» » » Nasveti za pravilno izbiro mize in stolov za vašo jedilnico

Nasveti za pravilno izbiro mize in stolov za vašo jedilnico

Jedilnica je srce vašega doma, kjer vsak dan postrežete s hrano in se lahko dolgo v noč zabavate ob dobri večerji. Zato za prijetne trenutke skrbno izberite udobno pohištvo.

V prispevku preberite, na kaj vse morate biti pozorni pri izbiri jedilne mize in jedilniških stolov.

Dimenzije mize

Med številnimi dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri jedilne mize, je eden najpomembnejših prav velikost. Velikost določa primernost in uporabnost pohištva v vašem prostoru. Bodite pozorni tudi na to, da bo imela oseba za mizo dovolj prostora, da ji bo udobno. Razmislite o tem, koliko oseb bo običajno sedelo za mizo in to upoštevajte pri nakupu. Če imate goste samo občasno, je smiselna izvlečna miza, ki prihrani kar nekaj prostora.

jedilna-miza-ethan

Razmerje med velikostjo mize in prostorom

Pravo razmerje med velikostjo pohištva in razpoložljivim prostorom poudari videz in funkcionalnost prostora. Majhna miza v velikem prostoru morda ne bo zapolnila prostora, kot bi želeli, velika miza pa pod drugi strani v majhnem prostoru povzroči občutek utesnjenosti. Ne zanemarite torej tega pomembnega dejavnika, ki lahko vpliva tudi na prijetno počutje v jedilnici.

Da boste lahko izbrali ustrezno veliko jedilno mizo, skrbno izmerite jedilnico. Medtem ko se odločate o tem, kam postaviti mizo, razmislite o poziciji obstoječega pohištva, kot so različne omare in police. Preverite, ali bo mogoče odpreti vrata ali predale, če bo na želenem mestu stala miza.

Razmislite tudi, kako boste dobili mizo v prostor, če imate ozke hodnike in vrata. Svetujemo da skicirate načrta območja, vizualizirate postavitev, nenazadnje pa lahko tudi označite velikost mize na tleh s tapetnim trakom. Za pomoč se lahko obrnete na strokovnjake Opremisidom.

Jedilna-miza-Trump

Udobno sedenje pri mizi

Sicer je prijetno druženje in klepetanje pomembno, a je, kot smo že omenili, bistveno, da imajo vsi za mizo dovolj prostora za komolce, ne da bi se počutili utesnjeno. Vaša izbira jedilniških stolov bo tudi vplivala na razpoložljivi prostor. Če npr. potrebujete veliko mizo, vendar je prostor omejen, uporabite klop namesto stolov in tako pridobite nekaj dragocenega prostora. Ko za mizo ne boste sedeli, klop preprosto umaknete pod mizo.

Prozorni akrilni stoli so dobra izbira za majhne prostore, ker dajo občutek prostornosti, prepuščajo pa tudi veliko svetlobe.

Izberite obliko

Obliko jedilne mize načeloma izberete glede na to, kaj vam je bolj všeč, a vendar upoštevajte tudi prostor. Izbira mize, ki se ujema z obliko vaše sobe, izboljša ravnotežje in harmonijo. Večina jedilnic je pravokotnih, zato je pravokotna jedilna miza najbolj smiselna možnost. Okrogla jedilna miza je idealna za manjše sobe – nima vogalov, kamor bi se udarili.

Poleg primarne funkcije razmislite tudi o številnih drugih načinih uporabe mize. Ali delate na mizi in potrebujete prostor za prenosni računalnik? Delajo na tej mizi domače naloge otroci? Čeprav lahko potrebujete samo prostor za štiri osebe ob obroku, se bo miza verjetno uporabljala na številne druge načine, ki zahtevajo dodaten prostor.

Material

Pri izbiri materiala vašega jedilnega pohištva upoštevajte prostor in obstoječe elemente. Tako miza kot jedilniški stoli naj bodo iz materiala, ki se dobro ujema z obstoječim dekorjem jedilnice in ustvarja harmonično okolje za sproščeno jedilnico.

Ni prave ali napačne izbire, na voljo imate kar nekaj možnosti:

Masivni les: brezčasna, vedno moderna izbira s prijetnim estetskim in edinstvenim videzom zaradi raznolikih vzorcev lesa. Les dopolnjuje široko paleto različnih slogov in je na voljo v mnogih barvah in izvedbah.

Steklo: moderno, elegantno in nevsiljivo. Steklo je idealno za majhne prostore ali apartmaje, kjer želite ustvariti občutek prostornosti.

Kamen: granit in marmor sta razkošna in bogata izbira. Enostavno čiščenje, zadržujeta toploto, primerna pa sta tako za notranje kot zunanje mize.

Laminat: les z laminatno prevleko je stroškovno učinkovita možnost, ki ponuja številne sloge in barve tradicionalnega masivnega lesa. Laminirano pohištvo je relativno lahko in enostavno za čiščenje.

Kovina: dobro deluje v kombinaciji z industrijskimi ali sodobnimi stili, hkrati pa je enostavna za čiščenje.

jedilna-miza-balance

Praktični nasveti v tem prispevku vam bodo pomagali pri izbiri jedilne mize in stolov, vendar gre še vedno za vaš dom in vaša pravila, zato kupite tisto, kar mislite, da bo najbolj ustrezno. Zapišite si želje, izmerite prostor in ne pozabite, da bo vaša jedilna miza verjetno več kot le jedilni prostor. Razmislite o vseh načinih uporabe in vključite opcije, ki bodo možne glede na prostor jedilnice. Ko boste odkrili popolno jedilno mizo v vašem stilu bodo srečanja ob slastnih obrokih še bolj prijetna.