» » » Ali naj bo nadstrešek iz lepljenega ali naravnega lesa

Ali naj bo nadstrešek iz lepljenega ali naravnega lesa

Nadstreški so lahko tipski, lahko pa po naročilu.

Lahko gre za nadstreške, pod katerimi preživljate svoj prosti čas, lahko pa gre za lesene pergole ali garažne nadstreške za vaša vozila.

Lahko so iz naravnega ne-sušenega ali sušenega lesa, lahko pa ga izdelamo s konstrukcijo iz lepljenega lesa.

Nadstreški iz naravnega ali lepljenega lesa
Primer nadstreška iz lepljencev.

A preden svetujemo za kak nadstrešek se odločiti, poglejmo najprej

Prednosti lesenega nadstreška pred postavitvijo klasične garaže

Če je garaža del stanovanjskega objekta, ponavadi skozi njo v objekt vnašamo veliko umazanije in izpušnih plinov. Ob tem, da garaža vzame tudi več prostora in je tudi stroškovno in gradbeno zahtevnejša.

Obenem klasične garaže smatramo za sestavni del stanovanjskega objekta. Zato je manj primerov, ko kasneje, ko hiša že stoji, gradimo dodatne garaže.

Lesen nadstrešek, po drugi strani, lahko postavimo tudi kasneje. Vzame manj prostora, s skrbno izdelavo in postavitvijo, pa koristi tudi kot estetski dodatek stanovanjskemu objektu. Glede na možnosti kombiniranja različnih materialov in povsem individualno izdelavo vsakega nadstreška posebej, postavitev lesenega nadstreška omogoča res individualne rešitve.

Nadstreški iz naravnega ali lepljenega lesa
Vrtna garnitura pod lesenim nadstreškom.

Ali naj bo nadstrešek iz naravnega ali lepljenega lesa?

Lepljen les – lepljenec, se običajno uporablja za konstrukcije industrijskih objektov, kot so tovarne in skladišča, za objekte za rekreacijo, pa tudi na kmetijskih objektih, kjer naraven les ne pride v poštev, zaradi prevelikih statičnih obremenitev.

Tudi pri izdelavi enostavnih nadstreškov za vozila, zimske vrtove in pergole, še posebej, če so ti manjših dimenzij, se veliko strank odloči za izdelavo nadstreška iz lepljenega lesa.

Prednost lepljenega lesa je večja stabilnost, ob tem pa se lepljen les tudi ne zvija in ne poka. Z njim lahko izdelamo raznorazne ukrivljene ali celo krožne komponente, ki jih vključimo v nadstrešek.

Nadstreški iz naravnega ali lepljenega lesa
Lepljenec omogoča tudi izdelavo ukrivljenih ali celo krožnih komponent.

Za izdelavo lesenega nadstreška lahko izberemo tudi kombinacijo masivnega naravnega lesa in lepljenega lesa. Pri takšnih konstrukcijah postavimo stebre iz žaganega lesa. Prav tako naraven les uporabimo za špirovce, medtem, ko, lepljen les uporabimo na mestih, kjer so obremenitve večje.

Lepljenec uporabimo tudi tam, kjer je razpon med stebri večji in uporaba naravnega lesa ne zagotavlja zadostne nosilnosti.

Ne glede na to, za kakšen stil nadstreška se odločite, poskrbimo, da ima zadostno nosilnost, da preko zime zdrži težo snega in pritisk vetra tekom celega leta.

Nadstreški iz naravnega ali lepljenega lesa
Izvedba nadstreškov “na ključ”.

Les predhodno obdelamo v naši delavnici. S tem poskrbimo za maksimalno kratke roke za izdelavo nadstreškov.

Opcija, ki jo v zadnjem času zaradi pomanjkanja časa, naročnikov, uporabi vse več strank, je izvedba nadstreška “na ključ”. To pomeni, da zraven lesenih del, poskrbimo še za gradbena ter tudi vsa krovska in kleparska dela. Lesene konstrukcije po željah strank tudi prebarvamo z želenimi barvami in zaščitnimi premazi.