» » » Najpomembnejše reči, ki jih morate upoštevati pri izrisu kuhinje

Najpomembnejše reči, ki jih morate upoštevati pri izrisu kuhinje

Danes na trgu (tako v fizičnih prodajalnah kuhinj) kot tudi online preko interneta, obstaja že kopica programov, ki omogoča izris kuhinje po meri. Tako celotno njeno zasnovo, kot izris posameznih elementov.

Izris kuhinje po meri, opravljamo tudi v našem salonu in sicer tako za kuhinje cenovno dostopnejšega razreda, kot tudi za kuhinje višjega cenovnega razreda, ki jih prodajamo v okviru našega prodajnega programa.

Izris kuhinje po meri
Izrisana in izdelana kuhinja po meri

V tem prispevku o tem na kaj biti pozoren, ko sami ali nekdo drug opravlja izris kuhinje po meri, za vaš prostor

Analize gibanja po kuhinjskem prostoru kažejo, da se človek najpogosteje giba med tremi točkami. Površino pred kuhalnimi aparati, površino pred pomivalnim koritom in površino pred hladilnikom.

Ta prostor se zato imenuje delovni trikotnik kuhinje.

Najpogosteje priporočena cena dolžin med temi tremi točkami je med 600 – 700 cm. Zato za izris kuhinje po meri upoštevajmo te razdalje (seveda, če prostor to omogoča).

Kakšno je optimalno razporejanje elementov?

Ko pripravljamo izris kuhinje po meri, snujmo kuhinjske elemente tako, da bo pot od priprave jedi do serviranja hrane, najkrajša možna.

Ob tem upoštevajmo tudi ali so glavni uporabniki kuhinje desničarji ali levičarji.

Za desničarje se predlaga naslednji razpored kuhinjskih elementov:

  • Hladilnik in prostor za shranjevanje
  • Manjša delovna površina za pripravo hrane
  • Pomivalno korito
  • Glavna delovna površina
  • Območje za toplotno obdelavo hrane
  • Odstavna površina

Za levičarje, ravno obratno.

izris kuhinje po meri
Izrisana in izdelana kuhinja po meri

Kakšne dimenzije uporabiti za kuhinjske elemente? Kakšna naj bo višina delovnega pulta?

Ko izrisujemo kuhinjo, upoštevajmo, da je optimalna višina delovnega pulta največ 15 cm nad lakti. Če so torej nabolj pogosti uporabniki bodoče kuhinje višji, upoštevajte pri postavitvi delovnega pulta, njihovo višino. Prenizko izrisan delovni pult bo imel za posledico preveč sklanjanja in bolečine v hrbrtu, previsoko izrisan delovni pult pa zahteva tak položaj rok, da v njih ne bomo imeli dovolj moči recimo pri rezanju in podobnem.

Najpogosteje uporabljana višina za delovne pulte je med 85 in 95 centimetri.

Kako prihraniti 200% časa pri pripravi hrane?

V povprečju je najbolj dosegljivo območje v kuhinji na višini med 65 in 150 cm. Zato izris kuhinje z visečimi kuhinjskimi elementi opravimo v tem razponu. Raziskave kažejo, da neupoštevanje tega časa lahko poveča čas priprave hrane za 200%.

Zato je pametno, če v izris kuhinje po meri, v to višinsko območje umestimo tudi belo tehniko (pečice, mikrovalovne pečice, pomivalne stroje, predale s priborom….)

Kakšna naj bo globina omaric talnih in visečih kuhinjskih elementov?

Pri talnih elementih v kuhinji izrišemo elemente v globinah 60 cm. Pri visečih kuhinjskih elementih globino 45 cm.

Še hiter nasvet pri izrisu cokla:

Kuhinjski cokel izrišemo minimalno 5 cm od roba omaric (najbolj optimalna globina je od 7 do 10 cm). Na ta način bomo imeli dovolj prostora, ko smo postavljeni ob pult.

Za hiter in enostaven izris kuhinje po meri, vam lahko izvedbo ponudimo tudi mi. Priporočamo se preko spodnjega kontakta.

Lep pozdrav do naslednjič.

izris kuhinje po meri
Po meri izrisana in izdelana kuhinja