» » » Za tiste, ki jih zanima izdelava vrtnih garnitur

Za tiste, ki jih zanima izdelava vrtnih garnitur

Kakšen material je primeren za izdelavo vrtne garniture?

Za material za vrtne garniture je najbolje uporabiti masiven in dobro sušen les (smreka). Na ta način boste že s samo izbiro materiala poskrbeli za dolgo življenjsko dobo vaše vrtne garniture. Dobro sušen in obdelan les ima lastnosti, da je na njem boljši oprijem lepil, zmanjšano je samo delovanje lesa, manj pa je tudi možnosti smoljenja, ker velik del smole odteče že med samim sušenjem lesa.

izdelava vrtnih garnitur
Enostavna in klasična vrtna garnitura

Pri izbiri materiala bodite pozorni tudi na to, da izberete maksimalno radialen les. Podrobnosti o tem najdete na Wikipediji. V splošnem pa je to les brez strženov in sredin debla. Les s strženi in sredinami debla nima lepe, črtaste strukture, kar pa pomeni, da se bo tak les pod vremenskimi vplivi bolj krivil, krčil in širil.

Lepila, ki se uporabljajo pri izdelavi vrtnih garnitur naj bodo visoko kakovostna. Sam material pa najmanj dvakrat brušen s primerno granulacijo (recimo 180).

Impregniranim vrtnim garnituram s potapljanjem podaljšamo življenjsko dobo.

izdelava vrtne garniture
Med izdelavo manjše vrtne garniture

Sestava vrtne garniture

izdelava vrtnih garnitur
Primer izdelave lesene klopi za vrtno garnituro

Pri posameznih delih vrtne garniture bodite pozorni na to, da je ta sestavljena modularno. Kar pomeni, da jo je mogoče enostavno razstaviti v primerih, ko je recimo ne uporabljamo. Na ta način bomo v zimskih dneh imeli manj skrbi z njo in, če bomo primerno skrbeli za njo tudi pozimi, bomo s tem tudi vplivali na njeno dolgotrajno življenjsko dobo.

Vrtne garniture se izdelujejo po individualnih željah in merah, zato je priporočljivo, da se pred samo izdelavo pogovorite tudi o namenu in položaju kjer bo vrtna garnitura stala.

Na željo strank in odvisno od tega kje bo vrtna garnitura stala, se lahko vrtne garniture dodatno zaščitijo proti vlagi ali pa se jim iz lesa dodajo lični in estetski nadstreški z možnostjo postavitve cvetličnih korit, okrasnih kozolcev in podobno.