» » » 3 praktični nasveti za ureditev otroške sobe

3 praktični nasveti za ureditev otroške sobe

O otroških sobah in idejah kako razporediti pohištvo v otroških sobah je napisano že nešteto prispevkov in idej. Če smo vsaj malo iznajdljivi preko spleta, sem prepričana, da lahko mine kar precej časa, preden se bomo ločili od računalnika in še ne bo konca z nasveti in idejami o otroških sobah.

Po večini nas v otroški sobi seveda zanima varnost nakupljenega pohištva, funkcionalna izraba prostora in seveda praktična uporaba nakupljenega pohištva.

nasveti za ureditev otroške sobe
Otroške sobe naj bodo preproste in zračne

Glede na to, da otroci hitro odraščajo, se med goro nasvetov najdejo tudi takšni kjer svetujejo, da otroško pohištvo kupujemo tudi s pogledom na to hitro odraščanje otrok. Da ne bo prepogosto trpela denarnica :).

Tokrat zato o najpomembnejših, povsem iz prakse, vidikih opremljanja otroške sobe:

  • Pazite na svetlobo

Postavitev pohištva, ne samo v otroški sobi, ampak pravzaprav v vsakem prostoru, bo prostor zatemnila. Glede na to, da bo naš otrok (osnovnošolec) kar precej časa preživel v svoji sobi za delovno mizo in učnimi gradivi, res predlagam, da najprej pozornost pri opremljanju otroških sob usmerite v razporeditev svetlobe. Tista klasična luč, ki jo imamo v večini primerov v obliki planfonjere na stropu sobe, že zdavnaj ne zadošča. Glede na to ali je naš otrok levičar ali desničar, vsekakor poskrbite še za dodatno svetlobo na delovni površini.

In, ko smo že pri svetlobi in elektriki…

Snovanje otroške sobe naj že v začetku upošteva tudi pametno razporeditev električnih inštalacij. Saj veste… Da se ne bo zgodilo, da nam kasneje, ko bomo postavili posteljo v otroško sobo, ob njej ne bo zmanjkalo električne vtičnice. Ali pa, da bomo po nerodnosti z omaro, ki jo želimo vgraditi v otroško sobo, katero električno vtičnico zakrili. Ali pa, da bi le teh zmanjkalo ob delovnih površinah.

ideje za ureditev otroške sobe
V otroške sobe sodijo naravni materiali in barve. Veliko barv :).
  • Pazite na praktičnost

Ne bodimo starši kjer nam je bolj od počutja otroka v otroški sobi pomembno kako otroška soba izgleda. Na prvem mestu naj bo praktičnost – v ta namen pogosto niti ni potrebno, da se v otroški sobi nahaja toliko pohištva kot smo si zamislili na začetku. Še posebej pri mlajših otrocih ste lahko prepričani, da jim vaše pohištvene zamislice ne pomenijo kaj dosti. Bolj pomembno je, da imajo prostor za igro in, da imajo svoj prostor. Omare in regali naj v teh primerih služijo za to, da jih navajamo na red in pospravljanje. Seveda si bomo zato omislili rešitve z nižjimi pohištvenimi elementi.

ideje za ureditev otroške sobe
Nižji regali in police v otroški sobi
  • Prostor za igro

Predvsem v začetnih letih osnovne šole (prva triada) otroška soba naj nikakor ne izgleda preveč resno in strogo. Sama sem pristaš tega, da se za ta leta postavi igralnica, ki omogoča, da ob večerih otroške reči najdejo svoj kotiček in prostor, vsekakor pa v njih še ne sodijo knjižne police in regali ter visoke omare, ki jih lahko uporabljamo samo starši. Kot sem napisala že zgoraj, dosti raje predlagam, da pohištvo za otroke prve triade postavimo nekoliko nižje – tako bodo tudi otroci imeli nekaj od njega. Obenem nam bo s takšnim pohištvom kot staršem omogočeno, da otrok prej ali slej za svoje stvari sam sprejme odgovornost in jih daje na svoja mesta. Po drugi strani, če boste povsem otroško sobo, opremili že danes z “odraslim pohištvom”, boste samega sebe “obsodili” na nenehno pospravljanje in urejanje takšnih elementov – saj otrok do njih ne bo niti dosegel.