» » » Pogovarjali smo z g. Erihom Medvedom, lastnikom podjetja Mizarstvo Medved

Pogovarjali smo z g. Erihom Medvedom, lastnikom podjetja Mizarstvo Medved

Napisano v: Blog, Btb, Pogovori | 0
Pozdravljen, čisto za ogrevanje. Iz vaše spletne strani je razvidno, da se z mizarstvom, ukvarjate od leta 1974, se pravi polnih 40 let. Kako bi opisali svojo zgodbo? Kako se je začela?

Mizarstvo Medved je družinsko podjetje, ki ga je leta 1974 ustanovil moj oče Franc Medved. Na začetku smo izdelovali predvsem izdelke iz masivnega lesa, vhodna in notranja vrata, stopnice, balkonske ograje ter ostalo notranjo opremo. Z razširitvijo poslovnih prostorov, nakupom sodobne opreme ter pridobivanjem novih znanj smo našo ponudbo kontinuirano dopolnjevali in nadgrajevali.

dober mizar mizarstvo krško
Proizvodni obrati Mizarstva Medved.

Ljubezen do ustvarjanja mizarskih izdelkov in opreme ostaja v naši družini. V letu 1991 sem vodenje podjetja prevzel sam ter ponudbo izdelkov razširil s proizvodnjo pohištva po meri in izdelavo opreme za poslovne prostore. S postopnim uvajanjem računalniško podprte tehnologije (CNC stroji) v proces izdelave notranje opreme smo nadgradili tudi tehnološki potencial podjetja, saj lahko danes naročnikom zagotovimo izredno natančno in kakovostno izdelavo in smo kos prav vsakemu izzivu.

V čem se Mizarstvo Medved trudi biti drugačno od drugih? V čem je vaša “skrivnost” uspeha? Po čem vas prepoznano stranke?

Pohištvo in notranjo opremo izdelujemo iz različnih materialov, saj nam najmodernejša tehnologija omogoča, da realiziramo različne želje stranke. Izdelki so prilagojeni potrebam in zahtevam individualnih ali poslovnih naročnikov, ki jim nudimo celovite rešitve pri opremi bivalnih ali poslovnih prostorov.

Našim strankam zagotavljamo različne možnosti sodelovanja, in sicer tako izdelavo opreme po načrtih naročnika, kot tudi sodelovanje z arhitekti in oblikovalci notranje opreme. Še posebej bi želeli izpostaviti našo ponudbo »na ključ«, kjer strankam zagotovimo idejno zasnovo projekta in celovito realizacijo od izdelave do montaže za praktično vsa področja notranje opreme.

dober mizar mizarstvo krško

Kako ocenjujete stanje v mizarstvu? Še posebej v luči časov, ko velja ekonomska kriza, ko je brezposelnosti vse več, ko kupna moč pada? Kako se pravzaprav vi “borite” na trgu? Na kaj stavite?

Stanje na področju pridobivanja večjih mizarskih poslov v Sloveniji je v zadnjih letih resnično zelo problematično. Propad velikih gradbincev, zniževanje kupne moči prebivalstva, zmanjšanje investicij v javnem sektorju in državnih podjetjih je pustilo posledice tudi v delovanju našega podjetja. Zaradi vsega navedenega smo se v pretežni meri usmerili v pridobivanje večjih in kompleksnejših poslov izven Slovenije. Sodelujemo z različnimi  poslovnimi partnerji, ki opremljajo hotele, apartmaje, bolnišnice in ostale objekte. Z odličnimi referencami smo si pridobili sloves zaupanja vrednega podjetja, ki ga odlikujejo prilagodljivost, poslovnost, vrhunska izvedba ter odzivnost in spoštovanje.

 dober mizar mizarstvo krško

Če prav razberem, je vaša dejavnost močno povezana z udejstvovanjem na tujih trgih. Kako ste prišli do njih? Kako vam uspeva na tujem trgu držati korak s konkurenco? Še posebej, ker je ta, tam, najbrž še bolj neizprosna.

