» » » Primer predloga notranje razporeditve modernega stanovanja

Primer predloga notranje razporeditve modernega stanovanja

V prispevku, ki ga predstavljam tokrat, sem se osredotočil na notranje oblikovanje modernega večsobnega, a prostorno zelo zračnega, pritličnega stanovanja, v katerem je lastnik želel posamezne prostore med seboj povezati na način, da delujejo kot celota.

Stanovanje se nahaja v pritličju bloka in velik izhod iz dnevne sobe omogoča tudi dostop do 24 kvadratnih metrov velike, ograjene terase.

Kakšne so bile želje pred nastankom 3d predloga?

Lastnik ima na voljo 96 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko površino in, kot rečeno, 24 kvadratnih metrov zunanje terase, saj se stanovanje nahaja v pritličju srednje velikega stanovanjskega bloka skoraj v središču Ljubljane.

Prostor posebej ločuje zgolj spalnica in kopalnica, ki sta povezani medsebojno s hodnikom (slika spodaj). Ta pa iz ene strani z veliko steno zapira pogled proti dnevni sobi in ostalim prostorom.

Zasnova stene na hodniku omogoča, da iz smeri dnevne sobe vanjo, nanjo postavimo police, televizor in ob njo nizke komodice, kot pač pristojijo veliki večini modernih, v minimalističnem stilu, urejenih stanovanj.

Navodila pri sestavljanju zgodbe, so zajemala tudi željo po tem, da prostor tudi po tem, ko bo v njem razporejeno pohištvo, ohrani svojo zračnost in prostornost, kot posebnost pa se je lastnik oddaljil od tega, da v moderno kuhinjo postavi klasičen šank ali otok.

notranje oblikovanje
3d render predlog opreme stanovanja

Izzivi pred notranjim oblikovanjem

Na prvi pogled dokaj enostaven izziv, zahteva v prostor umestitev kosov pohištva, ki jih bo lastnik v vsakem primeru tudi potreboval – čeprav ne želi, da so ravno vidni in moteči. Obenem celotno stanovanje obdaja precej stekla, zaradi česar je postavitev pohištvene opreme ob stene, onemogočena.

Predstavitev predloga

Notranjo opremo in 3d render predlog rešitve prikazujem iz zornega kota jedilnice. Iz njega se najlažje vidi hodnik in prehod v spalnične prostore, izhod na terasni del ter okna, ki ob jedilnici onemogočajo postavitev večjih omar.

Za garderobne omare sem predlagal njihovo umestitev v hodnik, ki se na desni povezuje z vhodom v stanovanje. Na ta način ima velika garderobna omara od tal do stropa (v beli barvi) enako funkcijo kot predelna stena, s to razliko, da se njena hrbtna stran uporablja tudi kot omara iz spalnice.

Predlog barv

Z namenom, da se ohrani prostornost in velikost prostora, sem predlagal svetle barve (tako za jedilniški kot, kot kuhinjo, dnevno sobo in garderobno omaro na hodniku).

Namesto dokaj pogosto uporabljane ideje, ko kuhinjo z umestitvijo kuhinjskega otoka ali točilnega bara, ločimo od jedilniških prostorov, sem predlagal postavitev dveh manjših kuhinjskih otokov v ravno pravšnji razdalji, da je med njima omogočen prostoren prehod tudi v primerih, ko gospodinja odpira predale iz enega od njiju.

Za ureditev dnevnega prostora v modernem stilu predlagam postavitev velike sedežne garniture ter dva vrtljiva enoseda na strani, ki gleda proti terasi. Na ta način sem prostor in pogled proti naravi pustil odprt in prehoden skozi celotno površino.

Namesto postavitve klasičnih vrat s krilnim odpiranjem za prehod na teraso, predlagam velika, prozorna, protilomna, steklena drsna vrata. Naravna svetloba, ki prihaja skozi takšno površino, plus svetloba, ki prihaja skozi okna jedilniškega kota, več kot zadošča, da moderna svetila umestim zgolj nad jedilniško mizo.

Tudi zanjo predlagam stekleni izbor in kombinacijo aluminija, ki se odlično poda gospodinjskim aparatom in hladilniku v srebrni barvi, v kuhinji.

Za notranje oblikovanje vašega prostora se priporočam. Lahko kar čez spodnji kontakt.