» » » Lesene balkonske ograje

Lesene balkonske ograje

Balkonske ograje krasijo praktično vse hiše in stanovanja, ki imajo balkon. Nekaj jih je sicer med njimi, ki zaprejo svoje terase in balkone v celoti (v primerih, ko potrebujejo dodatne prostore ali si dajo izdelati vrtne in zimske terase), vsi ostali pa praktično potrebujejo balkonske ograje.

balkonske ograje
Izdelava balkonske ograje iz masivnega lesa in lesene podkonstrukcije

Današnje ograje na balkonih je mogoče narediti iz različnih materialov in kombinacij med njimi. Kot material za izdelavo balkonske ograje pri nas še vedno prevladuje les, saj ga je mogoče obdelovati na najrazličnejše načine ter tudi med vrstami lesa, ki jih je mogoče uporabiti za balkonske ograje, je paleta možnosti velika.

Od ostalih materialov iz katerih se izdelujejo balkonske ograje so v uporabi še steklo, aluminij, železo, jeklene konstrukcije ter tudi materiali iz umetnih mas.

Lesene balkonske ograje

Najpogosteje uporabljan les za izdelavo lesene balkonske ograje je smreka. Smreka je trpežen les, ki omogoča raznovrstno obdelovanje ter s tem usvarjanje čudovitih vzorcev in izgledov ograj. Vsak les mora biti primerno sušen, kakovosten in pred barvanjem in namazi tudi večkrat ploskovno brušen.

Za premaze balkonskih ograj, ki so med lesenimi elementi, eden od tistih, ki so najbolj izpostavljeni vremenskim vplivom in hitrim temperaturnim spremembam, se priporočajo vodni in obstojni sintetični premazi.

balkonske ograje
Izdelava polkrožne balkonske ograje

Za uskladitev barve balkonske ograje z ostalim izgledom vaše hiše pa izberite klasične barve hrasta ali oreha.

Za montažo in postavitev ograje na balkonu potrebujete predhodno železno konstrukcijo. Dobro je, da tudi pri njeni postavitvi ne pozabite na njeno zaščito. Železna podkonstrukcija je tako kot sam les, enako izpostavljena vremenu in njegovim vplivom. Današnja ponudba zaščitnih premazov na trgu za železne podkonstrukcije ograj omogočajo globinske in potopne impregnacije materialov. S čimer se življenska doba celotne balkonske ograje lahko zelo podaljša.

V vsakem primeru, imajo ograje iz lesa v primerjavi z ograjami iz ostalih materialov prednost v enostavnem vzdrževanju. Odkrušene in polomljene letvice, posušeno barvo in druge nepravilnosti, ki nastajajo skozi čas, je na leseni ograji mogoče hitro zamenjati in prenoviti. Ali s prebarvanjem, menjavo posamezne letvice ali menjavo celotnega lesenega dela.