Seveda, veliko večino naših prihodkov ustvarimo na tržiščih izven Slovenije. Naše izdelke lahko vidite v različnih objektih v Nemčiji, Angliji, Avstriji, Franciji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter tudi drugje. Na globalnem trgu se seveda srečujemo s ponudniki iz celega sveta. Naročniki se danes zelo zavedajo, da na področju prodaje mizarskih izdelkov in storitev trenutno ponudba presega povpraševanje, zato so pogajanja glede cen zelo kompleksna in zahtevajo veliko argumentov in pojasnjevanj. Vseskozi si močno prizadevamo, da izpolnimo sprejete dogovore, kar naročniki zelo cenijo.

dober mizar mizarstvo medved

Kako bi opisali domačo, slovensko mizarsko sceno? Kje so priložnosti? Kje imajo slovenski mizarji rezerve? Kaj lahko izboljšamo?

 V Sloveniji je trenutna situacija nekoliko specifična. Zaradi padanja kupne moči se veliko potencialnih kupcev pri izdelkih notranje opreme in stavbnega pohištva nagiba k manj kakovostnim in včasih morda tudi ekološko manj prijaznim serijskim izdelkom, ki jih nudijo posamezni trgovci s pohištvom v velikih nakupovalnih centrih. Pri navedenih proizvodih je seveda na prvem mestu samo in izključno cena. Ko mi stranke včasih prinesejo različne letake s takšnimi izdelki, se velikokrat sprašujem, kako in kje je mogoče izdelati takšen izdelek.

Tradicija slovenskega mizarstva je dolga in vseskozi smo proizvajali kvalitetne, okolju in ljudem prijazne in oblikovno dovršene proizvode. Predvsem je pomembno, da mizarji znajo kupcem na primeren način predstaviti svoje izdelke in podrobno razložiti razlike med mizarsko oz. unikatno izdelanimi proizvodi, ki jih izdelujemo mizarji iz različnih materialov  ter serijsko izdelanimi izdelki, ki jih ponujajo v pohištvenih salonih.  Obleka, ki je izdelana po meri za točno konkretnega naročnika pri krojaču, je zaradi drugačnega načina proizvodnje običajno vedno nekoliko dražja, kot sicer »podobna« v trgovini.

dober mizar mizarstvo krško

Kako bi opisali slovenskega kupca in odnos le tega do naročanja mizarskih izdelkov in storitev. Predvsem v povezavi z vele trgovskimi pohištvenimi centri, ki so preplavili Slovenijo z obilo pohištvene opreme.

S propadom slovenske lesne industrije v zadnjih nekaj letih, je prišlo do bistvenih sprememb tudi na področju ponudbe pohištvenih izdelkov. Na tržišču je ogromno pohištvene opreme, ki jo nudijo različni trgovci. Kot sem že dejal, je pri, vsaj nekaterih izdelkih, v večini primerov najpomembnejša cena. Prodajno osebje v velikih centrih velikokrat stranki, izdelka z nekoliko višjo ceno, ne zna ali ne more predstaviti na primeren način, saj za to nima dovolj časa. Odločitev za opremo kuhinje, dnevne sobe, otroške sobe ali poslovnega prostora je zelo pomembna, zato je treba stranki prisluhniti, jo razumeti in ji na primeren način predstaviti možnosti in rešitve glede izbora notranje opreme.

Opažam, da se kupci vse bolj zanimajo za celovito ureditev bivalnih in poslovnih prostorov. Naše stranke zelo dobro poznajo nove materiale, sledijo novostim pri oblikovanju in upoštevajo modne trende. Velikokrat nam kupci prinesejo že izdelane idejne rešitve glede videza notranje opreme, včasih jim predloge izdelamo pri nas.

Pogosto pri našem delu sodelujemo z arhitekti in oblikovalci notranje opreme, ki s svojim strokovnim pristopom našim strankam pripravijo uporabne in oblikovno dovršene rešitve. Včasih si stranke relativno težko predstavljajo, kako bo videti njihova oprema v stanovanju ali hiši. Pri tem so nam v veliko pomoč različna računalniška in grafična 3D orodja, s katerimi lahko našim strankam zelo nazorno prikažemo in predstavimo bodoči videz notranje opreme v njihovem stanovanju ali hiši.

dober mizar mizarstvo medved

Za konec. Vaše sporočilo bralcem? 

Tudi v prihodnosti želimo našim naročnikom nuditi še bolj drzne, kreativne in uporabne rešitve pri zasnovi in proizvodnji notranje opreme, vrhunske materiale, najvišjo kakovost izdelave ter popolnost naše ponudbe, saj je zadovoljstvo naročnika naša najpomembnejša zaveza.

Hvala

.

Vsi pogovori

Ste mizar ali opremljevalec? Intervjuvamo lahko tudi vas – brezplačno.