, v obliki knjižne ali druge stenske police, ostala oprema in dekoracija dnevne sobe (klubske mizice, počivalniki,…) pa se estetsko in funkcionalno prilagaja osnovnemu pohištvu v dnevnem prostoru.

Sodeč po zanimanjih za sodobno opremljene dnevne sobe, med vsemi povpraševalci, še vedno prednjačijo bele dnevne sobe, sicer pa večina tistih, ki prenavlja svoj dnevni prostor, povprašuje tudi za posamezne kose pohištva in ne zgolj za celotno prenovo.

Opaziti je tudi, da v vedno več sodobnih dnevnih sob, ljudje zelo radi nameščamo raznovrstne masažne stole, počivalnike, knjižne omare, vgradne omare in ostale nepremične in premične lesene regale. Predvsem med počivalniki, je v zadnjem času, opaziti porast zanimanja predvsem za počivalnike v obliki gugalnikov, kompaktne počivalnike, počivalnike z dodatnimi podnožniki ter masažne počivalnike.

.

tipska dnevna soba
Tipski sestav dnevne sobe, ki ga je mogoče prilagajati.

.

Še desetletje nazaj je veljalo, da v dnevnih sobah najdemo tudi prostor za garderobo in plašče, ki jim drugje v stanovanju ne najdemo prostora. Zato ni malo rešitev in opremljenih dnevnih sob, ki zraven večjih minibarov ter ostalih dnevnih komod, vsebujejo tudi večje garderobne in vgradne omare.

Podobno kot za ostale regale dnevne sobe, se je v nedavni preteklosti izoblikovala tudi potreba po izdelavi osrednjih pohištvenih dnevnih regalov,  po merah multimedijskih naprav.

A tudi na tem področju so predvsem zadnja leta prinesla spremembe. Zraven večno zaželenih barv svetlih tonov so elementi v dnevnih sobah začeli dobivati tudi drugačno podobo. Zaradi vse večjih ravnih tv zaslonov ter vse manjših, a zmogljivejših avdio naprav, se tudi sodobno pohištvo za dnevne sobe, prilagaja sodobnih trendom.

K tradicionalnim napravam, ki jih postavimo v dnevno sobo, sodobni elementi zahtevajo vse več odlagalnih površin za mrežne, internetne ter računalniške naprave, avdio zvočnike unikatnega izgleda ter skladnost s sodobnimi materiali.

.

dnevna soba les
Primer dnevne sobe v lesnih tonih.

.

O obliki in barvah osrednjih
elementov dnevne sobe

.

Če smo bili še leta nazaj v dnevnih sobah navajeni večjih garderobnih in ostalih pohištvenih regalov (npr. komode, osnovni dnevni regali), sodobni trendi opremljanja dnevnih sob narekujejo razgibano razporeditev elementov, igro z barvami ter igro in pisanost med samimi materiali.

Obenem dnevnih sestavov ne definira več samo njihova usklajenost z barvami ostalega pohištva v dnevni sobi, temveč pri izbiri dnevne sobe, vse večjo vlogo igrajo materiali, primerni na otip.

Nizki regali v spodnjih vrstah pohištvenih elementov so razgibani in različno globoki. Pogosto barvno usklajeni z materiali tal v dnevni sobi. Nanje sodi osrednji televizijski sprejemnik ter dva sprednja zvočnika za popolno zvočniško in avdio izkušnjo, ki jo prinaša vse več naprav, ki nudijo prostorski zvok.

Ostali sestav regalov je razporejen razgibano in ne sodi nujno zgolj na osrednjo steno, kjer se nahaja televizor. Viseči elementi dnevne sobe se lahko dopolnjujejo v različno razgibanih vertikalah ter v odvisnosti od namena uporabe, z različnimi materiali ter površinskimi obdelavami, le teh.

.

dnevne sobe
Dnevne sobe po meri naročnikov.

.

Dnevne sobe živih barv

.

