Glavna prednost kuhinj, ki so izdelane po merah prostora, je v tem, da lahko postavitev pohištva in vseh kuhinjskih elementov, povsem prilagodimo prostoru in njegovim dimenzijam. Še posebej, če je prostor, namenjen za kuhinjo, nepravilnih oblik ali imamo željo, da si drugače uredimo recimo kot kuhinje, razporeditev elementov ali, da v kuhinjo postavimo še kak nepredviden dodatek (recimo kamin), standardna ponudba kuhinj na trgu, ne bo prišla v poštev.
Dodatne prednosti kuhinje, izdelane po meri, so povsem samostojna izbira barv, materialov, celotne postavitve kuhinjskih elementov in druge.
Spodaj izdelava kuhinje po meri v rjavo beli kombinaciji
Kuhinja (na zgornji sliki), ki smo jo izdelali po meri, vsebuje kuhinjski otok z možnostjo postavitve dveh barskih stolčkov in zunanje strani otoka, na notranji strani otoka pa so zloženi izvlečni predali za odlaganje posode. Les na otoku se sklada s predali glavnih kuhinjskih elementov. Enak izbor smo uporabili tudi za hrbtno površino kuhinje.
Izdelava kuhinj po meri prinaša tudi možnost, da lahko npr. poljubno izbiramo kje bomo postavili dodatne električne vtičnice. Na sliki spodaj primer montaže dodatne električne vtičnice za kuhinjski otok. Tako bomo tudi kuhinjski otok lahko uporabili za uporabo električnih gospodinjskih aparatov.
V tem primeru kuhinje, se je lastnik odločil za izdelavo ličnic kuhinjskih predalov brez kuhinjskih ročajev. Vsi predali omogočajo odpiranje na dotik. Predal enostavno z roko malenkost potisnemo navznoter in odpre se dovolj, da lahko ličnico normalno primemo z roko. Tako lahko predal po potrebi še bolj odpremo.
Notranja razporeditev posameznih elementov je po željah naročnika. Na sliki spodaj, smo visok kuhinjski element uporabili za montažo petih, posamezno izvlečnih kuhinjskih predalov. Vsi z dodatnimi ograjicami za odlaganje višjih škatel in živil.
Razporeditev notranjih predalov
Podobno kot v primeru visokega kuhinjskega elementa, lahko pri kuhinjah, izdelanih po merah, tudi za vse ostale elemente, naročniki sami določajo in izbirajo razporeditev notranjosti predalov. Na sliki spodaj primer razporeditve spodnjega izvlečnega predala za plastenke in steklenice spodaj in zgornjega dela za začimbe.