» » » Kaj upoštevati pri opremljanju kopalnice?

Kaj upoštevati pri opremljanju kopalnice?

Včasih zapostavljena in uporabljena samo kot umivalnica, ima danes kopalnica posebno vlogo in več pozornosti. Kopalnica je danes  prostor za razvajanje.

Izjema zgornjemu, so projekti tipskih in blokovskih stanovanj, kjer se kopalnice še vedno tlačijo v najmanjše in najtemnejše kotičke naših stanovanj.

Brez naravne svetlobe in naravnega prezračevanja bo naša kopalnica temačna, ne zračna in preprosto utesnjena.

Zato si je sodobna kopalnica boljšo pozicijo izborila v projektiranju novih hiš in stanovanj.

Projektiranje in izdelava kopalnice po meri

Preden  projektiramo in oblikujemo našo kopalnico, je pomembno, da določimo glavno vlogo kopalnice oziroma način življenja osebe ali družine, ki jo bo uporabljala.

Ali gre za kopalnico namenjeno osebi, ki bo v njej prebila malo časa in, ki živi s hitrim tempom življenja, ali bo ta kopalnica za osebo, ki želi prostor kopalnice za razkošno sproščanje in uživanje ali pa si želimo kopalnice, kjer se bo vsako jutro in vsak večer “uredila” cela družina, je zato potrebno vedeti vnaprej.
.

Osnovna in nepogrešljiva oprema kopalnice po meri

V kopalnici potrebujemo umivalnik, tuš kabino ali kad, stranišče, če je prostor, pa še bide. Če imamo možnost ločimo stranišče z manjšim umivalnikom v poseben prostor. Tu lahko pomislimo tudi na pisoar. Žal moramo ponavadi v kopalnice stlačiti še pralni stroj.

Če imamo možnost, ločimo pralni stroj od ostalega dela kopalnice s steno, na katero na drugi strani postavimo ogledalo. V prostor nad pralnim strojem naredimo omarico ali samo police, katere izkoristimo za shrambo brisač in čistil.

Izdelava kopalnice po meri in ideje za opremo

Umivalniki so danes ne samo ovalni, ampak tudi okrogli in pravokotni. Z njimi lažje izkoristimo prostor. Umivalnik ni potrebno, da je vgrajen, ampak je lahko nadpultni, ostanek pulta izkoristimo za naše dodatke.

Za pozicijo umivalnika predlagam iz nekoč določenih 80 cm višine, na do 84 cm. Tuš kabine so različnih dimenzij, priporočam transparentno steklo za vrata brez okvirja, saj s tem ne bomo preveč zmanjšali prostora. Če imamo prostor za kad, jo ponavadi postavimo ob steno oziroma kot.

Kadi danes niso več samo pravokotne, so tudi ovalne ali celo okrogle. Če nam prostor dopušča, kad postavimo na sredino kopalnice s samostoječo pipo.

Straniščna školjka ima prav tako različne oblike in jo lahko kombiniramo z obliko umivalnika. Školjka je lahko viseča oziroma konzolna (seveda, če nam to dopušča stenska odtočna inštalacija). Pri taki rešitvi je predvsem olajšano čiščenje. Tudi kotliček (nadometni splakovalnik) lahko elegantno skrijemo  v steno (podometni splakovalnik).
.

Izzivi sodobnih kopalnic

Za manjšo kopalnico (cca. 5 m2) velja pravilo »manj je več«, zato pospravite vse nepotrebne detajle, ki zadušijo prostor. Za osvežitev manjše kopalnice priporočam bele ploščice manjših dimenzij, povezane z barvnimi fugami, manjši prozorni stekleni umivalnik postavljen na enostavno belo omarico, zidna omarica pa naj ima fronto ogledalo.

Kako s kopalnico srednjih velikosti?

Srednje velika kopalnica (5-7 m2) ni tako zahtevna kot majhna, tako, da omogoča večje število kopalniškega pohištva in dekorativnih detajlov. Ne pretiravajte z barvo, dovolj je ena osnovna in dve dodatni. Če je to družinska kopalnica, predlagam dva umivalnika oziroma dvojni umivalnik. Čeprav je kopalnica malo večja, predlagam svetle barve in  čim več ogledal, da povečajo prostor.

Izdelava kopalnice po meri večjih dimenzij

Velika kopalnica je prepuščena vaši fantaziji, kjer so dovoljene keramične ploščice večjih dimenzij.  Samostoječa kad s samostoječo pipo na sredini kopalnice, poleg pa še odprti tuš, veliko ogledalo in umivalnik posebnih oblik in barv. V tako kopalnico lahko postavimo tudi svečnike, poseben enosed, slike na stene in zavese na okna.
.

Osvetlitev kopalnice

Osvetlitev v kopalnici naj bo mehka in ne preveč močna, saj  taka svetloba naši koži daje izgled mehkobe in rožnatosti. Nad ogledalom poskrbimo za malo močnejšo, ločeno lučko od ostalih, ki si jo ženske prižgemo samo takrat, ko se ličimo in pa moški takrat, ko se brijejo.

Barve keramike

Pri barvah v kopalnici se lahko odločamo glede na trend ali  na svoj okus, kar je večkrat dolgoročno boljša izbira. Rožnata in barva breskve naredita kožo lepšo in občutek prijetnejši. Modra in turkizna naredijo morsko vzdušje, nas pomirijo in sprostijo. Zemeljske barve kot so rjava, beš in siva naredijo (večjo) kopalnico elegantno in moderno. V kopalnice so se vrnili naravni materiali kot sta kamen in les, s katerimi nadomestimo včasih prehladno keramiko.

Ponudba kopalnic je v Sloveniji zelo raznovrstna. Z njo si lahko uredimo res lepo kopalnico, vendar priporočam premislek o kopalnici že doma. Ko se zapodimo po salonih keramike in pohištva, nas bo prevelika ponudba zmedla, zato se je najbolje prepustiti svetovalcem.

Ne bom huda, če boste pri tem izbrali mene :).

Še:

  • v kopalnici naj bodo vsi elementi pohištva dvignjeni zaradi izliva vode in talni odtok nepokrit (lahko ga skrijemo s tem, da ga izrežemo iz talne ploščice)
  • zadaj na vratih izkoristimo prostor za obešanje brisač ali kopalnih plaščev, pa tudi za ogledalo
  • uredimo si prostor za majhne svečke, ki si jih bomo prižgali ob našem razvajanju in sanjarjenju.

In še namig!

Med projektiranjem kopalnice se splača pomisliti tudi na inštalacijo, ki vam bo omogočila  tudi glasbeno sprostitev.