» » » Na kratko o možnostih izdelave notranjih vrat

Na kratko o možnostih izdelave notranjih vrat

Notranja vrata je mogoče dobiti v več izvedbah. Klasična notranja vrata predstavljajo vratno krilo in podboj (ter različne vrste materialov iz katerih jih naredimo). Drsna vrata sestavlja vratno polnilo in vodilo (po katerem drsna vrata drsijo).

notranja vrata
Klasična, furnirana notranja vrata

Klasična notranja vrata so lahko gladka (v različnih barvah in materialih), z mehkimi utorji in dekorjem ali kombinirana s steklom, ogledali, aluminijem in drugimi materiali.

Drsna vrata so prav tako v različnih barvah in z različnimi polnili (les, steklo, ogledala). Vodila pri drsnih vratih so prav tako različna. Ta so lahko iz pločevine, aluminija, ter različnih barv.

Pri izboru enih ali drugih vrst vrat se lahko zraven barv odločamo tudi za vrste polnil. Notranja vrata so lahko lakirana v različnih barvah, lahko so v pvc furnirju (bukve, jelše, jablane, svetlega hrasta,…), lahko pa si jih damo izdelati v kombinaciji različnih materialov.

Notranja vrata in dimenzije

Vratna krila notranjih vrat so različnih debelin. Najpogosteje okrog 40 milimetrov. Podboji so ponavadi iz masivnega materiala ali v kombinaciji z mediapanom ter oblečeni v visoko kakovostne folije. Širina vratnih kril je sicer od primera do primera različna, a najpogostejša širina vratnih kril je med 55 in 95 centimetri. Debeline podbojev se gibljejo od 8 do 35 centimetrov.

Večina mizarjev omogoča izdelavo notranjih vrat z nadsvetlobami in zaobljenimi izvedbami podbojev. Cene se v teh primerih izračunavajo individualno.

Končna obdelava vratnega krila notranjih vrat je od mizarja do mizarja različna. Tako so lahko notranja vrata lakirana z barvami po RAL lestvici, za vrata se lahko uporabi laminatna folija ali pa furnir, ki se luži.

Pri barvanju notranjih vrat se odvisno od ponudnika lahko odločamo za vnaprej določeno lestvico barv ali pa izbiramo med celotno paleto barv, ki jo ponuja RAL lestvica. Osnovnim barvam po želji dodajamo zaščitne premaze in vrste zaklepalnih mehanizmov, ki jih želimo imeti na vratih.

notranja vrata
Ral lestvica za notranja vrata