» » » Lesena okna, ki se ne rosijo

Lesena okna, ki se ne rosijo

Lesena okna še danes krasijo marsikatero hišo, čeprav jih predvsem v novejšem času, pri številnih gospodinjstvih nadomeščajo umetne mase in pvc.

Zraven izgleda in lastnosti, ki jih lesena okna prinašajo v domovanje, napram drugim vrstam oken, se kupci oken iz lesa, za njih v glavnem odločajo zaradi naslednjih razlogov:

  • za razliko od plastičnih oken velja les za trajnejši in trpežnejši material. Še posebej, če lesena okna ustrezno negujemo, lahko le ta preživijo kar več generacij od oken iz umetnih mas. Še danes lahko opazujemo hiše iz 19. stoletja, ki jih krasijo originalna lesena okna.

.

Lesena okna – montaža na objektu

.

Primer zamenjave lesenega okna po naročilu z dotrajanim pvc oknom, ob montaži na objektu:

.

lesena okna
Okna iz našega programa delimo na dve skupni: klasična okna in okna Harmony. Klasična okna so izdelana iz štirislojnih lepljencev, profili so dimenzij 82 x 82 mm in v soft izvedbi, skupna debelina stekla je 40mm ug=0,6.. Harmony okna so okna izdelana brez vidnih okovij in s podbojem poravnanim s krilom na zunanji in notranji strani. Harmony okna so dobila nagrado za najbolj inovativno okno, saj so izdelana tako, da na njih ni potrebno aluminijastih odkapnikov, hkrati pa je omogočeno inovativno odtekanje vode.

.

  • okna iz lesa veljajo za “dihajoč” material, ki ima za posledico, da okenski okvirji prepuščajo zrak. Zaradi tega se lesena okna priporočajo pri obnovah in adaptacijah starejših hiš – tam, kjer obstaja nevarnost za nastanek vlage v prostoru ali tam, kjer bivalni prostori zahtevajo več zračenja.
  • lesena okna omogočajo prezračevanje hiše tudi pozimi. Za razliko od pvc oken, ki jih moramo odpreti, če želimo prostor prezračiti, lesena okna skozi svoje okvirje prepuščajo dovolj zraka, da prostor tudi pozimi ostaja svež, a vseeno topel.

.

Lesena okna s prikazom spodnjega detajla

.

leseno okno okovje notranjost
Izdelava po naročilu izdelanega lesenega okna – notranjost, spodnji del. Dimenzije, izbor materiala (macesen, smreka) in barve, je mogoče izbirati po želji. Vse steklitvene letve so spojene, s čimmer je onemogočen vdor toplega in hladnega zraka, kar ima za posledico, da se okno nikoli ne zarosi.

.

  • lesena okna je mogoče lažje vzdrževati. PVC okna zahtevajo spoštovanje navodil proizvajalca (pogosto pa tudi uporabo sredstev, ki jih proizvajalec predpiše). Dotrajana lesena okna je mogoče preprosto na novo obnoviti z brušenjem, barvanjem in lakiranjem. Vsa ta dela lahko opravimo sami, brez dodatnih stroškov obnove ali restavriranja oken.

.

Lesena okna z detajlom zgoraj

.

leseno okno detajl zgoraj
Lesena okna po naročilu – zgornji detajl. Lastna proizvodnja od sušenja lesa do končnega produkta in montaže. Elementi okna so lepljeni s poliuretanskim lepilom, s čimer je povečana življenjska doba okna ter omogočena zaščita proti zvijanju.

 

  • za še bolj tradicionalen in klasičen izgled hiše lahko pri lesenih oknih uporabimo tudi lesene prečne letvice po višini ali po širini okna. Obenem pa celoten izgled hiše, ki ima lesena okna, osvežite hitreje, predvsem pa ceneje kot v primeru oken iz pvc materialov.
  • lesena okna je mogoče “pripeti” kakršnemu koli videzu hiše. Naj si gre za moderno hišo ali tradicionalno.

.

Izdelava lesenega okna v naši delavnici

.

izdelava lesenih oken
Izdelava vrhunskega modela lesenega okna v delavnici. Možna izbira oken z mehko izdelanimi linijami in Roto okovjem ter onemogočenim spiranjem barve pri manjših radiusih. Lesena okna primerna za adaptacije, novogradnje, kmečke in tradicionalne hiše in drugo. Poljubne dimenzije.

.

Za pripravo informativne ponudbe in svetovanje, se priporočamo.