Nedvomno prav posebno mesto pri opremljanju dnevnih sob, predstavljajo dnevne sobe, ki jih želimo navdahniti z živimi in energijskimi barvami. Pri spogledovanju z njimi bomo dinamično in živahno dnevno sobo dobili s kombiniranjem močnih barv na frontah dnevne sobe, razgibano postavitvijo elementov (tako po širini, globini, kot izgledu) ter s pogumnim in drznim pristopom k barvam, ki jih bomo namenili ozadju dnevne sobe.

Rdeči lahko kombiniramo rumeno, vse skupaj pa začinimo s pohištvom v svetlih, naravnih tonih.

Osrednji, nizki pohištveni element pri tleh lahko pogumno poglobimo in opremimo z dodatnimi izvlečnimi predali.

.

dnevne sobe žive barve
Cenovno izjemno ugoden dnevni sestav živih barv.

.

V lesu, toplo in domače

.

Prav enak sestav s poljubno in drugačno razporeditvijo ter zasnovo elementov je mogoče kombinirati v lesnih barvah. V dnevne sobe, v katerih smo priča klasičnemu in tradicionalnemu izgledu sedežnih garnitur, tradicionalnemu izboru parketa oz. laminatnih tal, zelo pristoji izbor lesnih dekorjev naravnega izgleda. Le ti, v tesni povezavi z dodatnim dekorjem na stenah (okvirji slik, dodatne police), našo dnevno sobo naredijo prijetno toplo in sproščujočo.

Po potrebi lahko takšnemu sestavu poljubno dodajamo število dodatnih izvlečnih regalov, dodatnih visečih elementov ter število samostoječih omaric in polic.

.

dnevne sobe les
Dnevne sobe v lesnih barvah.

 

.Sestav moderne dnevne sobe

.

Moderne dnevne sobe krasi prostornost in občutek zračnosti, kljub temu, če naš prostor potrebuje več elementov. Nizke regale v spodnjem nizu dnevne sobe lahko v tem primeru poljubno raztegnemo po celotni širini dnevne sobe ter uporabimo sveže in naravne pastelne barve. Njihov vrh pa dopolnimo s po meri izdelanim regalnikom z odprtimi policami v naravnem lesu.

Del stene lahko zapremo s predali s krilnim zapiranjem vrat, ki jih opremimo z motnim belim ali barvnim steklom.

.

moderni elemnt dnevne sobe
Elementi moderne dnevne sobe, ki jih je mogoče poljubno razporejati.

.

Dodatni elementi dnevne sobe

.

Osnovni, multimedijski prostor dnevne sobe, se od prostora do prostora, ki ga imamo na voljo, razlikuje. Zato so sodobne dnevne sobe vse bolj podvržene tudi opremi dnevne sobe na način, da ta tudi iz praktičnega in funkcionalnega vidika zadovolji uporabnika.

Nemalo dnevnih sob se zato opremlja tudi s pohištvom, ki ga uporabimo kot opremo dodatnega in delovnega, popoldanskega prostora s pisalno mizo in knjižnimi regali. V drugih dnevnih sobah bomo našli večje omare za shranjevanje plaščev, garderobe ali posteljnine.

V tretje bomo zaradi povezanosti dnevne sobe z ostalimi prostori, namenili osrednji element jedilniškega prostora in vanj shranili priljubljen servis in krožnike.

Nekateri bodo za opremo svoje dnevne sobe potrebovali zgolj dodatne police, knjižne regale in manjše omarice.

.

omara dnevne sobe
Osrednji sestav dnevne sobe z dodatno knjižno omaro z odprtimi policami.

.

O primernosti tipov in barv regalov za dnevne sobe

.

Trend, ki ga bomo zasledovali pri opremljanju dnevne sobe, bo v najpogostejših primerih sledil trendu celotne opreme ostalih bivalnih prostorov. Če smo pristaš minilamizma v kuhinji, bomo le tega nadaljevali v dnevni sobi.

Če nam je pri srcu izbor žlahtnejših, živih in močnejših barv v jedilnici, bomo ta ton, nadaljevali tudi v prostoru, ki ga namenimo druženju in zabavi z gosti.

Pri sodobni gradnji in zasnovi dnevnih sob, se le te, vse več odpirajo in nadaljujejo v pokrite letne terase in zimske vrtove. Zračnost, prostornost in svetlobo, ki jo prinašajo sodobne zasnove dnevnih prostorov, bomo ohranili z izborom svetlih in naravnih tonov tudi pri pohištvu. Ličnice predalov, ki jih imamo namen zapreti, bomo opremili v belem ali bež visokem sijaju. Takšnim lahko kombiniramo naravne, tople in prijetne tone v odtenkih lesnih letnic.

V želji za vidnim in razstavljenim dekorjem, jedilnim servisom ali preprosto vidnimi spominki iz potovanj, lahko za del ličnic izberemo steklo. Vazam za rože, knjigam in fotoalbumom bomo namenili predvsem odprte police in enostavne regalne rešitve. Ki jih lahko poljubno montiramo na stene dnevne sobe ali prehodne stene med dvema prostoroma.

.

opremljanje dnevne sobe
Ličen in moderen dnevni sestav, ki ga je mogoče poljubno prilagoditi dimenzijam prostora.

.

Za posebej moderen videz in izgled celotnega dnevnega ambienta bomo poskrbeli še z ustreznim izborom barve tal in sten v dnevni sobi. Sivim tonom in svetlim barvam se poda klasično belo pohištvo s temnejšo sedežno garnituro ter kombinacijo naravnega lesa na stranicah pohištvenih elementov.

.

moderna dnevna soba
Moderna dnevna soba s pohištvenim sestavom, ki ga je mogoče poljubno oblikovati.

.

Pogosto težavo pri iskanju osrednjega dnevnega pohištvenega elementa predstavljajo tudi dimenzije in zahteve sodobnih avdio in video naprav, ki z vsako generacijo in posodobitvijo prinašajo v stanovanja vse večje tv zaslone in zahteve po hitrem spreminjanju in prilagajanju samih pohištvenih elementov.

V ta namen bomo elegantno rešitev za opremo, ki obdaja naše okno v svet, našli v dnevnih sestavih, ki jih je mogoče poljubno (v odvisnosti od razpoložljivosti zidnih sten ter v odvisnosti od velikosti diagonale tv sprejemnika) sestaviti in z njimi oblikovati celoten izgled pohištvenega sestava (slika zgoraj).

.

dnevna soba in stavbno pohištvo
Stilska dnevna soba v belem.

.

Fantastične kontraste in celostno ujemanje pohištvenega sestava dnevne sobe lahko dosežemo tudi s premišljenim kombiniranjem barv dnevnega sestava in stavbnega pohištva. Na sliki zgoraj je prikazano hrbtišče dnevnega sestava, ki tako po barvah kot izboru materialov ustreza vratnemu krilu pri vstopu v dnevni prostor.

Osrednji pas v beli barvi visokega sijaja na vratnem krilu se v enakem odtenku nadaljuje na pohištvenem sestavu v nižjem in levem delu dnevnega sestava. Hrbtišče je v temnem, lesnem izboru.

.

Vgradni dnevni elementi in rešitve za celotno steno

.

V nekaterih primerih nam sam prostor omogoča, da posamezne stene dnevne sobe v celoti izkoristimo z estetsko izdelanimi in prostoru prilagojenimi elementi, po meri.

Hrbtišče dnevnega sestava je še posebej priljubljeno v izrazitih in poudarjenih, vidnih letnicah, ki se kombinirajo z belo barvo, visokega sijaja. Za kontrast in pridih sodobnosti lahko beli v visokem sijaju dodamo steklo.

.

dnevni sestav z vidnimi letnicami na hrbtišču
Moderen sestav dnevne sobe za celotno steno.

.

V kolikor si želite našega predloga opremljenosti dnevne sobe ter izdelave informativne ponudbe za vaš dnevni sestav, kombiniran z elementi iz našega programa, se priporočamo.